DomovZdravjeUltrazvočna kopel za testise kot kontracepcija za moške?

Ultrazvočna kopel za testise kot kontracepcija za moške?

Že kar nekaj časa se govori o potrebi po dodatnih oblikah kontracepcije za moške, primerljivih s kontracepcijskimi tabletami. Čeprav poskusi razvoja tovrstnih tablet obstajajo, za zdaj še ni na voljo zares učinkovite možnosti. Nemka Rebecca Weiss se je tega izziva lotila nekoliko drugače. Namesto na hormonsko kontracepcijo se je osredotočila na razvoj posebne naprave za domačo rabo. Gre za nekakšno mini komoro za testise, ki omogoča ultrazvočno kopel, katere cilj je »začasna neplodnost« pri moških …

S pomočjo ultrazvočne tehnologije mogoče začasno ustaviti proces spermatogeneze

Uporaba naprave, poimenovane Coso, je zelo preprosta. Moški se preprosto usede, razširi noge in testise namesti v napravo. Še pred tem je treba napravo napolniti z vodo, ki mora biti segreta na ustrezno temperaturo. Kontracepcijska ultrazvočna kopel, ki traja nekaj minut, se lahko tako začne. Postopek naj bi začasno zavrl t. i. sprematogenezo, torej proces nastajanja spermijev oziroma moških spolnih celic.

- Oglas -

Za snovanje naprave se je odločila zaradi težav po uporabi hormonske kontracepcije

Rebecca Weiss, ki je sicer magistrirala iz oblikovanja, se je projekta, ki je bil del njene magistrske naloge, lotila zaradi osebnih razlogov. Približno leto dni pred predstavitvijo naprave so bile namreč na njenem materničnem vratu odkrite predrakave spremembe, ki naj bi bile povezane z uporabo hormonske kontracepcije. Po tej novici se je Rebecca Weiss seveda nemudoma odpovedala kontracepcijskim tabletam, zato sta začela s partnerjem resneje raziskovati druge možnosti. Pri tem sta precej hitro ugotovila, da je področje kontracepcije za moške bistveno manj razvito od kontracepcije za ženske.

Naprava bi lahko rešila težave številnih parov, ki ne najdejo primerne kontracepcije

Toda čeprav je bil prvotni vzgib za razmišljanje o alternativni obliki kontracepcije za moške osebne narave, je Rebecca Weiss prepričana, da gre za težavo, ki še zdaleč ni povsem unikatna in vezana izključno na njeno osebno situacijo. Tako verjame, da bi lahko dodatne oblike kontracepcije za moške rešile ogromno težav.

Del snovanja naprave tudi zbiranje mnenj moških

Pri izvedbi projekta je Rebecca Weiss sodelovala s kar nekaj mlajšimi moškimi, saj jo je zanimalo, kakšne so želje njene »ciljne publike«. Med drugim je želela izvedeti, kako so si moški zamišljali idealno kontracepcijsko napravo za domačo uporabo, nato pa je nekatere od teh idej uporabila pri razvijanju lastnega dizajna. Odziv moških, ki so sodelovali pri projektu, pa ji je obenem pomagal pri nadgradnjah, ki bodo poskrbele za čim bolj udobno in ergonomsko napravo.

Ideja si je prislužila nominacijo za mednarodno nagrado za kreativne izume

Rebecca Weiss se je s svojo idejo prebila v ožji krog kandidatov za mednarodno nagrado James Dyson, ki se podeljuje za izume na področju oblikovanja in inženiringa. Strokovna javnost je torej že prepoznala inovativnost koncepta, vendar je pot, ki čaka mlado Nemko, še precej dolga. Zdaj bo namreč treba preveriti, ali je ideja resnično izvedljiva, obenem pa bodo zelo pomembna klinična testiranja, za katera Rebecca Weiss že zbira sredstva.

- Oglas -

Možnost domače uporabe kot ena najpomembnejših odlik naprave

Zamisel za uporabo ultrazvočne tehnologije pri kontracepciji sicer ni povsem nova. Prvič se je namreč pojavila že konec 70. let prejšnjega stoletja. Rezultati testiranj so bili takrat precej dobri, vendar bi se morala terapija izvajati v zdravniški ambulanti, kar bi bilo precej nepraktično. Ideja Rebecce Weiss ima tako pomembno prednost. Naprava, ki si jo je zamislila, bi bila namreč primerna za domačo uporabo, saj bi šlo za majhen in prenosen aparat z možnostjo hitrega polnjenja.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -