DomovZdravjeNasveti za hitrejše okrevanje po anesteziji

Nasveti za hitrejše okrevanje po anesteziji

Kako hitro okrevati po anasteziji? Učinki anestetikov večinoma popustijo po nekaj urah, vendar pa to ne velja v vseh primerih. Presnova anestetikov pri določenih ljudeh ni tako hitra, zato lahko še več dni občutijo omotico, šibkost, zmedenost in podobne simptome. To drži tako za lokalno, še bolj pa za splošno anestezijo. Tveganje za dolgotrajnejše nezaželene stranske učinke po splošni anesteziji je še posebej visoko pri starejši populaciji, predvsem pri tistih nad 65 let. Vendar pa lahko z določenimi ukrepi neprijetne simptome zelo uspešno omilite …

- Oglas -

Kako hitro okrevati po anasteziji

Povečan vnos vitaminov

Po anesteziji je priporočljiv povečan vnos določenih hranil, predvsem vitaminov, vendar tudi določenih mineralov. Običajno je najboljša rešitev prehransko dopolnilo, ki mora vsebovati predvsem naslednje snovi: vitamin C, betakarotene (ki se v telesu pretvorijo v vitamin A), vitamin E in vitamine iz skupine B (še posebej pa B2, folate in B2) ter minerale cink, magnezij in selen. Priporočljivo je, da začnete multivitaminski pripravek uživati že približno 2 tedna pred načrtovano operacijo oziroma anestezijo, nato pa nadaljujte še najmanj 2 tedna po prejemu anestetikov. Mnoge izmed navedenih snovi med drugim delujejo tudi kot antioksidanti in pomagajo pri učinkovitejšem razstrupljanju telesa, za kar so odgovorna predvsem naša jetra.

Uživajte pegasti badelj

Pegasti badelj (Silybum marianum) je znan predvsem kot odlična naravna podpora našim jetrom – in prav to je glavni razlog, zaradi katerega se priporoča tudi za pospešitev okrevanja po anesteziji. Uživanje prehranskega dopolnila s pegastim badljem razbremeni jetra in prispeva k uspešnemu razstrupljanju. Pomaga pa tudi pri preprečevanju pomanjkanja glutationa – pomembnega antioksidanta, ki se nahaja v naših jetrih. Tudi anestetiki lahko namreč zmanjšajo količino glutationa v telesu. Premalo glutationa pa med drugim pomeni, da so jetra bolj izpostavljena poškodbam. Najbolje bo, da začnete z jemanjem pegastega badlja že teden dni pred anestezijo (običajen odmerek je 70 mg trikrat dnevno), kuro pa nato nadaljujete še vsaj 2 tedna. Seveda pa o tem obvestite tudi svojega zdravnika, kar velja tudi za morebitne druge dodatke, ki jih uživate.

- Oglas -

Pazljivo po prehrani

Vsaj določeno obdobje po anesteziji se je priporočljivo povsem izogibati nasičenim maščobam, sladkorju in alkoholu, sicer bo imelo telo precej težje delo pri izločanju ostankov anestetikov. Po drugi strani je dobro povečati vnos vlaknin. Prav tako se priporoča uporaba začimb, kot sta cimet in kurkuma, ki pomagata pri razstrupljanju, podobno pa velja tudi za česen in čebulo.

Pijte dovolj tekočine

Izredno pomemben del razstrupljanja je pitje zadostnih količin tekočine, predvsem vode. V obdobju po anesteziji bodite torej še posebej pozorni na to, da boste ves čas primerno hidrirani. Ne čakajte, da se pojavi žeja, saj je to že prvi znak rahle dehidracije telesa.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -