DomovSkrbimo zase15 minut dnevno za novo telo

15 minut dnevno za novo telo

Življenje je sicer čudovito, a včasih imamo lahko občutek, da smo si na glavo nakopali malce več kot smo zmožni prenašati. Včasih smo polni veselja in se smejimo kar tako, ker pač smo. Spet drugič pa smo popolnoma nemočni, obupani in imamo občutek, da smo najslabša različica samega sebe. Če imate torej občutek, da ste popolnoma izmučeni od vsega, kar se vam v življenju dogaja, je čas, da nekaj spremenite. Ampak kaj ta »nekaj« pravzaprav pomeni?

15 minut dnevno za novo telo

Marsikdo ve, da je potrebno nekaj spremeniti, a se spotakne ob celo vrsto izgovorov, ki samo čakajo, kdaj jih bo kdo opazil. Najpogostejši izgovor je, da pač nimamo časa. Ampak saj veste, kaj pravijo; če si ne boste vzeli časa zase sedaj, si ga boste pač morali vzeti, ko boste zboleli. To pa nikoli ni prav prijetno, kajne?

- Oglas -

​Vse, kar potrebujete za uspešen začetek, je petnajst minut dnevno in veliko vrečo motivacije. Slednje vam gotovo ne bo zmanjkalo, če boste vedeli, kaj vašemu telesu povzroča kronični stres, ki je posledica tega, da si na ramena nalagate preveč, hkrati pa ne znate poskrbeti zase in za svoje potrebe.

 • Dolgotrajni, kronični stres povzroča kemične spremembe v telesu, spremembe, ki sčasoma načnejo fizično in psihično zdravje.
 • Posledice so zelo raznolike: od depresije, nespečnosti, srčno-žilnih obolenj, težav s kožo, glavobolov, razdražljivosti …
 • Kronični stres »poskrbi« tudi za povečano telesno težo, posledico previsokih ravni hormona kortizola.

Pa se sedaj vrnimo k tistemu »nekaj« z začetka članka. Kaj lahko torej za svoje telo storite v zgolj petnajstih minutah na dan?

Prehrana

Tokrat ne bo govora o dietah ali o tem, kaj lahko jeste in česa ne. O prehrani je potrebno govoriti zato, ker je lahko eden ključnih dejavnikov, ki vpliva na našo izkušnjo življenja. Z načinom prehrane lahko namreč povečamo ali zmanjšamo raven stresa. Torej ne glede na to, kakšen je vaš trenutni način prehranjevanja, verjemite, da lahko na tem področju naredite še veliko.

- Oglas -

Že v osnovni šoli smo se učili o tem, da je naše telo v več kot 70 odstotkih sestavljeno iz vode. Iz tega je torej precej samoumevno, da je za naše telo najbolj primerna hrana, ki vsebuje čim več vode. To pomeni sadje in zelenjava, ki sta tisti skupini živil, ki vsebujeta največ vode. Sadje in zelenjava v svoji prvotni obliki; neprekuhana, nekonzervirana, nesladkana, nikakor obdelana.

Zdrava prehrana

Morda se vam zdi dobra ideja, da bi potrebno tekočino v telo enostavno spravili s pitjem vode, a vaše telo nad tem ne bo pretirano navdušeno. Tekočina mora priti v telo tudi kot del prehrane, saj lahko le tako telo uporabi vse vitamine in minerale v njej.

Ne glede na to, na kateri točki ste trenutno, si pomagajte s tema dvema nasvetoma:

 • Večina zaužite hrane naj vsebuje vsaj 50 odstotkov vode.
 • Jejte umirjeno in zavestno, da boste lahko slišali svoje telo, ki vam bo sporočilo, da je sito. Za vsak obrok si vzemite vsaj petnajst minut časa. V miru in tišini.

Fizična aktivnost

Če boste fizično primerno pripravljeni, boste lažje prenašali fizične obremenitve dneva. Precej logično, kajne? Če se vam zdi, da vaše telo ni dovolj fizično močno, lahko to začnete spreminjati že v petnajstih minutah dnevno. Naj se vam ne zdi, da je to premalo. Poskusite in boste videli, da je več kot odličen začetek.

Kakšno obliko vadbe si boste izbrali, prepuščam vam, v mislih pa imejte te cilje:

 • Zamenjajte okolje. Že sprehod ali hitra hoja sta odlična izbira. Pojdite v naravo, nadihajte se svežega zraka in dnevni izzivi se vam bodo kmalu zdeli manj zahtevni.
 • S pomočjo umirjene in kontrolirane vadbe razmigajte telo. Vključite čim več sklepov in mišic ter poženite limfo po telesu.
 • Miganje vam bo pomagalo, da bodo po vašem telesu zaokrožili endorfini oz. hormoni sreče, kot jim radi rečemo.
 • Okrepite mišice do te mere, da boste lažje kos vsakodnevnim fizičnim naporom.

Če še vedno ne veste, kako začeti, pa je tu ideja za odličen začetek dneva. Vse vaje lahko izvajate kar v postelji, takoj ko odprete oči.

- Oglas -
Vaje za pomladitev

Leže na hrbtu

 • Stegnite noge kolikor lahko, naredite »špičke«, stegnite roke stran od telesa, in zadržite položaj nekaj sekund. Popustite. Ponovite od 2- do 3-krat.
 • Dvignite roke proti stropu. Stisnite pesti, nato iztegnite prste, kolikor lahko. Ponovite dvakrat.
 • Desno nogo peljite preko leve in pokrčite desno koleno ter ga približajte postelji. Zgornji del hrbta naj ostaja v stiku posteljo. Naredite pet ponovitev na vsako stran.
 • Objemite kolena in se nekajkrat zazibajte levo in desno.
 • Pokrčite kolena in položite stopala na posteljo. Z izdihom pritisnite spodnji del hrbta ob posteljo, zadržite nekaj sekund, popustite in izdihnite. Ponovite petkrat.
 • Iz enakega položaja kot pri prejšnji vaji dvignite zadnjico visoko proti stopu, zadržite, spustite. Ponovite petkrat.
 • Obračajte glavo levo, desno, tako da eno uho približate postelji. Vajo ponovite petkrat na vsako stran. Glava naj leži na postelji, ne na blazini.

Leže na trebuhu

 • Pokrčite kolena in pete pripeljite čim bliže zadnjici. Stegnite kolena. Ponovite petkrat.
 • Izmenično dvigujte iztegnjeni nogi. Ponovite petkrat z vsako nogo.
 • Položite dlani pod ramena in se potisnite na vse štiri. Ponovite trikrat.
Vadba za hrbet

Pomemben je tudi vaš um

To, da misli ustvarjajo vašo resničnost, ste verjetno že kje prebrali, kajne? Življenje je ena velika škatla čokoladnih bonbonov, kot je rekel že Forrest Gump, in nikoli ne vemo, kaj nas čaka, ko sežemo vanjo. Vsekakor pa je samo od nas odvisno, kako se bomo na določeno situacijo odzvali. Če se boste samo pritoževali, da ste utrujeni, brez energije in časa zase, bo vaše življenje precej neprijetno.

Pozitivna naravnanost lahko vaše življenje zelo hitro spremeni. Spreminjanje ustaljenih vzorcev sicer ni tako zelo preprosto, kot se sliši, ampak ni nemogoče. Zahteva precejšnjo mero samodiscipline, prisotnosti, volje in motivacije ter zavedanja, da bodo na vaši poti še vedno ovire, a samo od vas bo odvisno, ali se jim boste pustili ustaviti ali ne.

Saj verjetno veste, kako se počutite, ko ste slabe volje, depresivni in tečni, in kako se počutite, ko ste srečni, motivirani, navdušeni, hvaležni? Verjetno vas razganja od energije. To je tisto, kar potrebujemo.

Da, teorija je zelo enostavna. Kaj pa praksa? Kaj morate storiti, da boste bolj srečni in veseli? Stopiti iz svoje sence, iz svojih ustaljenih navad, iz svojega lagodja. Če ste namreč med tistimi, ki ste se ujeli v zanke depresije in se počutite kot žrtev, verjetno ne uživate v tem stanju, v njem pa še vedno vztrajate. Zakaj? Ker je to za vas domače, poznano, preprosto. Vse ostalo pa bi od vas zahtevalo kar nekaj energije in nelagodja – vsaj na začetku. Kaj je torej tisto, kar lahko storite že danes, da se boste začeli premikati v pozitivno smer?

Preprosta vaja, za katero potrebujete le nekaj minut dnevno, preden zaspite. Najprej se umirite in se nato v mislih sprehodite skozi minuli dan. Skušajte se spomniti vsaj ene lepe stvari, ki se vam je še posebej vtisnila v spomin. Vaša pozornost se torej ne sme zatakniti na negativnem, četudi je bil dan grozen in ste veseli, da ga je konec. Včasih bo res zelo težko najti kaj pozitivnega in lepega, pa ne zato, ker tega resnično ne bi bilo, ampak zato, ker bo vaša pozornost drugje. Če boste torej želeli, da ta vaja deluje, boste morali biti tudi čez dan bolj prisotni ‒ pa ne samo fizično. Le tako boste lahko vsrkali vse trenutke. Ko torej najdete eno čudovito stvar, skušajte podoživeti vse občutke, ki ste jih v tistem trenutku doživljali. Tako boste zaspali polni hvaležnosti in prijetnih občutkov.  

Če boste torej v svoj vsakdan vpeljali omenjene napotke, boste kmalu začeli opažati velike spremembe ‒ na telesu in v glavi. Opazili boste, da je življenje pravzaprav čudovito.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -