DomovZdravjeSe moramo cepiti zoper ošpice?

Se moramo cepiti zoper ošpice?

Neverjetna novica, po drugi strani pa pričakovana. V številnih evropskih državah trenutno potekajo izbruhi ošpic. Pogosto mnenje o nepotrebnosti cepljenja kaže svoje prve rezultate. Največ zbolelih z ošpicami je trenutno v Romuniji (od septembra 2016 že več kot 4000 zbolelih, tudi 19 smrti zaradi ošpic), izbruhe pa beležijo tudi v Italiji (od začetka leta 2017 že 1500 prijavljenih primerov ošpic, med njimi 131 primerov pri zdravstvenih delavcih), Avstriji, Nemčiji, Bolgariji, Belgiji, na Češkem, Madžarskem, Danskem, Portugalskem, v Franciji, Španiji, na Švedskem.

Ošpice

Za vse, ki bodo ob bližajočih praznikih potovali v tujino (posebej na območja z izbruhi ošpic), svetujemo, da preverijo ali so zaščiteni proti ošpicam (dvakrat cepljeni) in se po potrebi cepijo. Cepljenje, vključno z vsemi potovalnimi cepljenje, je mogoče opraviti v ambulantah NIJZ. Bolezen se sicer pojavlja po vsem svetu. Na njen pojav vplivata recimo gostota prebivalstva in dostopnost do cepljenja.

Pred uvedbo cepljenja so se pojavljale epidemije ošpic na 2 do 5 let in so trajale 3 do 4 mesece. V Sloveniji so bile ošpice dolga leta (pred mnogimi leti) najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko smo pri nas uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, je število bolezni začelo upadati. Zadnja epidemija ošpic je bila pri nas v letih 1994/95. V zadnjih letih v Sloveniji beležimo le še posamične uvožene primere bolezni, ki povzročijo nekaj sekundarnih primerov. Kako vemo, da smo okuženi? Po tednu do dveh od izpostavljenosti virusu se običajno pojavi vročina z bolečinami v mišicah, suhi kašelj, ki zveni kot lajanje psa in vnetje očesnih veznic (konjunktivitis). Pojavita se tudi bolečina v grlu in izcedek iz nosu.

- Oglas -

Nekaj dni po pojavu prvih simptomov bolezni se na ustni sluznici pojavijo za ošpice značilne Koplikove pege. Te pikice so podobne zrncem belega peska, obkroženega z rdečimi kolobarji. Potem se pojavi značilen kožni izpuščaj. Telesna temperatura je lahko zelo visoka (do 40 °C). Bolnik je včasih občutljiv na svetlobo. Od pojava prvih simptomov do pojava izpuščaja traja običajno 3 do 5 dni.

Preberite tudi: Ošpice – Kaj moramo vedeti o tej nalezljivi bolezni?

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -