DomovNeuradnoZgodba: Ko nastopi čas čiščenja

Zgodba: Ko nastopi čas čiščenja

Domala karkoli je pojedla, četudi je šlo zgolj za majhno jabolko, se ji je napihnil trebuh, dobila je vetrove in povečalo se je izločanje želodčne kisline. Po obrokih je imela Barbara Fister vselej občutek, da se hrana ni prebavila in da je obtičala v želodcu. Pravnica iz Ljubljane se je s prebavnimi in še drugimi težavami spopadala več kot deset let. Rešitev je zanjo prišla v obliki nenavadnega ajurvedskega postopka za čiščenje telesa, ki ji je končno prinesel nekaj olajšanja.

- Oglas -

zgodba

spol: ženski
starost: 34 let
simptomi: slaba prebava, povišana želodčna kislina, boleče menstruacije, migrena
diagnoza: endometrioza, policistični jajčniki, velika cista na desnem jajčniku, male ranice na želodcu kot posledica prekislega želodčnega soka
zdravljenje: ajurveda
počutje danes: »Zelo sem zadovoljna, da po obroku prebava lepo steče. Prej me je ali napihnilo ali pa je želodec ali obmolknil ali pa klokotal, zdaj pa, ko zaužijem hrano, sploh ne vem, kdaj se prebavi. Z vetrovi in migrenami tudi nimam več težav. Dan ali dva pred menstruacijo čutim malo nelagodja, ampak to ni primerljivo s tistim, kar je bilo prej …«

Največ težav je imela ponoči, ko še pozno v noč ni in ni mogla zaspati: »Prav žgalo me je v želodcu. Mislila sem, da ga bo kar prežgalo.« Zdravila za zmanjšanje kislosti želodčnega soka so včasih delovala in včasih ne. »Kadar niso, je bilo res hudo. Zjutraj pa je bilo treba v službo,« se spominja neprespanih noči. Zdravnica jo je poslala na preiskavo želodca, gastroskopijo, ki je odkrila, da ima majhne ranice na želodcu, in tako je ostala pri omenjenih tabletah.

Vse narobe

A to niso bile njene edine težave. Menstruacije so ji začele zelo zamujati, kar so spremljali tudi občutki napetosti v ginekoloških predelih in splošno slabo počutje. Ginekologinja je pri pregledu ugotovila policistične jajčnike in ji predpisala hormonsko zdravljenje. Dve leti je jemala hormonske kontracepcijske tablete in v tem času se je, kot opisuje, počutila obupno, saj je imela občutek, kot da jemlje nekaj nenaravnega, nekaj, kar ruši njeno ravnovesje. »Čustveno in duševno sem bila nestabilna in tudi telesno sem se zelo slabo počutila,« opisuje tedanje počutje. »Zdravnica mi je rekla, da bom morala te tablete jemati vse življenje, če želim imeti redne menstruacije.«

- Oglas -

Z rešitvami, ki jih je ponujala konvencionalna medicina, se Barbara Fister nikakor ni mogla sprijazniti. Ni si mogla predstavljati, da bi morala vseskozi jemati zdravila za zmanjšanje želodčne kisline in obenem hormonske tablete zaradi ginekoloških težav. Slednje je zato brez posvetovanja z zdravnico prenehala jemati.

Potem so ji na novem ginekološkem pregledu na desnem jajčniku odkrili še štiri centimetre veliko cisto. Dve leti je rasla in se spreminjala. Zdravnica ji je svetovala operacijo zaradi nevarnosti, da cista poči. A Barbara Fister se za poseg kljub temu (še) ni odločila. Izkušnje, o katerih je brala na spletu, so jo odvrnile od tega. Številne ženske naj bi pisale, da jim kirurški poseg ni pomagal in so ga morale ponoviti.

Poleg že navedenega pa je imela pogosto tudi migrene, pojavljale so se zlasti poleti. Tudi kadar je kuhala ali pekla, jo je pogosto prebadalo v glavi. »Glava je bila vroča. Čutila sem pritisk kot v ekonom loncu. Bolelo me je tako, da sem čutila, kot da bi imela oklep vse od ramen do vrha glave. Takrat sem lahko samo legla in ničesar nisem mogla početi.« Poskusila je vse od polivanja glave s hladno vodo do mazanja s kokosovim oljem, da bi le ublažila bolečine. »Z migrenami sem prišla do takšne točke, da sem nekega dne že mislila, da mi bo razneslo glavo.«

Nečistoče morajo ven

Potem pa se ji je junija 2010 še prebava močno poslabšala. Morda zato, ker je šla tedaj skozi težavno življenjsko obdobje. Kot pojasnjuje, je prišla do točke, ko je imela občutek, da ji telo sploh ne prebavlja več hrane. Kar je pojedla, naj bi ji obstalo v želodcu in pritiskalo navzgor, tako da jo je tiščalo v srcu in pljučih. Zaradi tega je nekaj časa uživala samo razkuhan riž.

Na koncu se je odločila poiskati pomoč pri zdravilcu tradicionalne indijske medicine – Nithiju. Ta je s tako imenovano pulzno diagnostiko in ajurvedskim pregledom odkril, da ima zaradi šibkega prebavnega ognja in slabega delovanja žolča veliko ame-nečistoč, ki nastanejo zaradi neprebavljene hrane. Dejal je, da mora vse to najprej očistiti iz telesa, sicer se stanje ne more popraviti. Zaradi ame se začnejo delati tudi ciste, ji je pojasnil zdravilec. Tako ji je najprej predpisal pančakarmo, posebno.

Želodec se prazni

Ajurvedsko čiščenje se je začelo z želodcem. Vključuje uživanje po posebnem postopku pripravljenega prečiščenega masla – ghija. Zjutraj na tešče ga je, pomešanega z zelišči, pila šest dni, pri čemer je vsak dan dobila večji odmerek. Po šestih dneh ji je zdravilec ponovno preveril pulz in presodil, da lahko preide na naslednjo stopnjo čiščenja.

Dobila je posebna odvajala, narejena iz že omenjenega masla (ghi), sladkorja in drugih sestavin. »To je bilo edino zdravilo dobrega okusa. Jedla sem ga iz male posodice. Nato sem spila vodo in čez nekaj časa me je pognalo. Vzela sem ga okrog 17. ure, po obroku. Imela sem to smolo, da sem morala hoditi na stranišče ponoči. Začelo se je okrog 10. in 11. ure zvečer in se umirilo šele zjutraj okrog četrte ali pete. Potem sem občutila močno olajšanje, v želodcu namreč ni bilo več pritiska navzgor.« Temu je vsakič sledila posebna masaža (abjangha) s toplim sezamovim oljem.

- Oglas -

Vse je steklo

Po čiščenju želodca je sledilo čiščenje črevesa z oljnimi klistirji. Imela je tri velike klistirje in šest majhnih. Pri velikih klistirjih je morala že po nekaj minutah na stranišče, kjer je, kot opisuje, preživela tudi po 40 minut. »To samo teče od tebe,« je nazorno opisala sogovornica.

Vmes so ji delali oljne masaže in ji oblivali glavo s toplim oljem za umiritev živčevja. Takrat se je res sprostila in potem je bila tudi zaspana.

Šele po čiščenju želodca in črevesja je po treh tednih dobila ajurvedska zdravila. Del terapije je bila tudi posebna prehrana. Njen večji del je zajemal razkuhan riž basmati. Zraven pa si je po navodilih pripravljala kuhano zeleno zelenjavo, kot so bučke, brokoli in podobno Razkuhano hrano je najprej malo ohladila, nato pa ji dodala še dve žlici oljčnega ali bučnega olja.

»Nisem se sicer zredila, a telo je z vsemi temi olji postalo bolj krepko. Ko se je po desetih letih sčistilo, sem spet dobila normalno prebavo. Spet se je pojavil zdrav občutek lakote, želodčni sokovi so se začeli pretakati in delovati, hrano sem spet lahko normalno prebavila. To mi je ogromno pomenilo.«

Prenove še ni konec

Še vedno se je držala diete. »Za zajtrk sem uživala kosmiče. Nisem pila mleka. Mesa, rib in jajc pa tudi ne jem. Od stročnic sem uživala mung dahl brez luščine, ki je lahko prebavljiv in ne napenja. Ostale stročnice pa so pretežke in mi jih je zdravilec odsvetoval. Velikokrat sem si skuhala riž in omenjeni mung dahl. Tudi čapati, indijski nekvašeni kruh, sem lahko uživala.« Na strogi dieti je bila skoraj leto dni.

Zdaj brez težav spet lahko je sadje. Čeprav je mislila, da ga ne bo mogla in da ji bo »vse zavrelo«, se ni zgodilo nič. Prej je sadje vedno prekuhavala, zdaj pa ga spet lahko uživa surovega.

Svojega zdravilca zelo ceni, saj naj bi se v ključnih trenutkih res dobro izkazal. »Videla sem, da tega ne dela zaradi denarja, ampak da je njegova narava, da zdravi in pomaga ljudem. Videla sem tudi, da je dober psiholog. Enkrat si je vzel dve uri časa za pogovor z menoj o mojih osebnih težavah.«

Lani, ko sta se videla po enem letu, ji je že dovolil, da uživa vse, razen kislih stvari, ki jih tako ali tako ne mara. Tudi agrumov, kisa, kečapa, sojine omake in mleka še vedno ne sme uživati. Ostalo je zdaj dovoljeno. Sicer pa se je v desetih letih, ko ni mogla jesti toliko stvari, že navadila na enostavno kuhano hrano. »Vedno sem se morala odločati med tem, ali bom dobro jedla in imela probleme ali pa bom ostala pri preprosti hrani. Sama si tako kuham zelo enostavne jedi.«

Pred mesecem dni si je dala pregledati kri in ugotovila je, da se ji je krvna slika zelo izboljšala. Ostalih težav pa še ni povsem odpravila, čeprav so tudi njene menstruacije zdaj veliko manj boleče. Tudi cista ostaja. Ko si jo je leta 2011 dala v Kalkuti slikati, je preiskava pokazala, da je še vedno velika štiri centimetre. Namerava jo spremljati in hkrati upa, da bo zaradi diete in ajurvedskega zdravljenja nekoč vendarle izginila. Tako kot so že izginile njene migrene.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -