DomovZelena stranRazstrupljanje: Skrbite za svoja jetra!

Razstrupljanje: Skrbite za svoja jetra!

Glede velikosti takoj za kožo, ki je naš največji organ, sledijo jetra. Pa jim posvetite dovolj pozornosti? Jih dovolj dobro poznate? Dandanes najbrž že vsi vemo, kakšna natanko je njihova funkcija v telesu. Skrbijo, da smo »čisti« in razstrupljeni, saj prečistijo vse snovi, ki pridejo v telo, hkrati pa v njih poteka kar šestdeset odstotkov presnovnih procesov. Če zanje ne skrbimo dovolj dobro ali jih preobremenimo, lahko pride do okvare.

- Oglas -

Razstrupljane jeter, pegasti badelj

Zakaj se v našem telesu kopičijo strupi?

S stresnim načinom življenja, kajenjem, uživanjem alkohola, pa tudi premastne hrane in vdihavanjem onesnaženega zraka, jim škodujemo. Kot brezživčni organ same nimajo sposobnosti občutiti bolečino, zato nas na obolelost tudi ne opozarjajo. Iz istega razloga bolezni jeter običajno sami skorajda ne opazimo, dokler ni že naredila precejšnje škode.

Pomembno je, da delujemo preventivno

Prav zato bodite še posebej pozorni in namenite jetrom dovolj preventivnih ukrepov. Zamaščena jetra, denimo, ne morejo pravilno razstrupljati telesa. Kaj se zgodi, če strupi in toksini, ki našemu telesu le škodijo, ostanejo v telesu, sami dobro veste. V največji nevarnosti so ljudje, ki uživajo prekomerne količine alkohola, imajo povišano vrednost holesterola v krvi ali pa preveliko telesno težo. Pri slednji je še posebej problematično kopičenje maščobe okrog trebuha.

- Oglas -

Jetra se lahko obnavljajo

Jetra imajo k sreči to lastnost, da si lahko popolnoma opomorejo, z delovanjem pa prenehajo šele, ko so uničene do treh četrtin. Pazite nanje in se raje poslužujte preventive kot kurative ‒ jejte veliko biološko in organsko pridelane hrane ter pijte veliko vode. Hkrati zelo zmerno uživajte alkohol in hodite na redne preglede k zdravniku, ne pozabite pa tudi na gibanje!

Znaki, da imajo jetra težave:

  • pomanjkanje apetita
  • utrujenost
  • šibkost
  • slabost
  • težave s koncentracijo.

Podpora za jetra

Semena pegastega badlja (Silybum marianum) vsebujejo skupino antioksidantnih snovi, ki jim s skupnim imenom pravimo silimarin. Študije so pokazale, da silimarin pomaga varovati jetrne celice pred poškodbami in da pomaga obnavljati ali nadomeščati poškodovane celice. Pod  strokovnim nadzorom pegasti badelj in silimarin pomagata obvladovati veliko resnih težav z jetri, kot so nealkoholne in alkoholne težave jeter ter nekatere oblike hepatitisa.

Pegasti badelj lahko uporabljate za preprečevanje in zdravljenje učinkov pretiranega uživanja alkohola in mastne hrane, za preprečevanje poškodb jeter pri izpostavljenosti strupom in za težave z glavoboli ter kožo, ki so povezane z delovanjem jeter.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -