DomovBolezni in simptomiKakšni so razlogi za pogosto tresenje rok?

Kakšni so razlogi za pogosto tresenje rok?

Ste opazili, da se vaše roke pogosto zelo tresejo? Tresenje rok je težava, ki jo doživlja ogromno ljudi, še posebej pogosta pa je pri starejši populaciji. Včasih gre za t. i. primarni tremor, ki sam po sebi ni nevaren, vendar lahko močno oteži vsakodnevna opravila. V zelo hudi obliki se lahko pacientom za lajšanje simptomov tu predpišejo beta-blokatorji. Vendar pa je lahko v nekaterih primerih pogosto tresenje rok, ki na primer ni povezano zgolj s situacijami, ko ste nervozni, tudi odraz določenih slabih navad ali pa celo simptom nekaterih bolezni. Če imate torej težave s tem, da se vaše roke zelo pogosto tresejo, je o tem vsekakor dobro obvestiti zdravnika. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj možnih razlogov, ki bi bili lahko krivi za vaše težave …

- Oglas -

tresenje rok, tremor

Prekomerno uživanje kofeina

Zelo pogosto se izkaže, da je za nekontrolirano tresenje rok krivo prekomerno uživanje kofeina. Morda se vam sicer zdi, da vnos kofeina v vašem primeru ni previsok, vendar morate upoštevati, da je vsak organizem nekoliko drugačen. Količina, ki pri nekom drugem ni problematična, lahko tako pri vas povzroči neprijetne simptome. Tako je lahko pogosto tresenje rok znak, da vaše telo ne prenaša najbolje količin kofeina, ki mu jih »dobavljate«. Vsekakor se splača poskusiti s tem, da količino kofeina vsaj za določen čas močno zmanjšate ali pa se mu celo povsem odpoveste in opazujete, ali se bo stanje tako izboljšalo.

Jemanje določenih zdravil

Včasih so lahko težave s prekomernim tresenjem rok tudi stranski učinek jemanja določenih zdravil. Še posebej pogosti krivci so zdravila za astmo in skupina antidepresivov, znana kot selektivni zaviralci ponovnega prevzema serotonina. O težavi povejte zdravniku, ki vam je predpisal zdravila, ki jih jemljete. Ta bo ocenil, ali je morda smiselna zamenjava.

- Oglas -

Parkinsonova bolezen je pogost vzrok za tresenje rok v starejših letih

Na srečo so večinoma razlogi za povečano tresenje rok precej nenevarni, mnogokrat pa jih je mogoče tudi povsem odpraviti. Vendar pa gre lahko včasih tudi za simptom resnejših bolezni. V takšnih primerih gre najpogosteje za enega začetnih znakov Parkinsonove bolezni. Medtem ko imajo ljudje večinoma težave s tresenjem rok, ko poskušajo dvigniti določen predmet, na primer skodelico ali kozarec, pa se pri Parkinsonovi bolezni tresenje pojavlja, tudi ko roke mirujejo, poleg tega pa je tresavica tu bolj »ritmična«.

Povečan stres ima lahko tudi fizične znake

Morda se vam zdi, da je tresenje rok zgolj neposredni odziv na stresno situacijo. V resnici pa se lahko pojavi tudi v trenutkih, ko nimate občutka, da ste neposredno ogroženi, če je sicer vaše življenje zelo stresno. Če se boste zavestno trudili, da zmanjšate količino stresnih dejavnikov v svojem življenju in si vzeli dovolj časa za sprostitev, boste tako najverjetneje hitro opazili, da so težave s tresenjem rok skorajda čudežno izginile.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -