DomovKlub MamaPoletna oblačila in zaščita pred soncem

Poletna oblačila in zaščita pred soncem

Poletna oblačila

Za otroke le najboljše

Zaradi občutljive kože in slabše regulacije telesne temperature moramo biti pri izbiri oblačil za dojenčke in majhne otroke še posebno previdni. Otrokom izberemo zračna oblačila, ki ne zadržujejo odvečne telesne toplote in hkrati tudi ščitijo pred UV žarki.

- Oglas -

poletna oblačila

Zračno in lahno

Poleti majhne otroke oblačimo v lahna bombažna oblačila. Poleg sodi tudi obvezen bombažni klobuček ali kapica s ščitnikom za obraz.

Priporočljiva so tudi lanena oblačila, ki dovolj dobro odvajajo odvečno telesno toploto in vlago, in nekatere zračne tkanine iz mikrofibre. Oblačilca morajo biti dovolj velika, ne pretesna in dovolj zračna, da se v toplem podnebju ne pojavijo na koži srbeči vodeni mehurčki (milarija), ki nastanejo zaradi zastajanja znoja v znojnicah (retinacija). Najpogosteje se mehurčki pojavijo po vratu in trupu, zdravimo pa jih tako, da telo hladimo s hladnimi obkladki ali prhanjem s hladno vodo. Tesna oblačila ovirajo tudi pretok krvi in dražijo kožo. Ob obilnem potenju se zaradi neustreznih oblačil zelo pogosto vname koža v pregibih, kar lahko zelo peče in srbi.

- Oglas -

Izogibajmo se volnenim oblačilom, še posebej pri otrocih s suho in k alergijam nagnjeno kožo, saj volna draži kožo. Enako tudi umetne tkanine, ki poleg tega še slabo odvajajo odvečno telesno toploto in vlago, tako da pot ostaja na koži. Topla in vlažna koža pa predstavlja idealne pogoje za razrast glivic in vnetja kože.

Majhni otroci, ki imajo pogosto plenični izpuščaj, naj bodo del dneva brez plenic. Zelo je pomembno, da majhni otroci niso nikoli direktno izpostavljeni sončnim žarkom.

Brez kovinskega okrasja

Poleti je koža bolj razgaljena in tako pogosteje v stiku z različnimi kovinskimi sponkami in okrasjem na oblačilih, ki običajno vsebujejo nikelj, enega najpogostejših kontaktnih alergenov. Ti dodatki pri preobčutljivih povzročajo ekcematoidne spremembe na mestu stika s kožo. Zato bodimo pozorni na srbeča vnetja pod sponkami pasov na trebuhu ter vratu in rokah. Če opazite podobne spremembe, je prvi ukrep, da poskrbite, da ne pride več v stik z otrokovo kožo.

Zaščita pred soncem

Ko senca postane prekratka

Otroci se v poletnih dnevih veliko zadržujejo na soncu, zato slovenski dermatologi pozivajo, naj poskrbimo, da so ob tem primerno zaščiteni. Zaščitnih pripravkov za zaščito pred soncem pri otrocih, mlajših od šest mesecev, še ne smemo uporabljati, ampak otrok soncu ne izpostavljamo, zaščitimo jih z obleko in senco.

Pozneje za njihovo zaščito izbiramo pripravke, ki vsebujejo fizikalne UV filtre (na primer cinkov oksid in titanov dioksid) in praviloma ne vsebujejo dišav, zato redkeje dražijo kožo. Oblečemo jih v lahka, a gosto tkana neprosojna oblačila z daljšimi rokavi in hlačnicami, glavo pokrijemo s širokokrajnim klobukom ali čepico s ščitnikom v legionarskem kroju, ki nudi tudi zaščito za vrat. Za tanjše materiale, ki sami po sebi niso dovolj zaščitni, obstajajo v tujini pralni praški in sredstva za mehčanje z dodatkom UV filtrov za varovanje pred nevarnimi sončnimi žarki.

Obstajajo tudi oblačila iz posebnih UV zaščitnih tkanin, ki so lahka, zračna in hitro sušeča. Otroke skušajmo zadržati v senci zlasti med 10. in 16. uro. Več o zaščiti pred soncem so v Združenju slovenskih dermatovenerologov zapisali na spletni strani www.zascitapredsoncem.si.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -