DomovZdravjePrevidnost pri eteričnih oljih

Previdnost pri eteričnih oljih

100 % naravna eterična olja se lahko uporabljajo na različne načine. Najbolj pogosta uporaba je v savnah, za odišavljanje prostorov ali kot dodatek masažnim oljem.  Evropske države so to temo v zakonske okvire na področju kozmetičnih izdelkov spravile že lani. Tudi zaradi porasta doma pripravljenih krem, ki imajo svoje pluse in minuse.

- Oglas -

Eterična olja in kozmetika

O kakšnem dokumentu govorimo?

Odbor za varstvo zdravja potrošnikov pri Svetu Evrope je leta 2016 sprejel dokument z naslovom Smernice o eteričnih oljih v kozmetičnih izdelkih. Naravna eterična olja se pogosto štejejo kot popolnoma varna. To temelji na pogostem napačnem prepričanju, da so vsa zelišča varna, ker so naravna. Pri veliko eteričnih oljih in njihovih sestavinah pa obstaja velika možnost za preobčutljivost, do katere lahko pride pri izpostavljenosti kože ali z vdihavanjem.

Namen dokumenta Smernice o eteričnih oljih je obravnavati dejavnike kakovosti in tveganja, povezana z eteričnimi olji, ki se uporabljajo v kozmetičnih izdelkih. Natančneje, smernice zajemajo pomen kakovosti eteričnih olj in izhodnih materialov, iz katerih so olja pridobljena, in dajejo priporočila glede ocene tveganja eteričnih olj in morebitnih posledic vključevanja eteričnih olj v kozmetične izdelke.

- Oglas -

Dokument je namenjen izvajalcem dejavnosti in še zlasti odgovornim osebam v kozmetični industriji, ki morajo zagotavljati varnost kozmetičnih izdelkov skladno z evropskimi in nacionalnimi zakonodajnimi okviri glede kozmetike. Poleg tega je namenjen podpori ocenjevalcem varnosti, ki izvajajo oceno varnosti kozmetičnih izdelkov, pa tudi pristojnim organom pri pregledu teh ocen.

Največja nevarnost grozi, če stekleničko eteričnega olja najde otrok in spije vsebino. Še največ neprijetnosti boste imeli, če vam eterično olje zaide v oči, sicer pa nevarnosti ni. Le če ste noseči, se izogibajte uporabi eteričnih olj brina, cedre, mirte, muškatne kadulje in rožmarina. Niso vsa eterična olja za vse, treba jih je poznati. In ker je danes tudi pri nas že veliko strokovnjakov, se obrnite na enega od njih.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -