DomovPsihologija15 citatov o depresiji, ki pomagajo razumeti to zahrbtno bolezen

15 citatov o depresiji, ki pomagajo razumeti to zahrbtno bolezen

Življenje z depresijo je pogosto še posebej mučno zaradi občutka, da ne more nihče zares razumeti, s čim se spopadate. Osebi, ki se z depresijo še ni srečala, je težko pojasniti, kaj se vam dogaja oziroma kaj doživljate. To seveda še ne pomeni, da ljudem okoli vas ni mar za vas ali da vam želijo vsiliti lastno interpretacijo dogajanja in »hitre rešitve«. Pogosto je v ozadju iskrena želja po tem, da bi vam pomagali in vas razumeli, vendar se vaši bližnji težko vživijo v to, kar doživljate.

Tako morda menijo, da ni bistvene razlike med depresijo in »običajno žalostjo« – in da lahko tudi pri depresiji pomagajo metode, ki so koristne v primeru občasne žalosti, ki je seveda nekaj, kar pozna praktično vsakdo. Če se spopadate z depresijo, vendar ne znate ubesediti, kaj doživljate, so vam lahko v pomoč spodnji citati. Če vam je kateri od njih še posebej blizu, ga pokažite osebi, ki se trudi razumeti depresijo, vendar težko zares dojame, kako je videti življenje s to boleznijo …

 1. »Depresija je melanholija, oropana vsega šarma.« (Susan Sontag)
 2. »Obstajajo rane, ki niso nikdar vidne na telesu. Rane, ki so globlje in bolj boleče od vsega, kar lahko krvavi.« (Laurell K. Hamilton, Mistralov poljub)
 3. »Poleg številnih znancev imam tudi intimnejšo zaupnico. Depresija je najbolj zvesta ljubica od vseh, kar sem jih kadar koli poznal – nič čudnega torej, da ji vračam ljubezen.« (Soren Kierkegaard)
 4. »Ste bili že kdaj tako otožni, da ste se želeli skriti v dlan ljubljene osebe? In nato ležati tam – dva tedna, desetletja ali tako dolgo, kot je potrebno za premagovanje razdalje med dvema zvezdama? V popolni tišini?« (Sarah Ruhl, Melanholična igra)
 5. »Če poznate nekoga, ki je depresiven … prosim, obljubite, da ga ne boste nikoli vprašali, kaj je razlog za to. Depresija ni neposreden odziv na neugodno situacijo. Depresija samo je, tako kot vreme.« (Stephen Fry)
 6. »Nocoj življenje ponovno zasaja svoje zobe v moje srce.« (Simone de Beauvoir)
 7. »Po mojih izkušnjah so ljudje precej bolj sočutni, če lahko vidijo, da te boli. In tako si že milijontič v življenju zaželim, da bi imela ošpice ali vodene koze ali kakšno drugo bolezen, ki je lahko dojemljiva, samo da bi nam bilo lažje – tako meni kot njim.« (Jennifer Niven, Vsa svetla mesta)
 8. »Optimist razglaša, da živimo v najboljšem od možnih svetov. Pesimista je strah, da to drži.« (James Branch Cabell)
 9. »Če si depresiven, potem živiš v preteklosti. Če si tesnoben, potem živiš v prihodnosti. Če si našel mir, potem živiš v sedanjosti.« (Laodzi)
 10. »Pogosti poskusi prikrivanja duševne bolečine povečajo breme; lažje je reči, da te boli zob, kot pa, da je tvoje srce zlomljeno.« (C.S. Lewis)
 11. »Živim v nočni mori, iz katere se občasno zbudim v spanec.« (Ursula K. Le Guin)
 12. »Človek lahko preživi praktično vse, če mu je jasno, da se bo to prej ali slej končalo. Toda depresija je tako zahrbtna, hkrati pa postaja iz dneva v dan intenzivnejša, da je nemogoče uzreti njen konec.« (citat iz filma Narod prozaca)
 13. »Najhujši jok ni bil tisti, ki ga je lahko videl vsakdo – tuljenje na uličnih vogalih, trganje oblačil z lastnega telesa. Ne, najhuje je bilo, ko je jokala tvoja duša – in ko ni pomagalo čisto nič, ne glede na to, kako močno si se trudil, da bi jo utešil.« (Katie McGarry)
 14. »Duševna bolečina je manj dramatična od telesne, vendar je pogostejša, obenem pa jo je težje prenašati.« (C. S. Lewis)
 15. »Nikogar ne želim videti. Ležim v spalnici z zagrnjenimi zavesami, medtem ko me zaliva praznina, podobna lenobnemu valu.« (Margaret Atwood, Mačje oko)
.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -