DomovKlub MamaOtroške bolezniSpina bifida: Dojenček, ki je bil operiran, ko je bil še v...

Spina bifida: Dojenček, ki je bil operiran, ko je bil še v maternici, se je rodil zdrav

Lexi Royer so zdravniki rešili otroka. Njen dojenček je bil namreč diagnosticiran z okvaro, imenovano spina bifida, zato so ga operirali in to medtem, ko je bil še v varnem zavetju materine maternice. Tri mesece kasneje se je rodil popolnoma zdrav.

- Oglas -
Spina bifida operacija dojenčka

Kaj je spina bifida

Spina bifida je vrsta okvare hrbtenice. Je stanje, pri katerem se otrokova vretenca ne izoblikujejo pravilno. Razvijajo se zunaj telesa. Hiba nastane zaradi kombinacije genetskih in zunanjih dejavnikov. Odvisno od primera do primera, je hiba lahko v blagi ali hudi obliki.

Več oblik deformacije

Blaka oblika spine bifide je dokaj pogosta in običajno ne povzroča težav. Hrbtenjača in struktura sta v telesu, vendar se kosti v predelu spodnjega dela hrbta ne tvorijo normalno. Otrok ima lahko na hrbtu šop las, pigmentirano mesto ali maščobno kepo v koži. Z majhno operacijo te motnje odstranijo.

Manj pogosta oblika se imenuje meningokela, kjer hrbtenična tekočina pušča in pritiska na kožo, kar ustvarja izboklino v hrbtu. Ta izboklina ne vsebuje hrbtenjače ali živcev in drugih negativnih simptomov običajno ni, saj je okvara pokrita s kožo, hrbtni mozeg je na svojem mestu in živci delujejo normalno.

- Oglas -

Redki in hudi primeri se imenujejo mielomeningokele. Del hrbteničnih živcev je potisnjen iz kanala in je poškodovan. Izstopa hrbtni mozeg, kadar je pokrit s kožo, je delno zavarovan. V hrbtu se lahko pojavi izboklina, poškodovana je koža in živci so izpostavljeni zunaj telesa.

Najtežja oblika je, ko koža ne pokriva hrbtnega mozga in je skupaj z živčnim tkivom povsem izpostavljen. Tako možgansko-hrbtenjačna tekočina oz. likvor prepušča in zlahka pride do okužbe in s tem meningitisa.

Glede na okvaro posameznih delov nevralne cevi delimo spino bifido na:

  • Spina bifida occulta;
  • meningokela;
  • mielomeningokela.
Spina bifida

Zakaj nastane spina bifida

Vzrok za to napako ni znan, vendar strokovnjaki sumijo na gene in na okolje ploda. Spina bifida je lahko tudi posledica pomanjkanje folne kisline, kar vodi v nepravilno zapiranje živčne cevi in s tem nastanek razvojnih napak. V tem primeru

Simptomi se od otroka do otroka razlikujejo. Blage oblike nimajo negativnih simptomov, medtem ko hudi primeru trpijo zaradi naslednjih težav:

  • Izguba občutka v okončinah in nezmožnost premikanja teh delov telesa;
  • težave z mehurjem in / ali črevesjem, kot so zaprtje in uhajanje urina;
  • nabiranje tekočine v možganih, kar povzroča epileptične napade, težave z vidom in učne težave;
  • ukrivljen hrbet, znan kot skolioza; močne krivine lahko povzročijo bolečino in težave z dihanjem.

Otroke s hudo obliko spine bifide zdravijo fizioterapevti, delovni terapevti. Deležni so kirurškega zdravljenja. Za pomoč pri mobilnosti potrebujejo različne opore ali invalidski voziček.

Uspešna poskusna operacija

Prej omenjeni noseči Lexi Royer so zdravniki po ugotovitvi, da ima otrok napako, predlagali splav, vendar z možem na to nista pristala. Iskala sta druge možnosti za zdravljenje nerojenega otroka. Prisluhnili so jima v Teksaški otroški bolnišnici in predlagali poskusno operacijo. Zaradi zdravljenja sta se preselila iz San Diega v Houston za štiri mesece. Ko je bila Lexi v šestem mesecu nosečnosti, so opravili operacijo. Dr. Michael Belfort, kirurg iz Baylorja v Houstonu v Teksasu, pojasnjuje, da operacijo opravijo šele, ko otrok lahko preživi zunaj maternice, v primeru, če bi šlo kaj narobe.

- Oglas -

Kirurgi so naredili droben rez v materino maternico in s pomočjo fotoaparata popravili vrzel v hrbtenici ploda. Amnijske tekočine v maternici lahko razkrojijo živčno tkivo, ki štrli iz hrbtenice. Zaprtje te hrbtenice pred rojstvom je ključnega pomena za čim manjše učinke spina bifide.

Dojenček se je rodil brez posebnih težav

Dojenček je bil rojen dva dni pred rokom. Njegovi starši in zdravniki so z navdušenjem opazovali, kako premika noge in stopala. Ko je bil položen na trebuh, je potegnil koleno pod seboj in odrinil naprej, kot da bi se poskušal plaziti proč od medicinskih sester, ki so ga povijale. Njegovi starši in zdravniki imajo veliko upanja, da bo lahko v prihodnosti normalno hodil.

»Vredno je bilo,« povei Lexi Rojer. »Še enkrat bi se odločila enako«. Čeprav so Royerjevi kirurgi uporabljali novo tehniko, so zdravniki dolga leta izvajali medvretenčne operacije za spino bifido in druge okvare. Leta 2003 je Nacionalni zdravstveni inštitut ob raziskovanju mielomeningocele (MOMS) odkril, da zaprtje hrbtenjače v maternici poveča možnosti za samostojno hojo in prepreči kopičenje tekočine v možganih. Leta 2014 so britanski zdravniki opravili prvo operacijo na nerojenem deklici s spino bifido z uspešnimi rezultati. Dve leti kasneje se je 14-mesečna Frankie uspešno naučila hoditi.

Ta dojenček je imel na začetku napake, ki so bile hujše kot običajno. Po rojstvu pa je njegov hrbet komaj pokazal znake. »V San Diegu smo se srečevali z veliko grozo in mrakom, vendar smo imeli veliko upanja in optimizma,« pravi oče Joshuwa Royer. »Druge ljudi želimo ozavestiti, da obstajajo možnosti. Vsekakor je vredno raziskave.«

Preberite tudi: 3 otroške bolezni, ki so lahko nevarne za nosečnice oziroma za plod

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -