DomovZdravjeRazvili prenosno napravo za hitro diagnosticiranje srčnega infarkta

Razvili prenosno napravo za hitro diagnosticiranje srčnega infarkta

Raziskovalci z Univerze Notre Dame so pred nekaj meseci predstavili posebno napravo, namenjeno hitremu zaznavanju srčnega infarkta. Gre za prenosno napravo, katere izdelava ni povezana z visokimi stroški. Najpomembnejša prednost naprave v primerjavi z diagnostičnimi orodji, ki se uporabljajo trenutno, pa je prav hitrost. Naprava lahko namreč srčni infarkt diagnosticira v manj kot 30 minutah. Tako gre za pripomoček, ki bi lahko rešil ogromno življenj. Podrobnosti, povezane z delovanjem naprave, so bile predstavljene v študiji, ki je bila objavljena v reviji Lab on a Chip.

Postopek diagnosticiranja srčnega infarkta je lahko precej zamuden

Za zanesljivo diagnosticiranje srčnega infarkta potrebujejo zdravniki trenutno kar precej časa. Celoten proces lahko traja tudi več ur. Osnova za diagnosticiranje srčnega infarkta je seveda ehokardiogram, ki se uporablja pri odkrivanju najrazličnejših anomalij, povezanih s srcem. Toda za dokončno potrditev je nato potrebna še analiza vzorca krvi, na rezultate pa je treba praviloma čakati nekaj ur. S tem se izgublja dragocen čas. Poleg tega pa gre za metodo, ki je uporabna samo znotraj omejenega časovnega intervala. Tako na primer ni mogoče ugotoviti, ali je nekdo pred nedavnim doživel srčni infarkt, posledično pa je težje poiskati najustreznejšo metodo zdravljenja.

- Oglas -

Za diagnosticiranje srčnega napada pomembne predvsem molekule mikro RNA

Posebnost naprave, ki so jo razvili raziskovalce z Univerze Notre Dame, so senzorji za analizo t. i. molekule mikro RNA oziroma miRNA. Gre za nekodirajoče molekule RNA, ki jih sestavlja od 21 do 22 nukleotidov. Naloga teh molekul je uravnavanje izražanja ciljnih genov pri večceličnih organizmih. Prav po zaslugi te specifike lahko naprava srčni infarkt zazna bistveno hitreje kot drugi pripomočki, namenjeni diagnosticiranju srčnega infarkta. Poleg tega pa je naprava primerna tudi za diagnosticiranje drugih nepravilnosti, povezanih z delovanjem srca.

MIX·miR

Izjemno občutljivi senzorji, ki zmanjšajo verjetnost za napačno diagnozo

Senzorji, ki so bili uporabljeni za izdelavo prenosne naprave, namenjene zaznavanju srčnega infarkta, so posebej občutljivi na tri specifične tipe mikro RNA. Rezultati so zato nadpovprečno zanesljivi. Naprava lahko namreč prav po zaslugi premišljeno zasnovanih senzorjev zelo uspešno razlikuje med akutnim srčnim infarktom in t. i. reperfuzijo, tj. ponovno vzpostavitvijo krvnega obtoka v predelu, ki je bil začasno ishemičen. Možnost za napake je tako bistveno manjša kot pri drugih diagnostičnih postopkih. Gre za prvi diagnostični pripomoček v zgodovini, ki lahko ločuje med nezadostno oskrbo organa s krvjo in reprefuzijsko poškodbo. Naprava tako ponuja rešitev za težavo, s katero se pri delu srečujejo številni zdravniki. Poleg tega pa je za natančno diagnozo potrebna manjša količina krvi kot pri tradicionalnih metodah za diagnosticiranje srčnega infarkta.

Pomembne prednosti molekul mikro RNA v primerjavi z beljakovinskimi biomarkerji

Naprava za hitro in natančno diagnosticiranje srčnega infarkta, ki je rezultat dela raziskovalcev z Univerze Notre Dame, osvetljuje prednosti uporabe mikro RNA v primerjavi z biomarkerji, ki temeljijo na beljakovinah. Pri klasičnem diagnostičnem postopku se namreč uporabljajo prav tovrstni biomarkerji.

- Oglas -

Možnost uporabe na različnih lokacijah in nizki stroški izdelave kot dodatni prednosti

Pomembna prednost naprave je seveda tudi to, da gre za lahko, prenosno napravo, ki dopušča uporabo na terenu oziroma na najrazličnejših lokacijah, kar pri tradicionalnih postopkih za diagnosticiranje srčnega infarkta ni mogoče. Pozabiti pa ne smemo niti na ugodno ceno izdelave. Zaradi nizkih stroškov bi bila lahko naprava bistveno dostopnejša od opreme, ki je trenutno potrebna za diagnosticiranje srčnega infarkta. To pa bi lahko pomenilo precej več rešenih življenj.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -