DomovKlub MamaPorod in nosečnostPrehlad med nosečnostjo – kako ukrepati?

Prehlad med nosečnostjo – kako ukrepati?

Možnost za prehlad med nosečnostjo je precej visoka, saj pride v tem obdobju tudi do določenih nihanj, povezanih z vašim imunskim sistemom. Čeprav prehladi načeloma niso nevarni, pa je dobro vedeti, kako ukrepati, če vas doletijo med nosečnostjo. Tako boste lahko zaščitili svoje, obenem pa tudi otrokovo zdravje. Zelo pprehlaomembno pa je tudi, da znate prepoznati, kdaj je čas za obisk zdravnika.

Prehlad med nosečnostjo

Osnovni napotki za hitrejše okrevanje

V primeru prehlada med nosečnostjo se priporoča, da najprej poskusite z naravnimi metodami blaženja simptomov. To pomeni, da morate popiti še več tekočine kot običajno. Poleg vode in čaja so to lahko tudi sadno-zelenjavni sokovi, ki so še posebej priporočljivi takrat, ko imate težave s pomanjkanjem apetita, saj boste tako telo oskrbeli vsaj z nekaterimi pomembnimi hranili.

Pomembno je tudi, da si vzamete dovolj časa za počitek oziroma okrevanje, ki je lahko daljše kot v primeru, da ne bi bili noseči. Malce dvignjeno vzglavje vam lahko pomaga tudi pri dihanju oziroma pri spopadanju z zamašenim nosom. Priporočljivi so tudi razvlaževalci zraka v prostoru, pomagate pa si lahko tudi s toplimi obkladki, ki jih položite na sinuse, ramena in na čelo, kar vam bo pomagalo pri bolečinah ter zmanjšalo zasluzenost. Osnovni napotki za blaženje simptomov prehlada med nosečnostjo se tako ne razlikujejo posebej od splošnih priporočil, vendar pa si boste morda morali vzeti nekoliko več časa za okrevanje.

- Oglas -

Preventivni ukrepi za preprečevanje prehladov

Zelo pomembno je, da poskušate narediti čim več za to, da se izognete prehladom med nosečnostjo, kar pomeni ustrezno preventivo. Pozorni bodite na to, da si boste roke umivali dovolj pogosto in temeljito. Zmerna vadba je pomembna tudi med nosečnostjo, med drugim tudi zato, ker krepi vaš imunski sistem. Poskrbite za to, da boste zaužili dovolj sadja in zelenjave, predvsem tistih vrst, ki vsebujejo veliko cinka in vitamina C, saj sta omenjeni snovi še posebej pomembni za močan imunski sistem.

Prehlad ali zgolj simptomi nosečnosti?

Nosečnicam se velikokrat zdi, da so zbolele, čeprav v resnici doživljajo precej običajne nosečniške simptome. Zamašen nos je na primer v nosečnosti dokaj pogost in je lahko povezan tudi s spremembo hormonov v telesu. To lahko vodi do glavobola, ki ga nosečnice pogosto dojemajo kot začetek prehlada. Če se to zgodi tudi vam, vendar ne doživljate nobenih drugih tipičnih simptomov, verjetno ne gre za prehlad.

Razlikovanje med prehladom in gripo

Čeprav prehlad med nosečnostjo ni posebej nevaren, je vseeno potrebna nekoliko večja previdnost kot običajno. Pomembno je predvsem to, da se prepričate, ali gre res za prehlad. Simptomi prehlada so namreč lahko zelo podobni simptomom gripe, le da so pri gripi izrazitejši. Poleg tega gripo pogosto spremlja povišana telesna temperatura. Če ima nosečnica povišano telesno temperaturo, je vsekakor nujno, da se posvetuje s svojim osebnim zdravnikom, ki bo poskrbel za nadaljnje napotke.

Povišana telesna temperatura in resnejše okužbe med nosečnostjo lahko predstavljajo tudi določeno tveganje za otroka, zato je pomembno, da se postavi ustrezna diagnoza, na podlagi katere se primerno ukrepa. Simptomi prehlada, ki trajajo zelo dolgo, so prav tako razlog za obisk zdravnika, še posebej izkašljevanje rumenkaste ali zelenkaste sluzi. Prav tako pa se morate posvetovati s svojim zdravnikom, preden zaužijete katero koli od zdravil, namenjenih blaženju simptomov prehlada, ki so na voljo brez recepta.

- Oglas -

Preberite tudi: Gripa: Kaj moramo vedeti in kako si pomagati

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -