DomovKlub MamaPorod in nosečnostPlodni dnevi: telesni znaki, na katere morate biti pozorni

Plodni dnevi: telesni znaki, na katere morate biti pozorni

Načrtovanje zanositve sproži tudi vprašanje o tem, kateri so v vašem primeru najbolj plodni dnevi. Ugotavljanje, kdaj bodo nastopili plodni dnevi, lahko namreč močno poveča možnosti za zanositev. Seveda pa ostaja vprašanje, kako sploh določiti, kateri so najbolj plodni dnevi oziroma kdaj bo nastopila ovulacija.

- Oglas -

Plodni dnevi in telesni znaki

Za določitev plodnih dni to obstaja kar nekaj različnih možnosti. Ena od njih je spremljanje telesnih znakov, ki opozarjajo na ovulacijo. Če boste dobro poznali svoje telo in spremembe, ki se dogajajo v okviru posameznega menstrualnega ciklusa, boste lahko zelo zanesljivo zaznali, kdaj se približujejo plodni dnevi. Izpostavljamo simptome oziroma znake, na katere morate biti še posebej pozorni.

Plodni dnevi

Pritisk v spodnjem delu trebuha

Pri mnogih ženskah je ovulacija povezana z občutkom napetosti oziroma pritiska v spodnjem delu trebuha. Če boste pozorni na to, kateri dan vašega ciklusa se ti občutki najpogosteje pojavijo, boste lažje določili, kateri so za vas najbolj plodni dnevi. Pri tem je treba opozoriti, da je blag pritisk sicer normalen, vendar ob ovulaciji ne bi smeli doživljati bolečine. Če se ta stalno pojavlja, gre lahko za pomemben opozorilni znak, da z vašim zdravjem ni vse v najlepšem redu. Posvet z ginekologom je tako nujen, še posebej če želite zanositi. Če je bolečina povezana z določenim zdravstvenim stanjem, lahko to vpliva tudi na vašo plodnost. Z ugotavljanjem tega, kdaj bodo nastopili plodni dnevi, se je tako smiselno začeti ukvarjati šele po tem, ko razrešite težavo, ki povzroča boleče ovulacije.

Telesna temperatura

Za spremljanje bazalne temperature, ki je eden najzanesljivejših oblik določanja ovulacije oziroma tega, ali so se že začeli plodni dnevi, boste potrebovali poseben termometer. Termometri za bazalno temperaturo namreč omogočajo natančnejše meritve od klasičnih. Bazalno temperaturo merite vsak dan, takoj ko se zbudite, po možnosti ob približno enaki uri. Meritve si skrbno beležite. Ko bo prišlo do ovulacije, se bo vaša bazalna temperatura najverjetneje nekoliko povišala in ostala enako visoka do naslednje menstruacije. Če ženska med ciklusom zanosi, se temperatura ne zniža. Običajno so najbolj plodni dnevi tisti, tik pred ovulacijo. Po nekajmesečnem spremljanju bazalne temperature boste imeli precej boljšo predstavo glede tega, kdaj lahko pričakujete naslednjo ovulacijo.

- Oglas -

Plodni dnevi in sluz materničnega vratu

Sluz, ki jo izloča maternični vrat, je še eden izmed pomembnejših znakov, na katere morate biti pozorni, če želite ugotoviti, kdaj bodo nastopili plodni dnevi. Sluz materničnega vratu se namreč spreminja glede na to, v katerem delu ciklusa ste. Plodni dnevi so tako povezani s specifično količino sluzi in specifičnimi lastnosti. Videz sluzi se spreminja skupaj z nihanjem hormonov. Takoj po menstruaciji bo tako sluz materničnega vratu najverjetneje precej suha, sčasoma pa bo postajala bolj lepljiva, nato kremasta in vodena. Ko bodo nastopili najbolj plodni dnevi, bo sluz prozorna in se bo rahlo vlekla.

Najlažje boste sluz materničnega vratu, ki opozarja na to, da so nastopili plodni dnevi, prepoznali po tem, da bo precej spominjala na surov jajčni beljak. Takšna konsistenca sluzi je namreč najbolj ugodna za to, da spermij doseže jajčece, saj omogoča bazično zaščito pred rahlo kiselkastim okoljem v nožnici. S staranjem se število plodnih dni za žensko običajno zmanjšuje, posledično pa obstaja tudi manj dni, ko boste lahko opazili sluz, podobno surovemu jajčnemu beljaku.

Dodatni znaki

Našteti znaki so običajno najbolj zanesljiv pokazatelj tega, da so nastopili oziroma da bodo zelo kmalu nastopili plodni dnevi, vendar poleg tega obstaja še nekaj drugih simptomov, na katere bodite pozorni. Čeprav ti sami po sebi še niso nujno znak ovulacije, pa so lahko v kombinaciji z drugimi znaki zelo pomenljivi. Če namreč želite s čim večjo natančnostjo ugotoviti, kdaj je tisti čas in s tem tudi povečana možnost za zanositev, morate zelo dobro poznati svoje telo in spremembe, ki jih doživlja.

Plodni dnevi so tako pogosto povezani tudi z večjo občutljivostjo dojk, veliko žensk pa poroča tudi o tem, da se jim med ovulacijo libido močno poveča. Pogosto je obdobje ovulacije povezano tudi z več energijo. Tudi ženske, ki so pogosto utrujene, lahko med ovulacijo zaznajo presežek energije in večjo motiviranost za opravljanje različnih nalog. Če se to ponavlja iz meseca v mesec, na približno isti dan menstrualnega ciklusa, bi bilo mogoče več energije pripisati prav ovulaciji. Mnogokrat postanejo tudi čuti ženske precej bolj občutljivi, ko nastopijo plodni dnevi.

Tako se lahko pojavi ostrejši vid, voh ali okus. Pri nekaterih ženskah ovulacijo spremlja tudi prekomerno zadrževanje vode v telesu. Še eden od možnih znakov ovulacije je lahko zelo blaga krvavitev, ki ni menstruacija. Domneva se, da bi bile lahko takšne vmesne krvavitve povezane z rahlim padcem estrogena pred ovulacijo. Ker se raven progesterona ne poviša v istem hipu, lahko pride do blažje krvavitve. Vmesne krvavitve sicer niso vedno povezane z menstruacijo, zato se v primeru tovrstnih simptomov posvetujte z ginekologom, ki bo lahko določil natančnejši razlog za to, kar se vam dogaja.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -