DomovKlub MamaPorod in nosečnostPogoste težave nosečnic: naj vas ne bo sram, če jih doživljate tudi...

Pogoste težave nosečnic: naj vas ne bo sram, če jih doživljate tudi vi!

Jasno je, da nosečnost prinaša določene spremembe. Vaš trebuh se bo povečal, verjetno boste nekoliko bolj utrujeni kot običajno, v prvem trimesečju pa vam najbrž ne uide niti jutranja slabost. Vse to so spremembe, ki jih večina žensk pričakuje. Po drugi strani pa obstajajo tudi precej tipične nosečniške težave, o katerih se ne govori tako pogosto. Mnoge ženske te težave spravljajo celo v zadrego, zato nerade razpravljajo o njih.

- Oglas -

Vendar pa je treba poudariti, da ni razloga za sram. Tisto, kar doživljate, verjetno doživljajo številne druge nosečnice. Pomembno je predvsem, da o svojih težavah odkrito spregovorite z ginekologinjo, ki bo tako lahko preverila, ali je dogajanje v okviru pričakovanih nosečniških sprememb. Katere so torej tiste najbolj pogoste nosečniške težave, ki pogosto povzročajo zadrego?

Napenjanje in težave z zadrževanjem vetrov

Praktično vsaka nosečnica ima povečane težave z vetrovi. To je povezano predvsem s hormonskimi spremembami, do katerih pride v obdobju nosečnosti. Za večino žensk pa ni najhuje to, da so vetrovi pogostejši kot sicer, ampak da jih velikokrat niso sposobne zadrževati. To lahko sproži kar precej zadrege ob socialnih interakcijah. A brez skrbi, nihče vas ne bo obsojal zaradi tega, saj je razumljivo, da je vaše telo v precej drugačnem stanju kot običajno. Če bi želeli kljub temu nekoliko omiliti težave z vetrovi, ne pozabite na redno telesno dejavnost, ki bo pospešila vašo prebavo. Hitrejše prebavljanje hrane pa pomeni manj možnosti za vetrove. Pogosto so lahko za vetrove sicer krivi tudi mlečni izdelki.

Pogoste težave v nosečnosti

Povečana poraščenost po telesu in po obrazu

Med nosečnostjo lahko hormonske spremembe privedejo do povečane poraščenosti vašega telesa. Mnoge ženske pa se soočajo tudi z dodatnimi dlačicami po obrazu. Večinoma tovrstne težave izginejo že kmalu po porodu. Ekstremni posegi so zato odsvetovani. Izogibajte se laserskemu odstranjevanju dlačic ipd. Če vas situacija zelo moti, si je v času do poroda vsekakor bolje pomagati s pinceto, britvico ali voskom.

- Oglas -

Malce neprijeten telesni vonj

Velikokrat se lahko pri nosečnicah spremeni tudi njihov telesni vonj, ki postane nekoliko močnejši kot pred zanositvijo. Še posebej proti koncu nosečnosti lahko zaznate tudi močnejši vonj vašega spolovila, kar je povezano predvsem s povečano količino izcedka. Obstaja sicer velika verjetnost, da spremembo svojega vonja zares opazite le vi sami. Pri nosečnicah je namreč zaznavanje vonjev pogosto precej intenzivnejše – velikokrat je posledica tega tudi, da se vam začne določena hrana, ki ste jo prej oboževali, upirati. S telesno higieno vam tako ni treba pretiravati, saj lahko razdražite kožo. Če se vam zdi, da je izcedek iz nožnice izrazito neprijetnega vonja, pa seveda s tem seznanite svojo ginekologinjo, ki bo verjetno preverila, ali ni morda prišlo do glivične okužbe.

Pogoste težave s hemoroidi

Težko je najti žensko, ki je rodila, a nima izkušenj s hemoroidi. Gre namreč za eno tistih težav, s katero se sooči ogromno nosečnic, čeprav večina o tem ne govori najraje. Hemoroidi so pogosto povezani z zaprtjem, še eno tipično težavo med nosečnostjo. Uživanje zadostne količine vlaknin in skrb za to, da popijete dovolj tekočine, lahko tako zmanjša tudi verjetnost za hemoroide. Če so se hemoroidi že pojavili, pa se pred uporabo različnih mazil in drugih pripravkov vedno posvetujte z zdravnikom. Določene opcije so namreč med nosečnostjo varnejše kot druge.

Nosečniške težave

Nosečnost pogosto prinaša tudi akne

Velikokrat nosečnice presenetijo tudi akne. Če ste mislili, da ste se skupaj s puberteto poslovili tudi od nadležnih mozoljev, boste zelo verjetno presenečeni, ko zanosite. Še posebej v prvem trimesečju nosečnosti so težave z aknami zelo pogoste. To je povezano predvsem z dodatnimi hormoni v vašem telesu. Kot verjetno veste, ima hormonsko stanje v telesu zelo velik vpliv tudi na našo kožo. Tudi v primeru uporabe različnih sredstev proti aknam je smiselno, da predhodno pridobite strokovno mnenje glede varnosti.

Nelagodje ob spolnih odnosih

Še vedno se relativno malo govori tudi o tem, da se mnoge nosečnice soočajo s težavami, povezanimi s spolnostjo. Večkrat se namreč pojavi nelagodje ob misli na intimnost. Ženske čutijo zadrego glede telesnih sprememb, ki jih doživljajo, zato se umaknejo in zavračajo spolnost. Najboljša rešitev v takšnih primerih je seveda iskren pogovor med partnerjema – pomagalo pa vam bo tudi zavedanje, da v svojih občutkih niste sami. Številne ženske se med nosečnostjo soočajo s podobnimi mislimi, za katere pa v resnici ni pravega razloga. Čeprav so spremembe, ki jih doživljate, za vas včasih malce neprijetne, pa morate priznati, da je nosečnost v »končnem seštevku« vendarle nekaj čudovitega. Sram je tako resnično odveč.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -