DomovZdravjeObsežna raziskava ovrgla povezavo med cepivom OMR in avtizmom

Obsežna raziskava ovrgla povezavo med cepivom OMR in avtizmom

Gastroenterolog Andrew Wakefield je leta 1998 postavil hipotezo, da je avtizem povezan s t. i. cepivom OMR, torej s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Znaki avtizma se namreč začnejo pogosto pojavljati nekje med 12. in 15. mesecem otrokove starosti. Prav to pa je obdobje, ko dobijo otroci običajno prvi odmerek cepiva OMR. Hipotezo Wakefielda je sicer kasneje ovrglo kar nekaj študij, vendar pa ostaja prav to še vedno eden glavnih argumentov nasprotnikov cepljenja. Danski raziskovalci so se zato odločili, da poskusijo z objavo nove študije, ki je rezultat zelo obsežne raziskave, ponovno potrditi, da ni prave povezave med cepivom OMR in avtizmom.

cepivo OMR avtizem

Podobno raziskavo so isti raziskovalci izvedli že leta 2002

Objava študije je skorajda sovpadla z nedavno objavljenim opozorilom Unicefa, da se število primerov ošpic med necepljenimi otroki po svetu nevarno povečuje. Hkrati pa je tudi stališče Svetovne zdravstvene organizacije, da predstavlja prav oklevanje v povezavi s cepljenjem eno izmed desetih največjih globalnih groženj človeškemu zdravju. Danski raziskovalci, ki so izvedli tokratno raziskavo, so sicer že leta 2002 objavili eno izmed ključnih študij, ki zavračajo povezavo med cepivom OMR in avtizmom. Kot je bilo pripisano ob objavi najnovejše študije, bi morala biti sicer v idealnem svetu tovrstna raziskava izvedena izključno zato, da se preveri znanstveno osnovano hipotezo, ne kot odziv na širjenje teorij zarote. Vendar pa se tudi mnogi znanstveniki danes zavedajo, da ne živimo v takšnem svetu.

avtizem

Povečana verjetnost za avtizem po cepljenju ni bila zaznana niti pri »rizičnih skupinah«

V samo raziskavo je bilo sicer zajetih kar 6517 primerov avtizma – največ v kateri koli podobni raziskavi doslej – med 650.000 otroki v danskem registru, podatki pa so se zbirali več kot deset let. Raziskovalci so poskušali pri izvedbi tokratne raziskave neposredno nasloviti tudi specifične kritike mnogih nasprotnikov cepljenja, na primer to, da so določene skupine otrok bolj dovzetne za razvoj avtizma po prejemu cepiva OMR. Tako so posebej preučili primere sorojencev, pri katerih ima eden izmed njih avtizem, in tiste, pri katerih obstajajo določeni dejavniki, zaradi katerih je verjetnost za avtizem večja kot v povprečju. Prav tako so se posebej posvetili vprašanju, ali je pojav avtizma večji pri otrocih, ki so pred cepivom OMR prejeli tudi druga cepiva. Znanstveno se je torej preverila resničnost različnih teorij, ki so pogosto osnova za nasprotovanje cepljenju, pri čemer so se vse teorije izkazale za neupravičene.

- Oglas -

Preberite tudi: Otroška paraliza – Zakaj cepljenje in ali smo ogroženi?

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -