DomovKlub MamaPorod in nosečnostNeplodnost - kakšni so najpogostejši vzroki in rešitve

Neplodnost – kakšni so najpogostejši vzroki in rešitve

Neplodnost je danes velika težava in vedno več parov se z njo sooča. Kaj jo povzroča, kje se skrivajo razlogi, kaj lahko proti temu storimo in kje poiščemo pomoč? Boleča tema za marsikateri par, ki si bolj kot vse drugo na svetu želi otročka, pa v moderni in alternativni medicini najde veliko načinov zdravljenja, na vas pa je, da se odločite, kateri je tisti, v katerega najbolj zaupate.

- Oglas -

Kaj je pravzaprav neplodnost?

Medicina opredeljuje neplodnost kot nezmožnost zanositi po letu dni rednih, nezaščitenih spolnih odnosov oziroma pri ženskah, starejših od 35 let po šestih mesecih, kot žensko neplodnost pa se šteje tudi nezmožnost donositi živega otroka. Moška in ženska neplodnost sta približno enako pogosti, prav tako pa so pogosti tudi primeri, ko sta oba partnerja neplodna. V približno 10 ali 15 odstotkih vzroka medicinsko ne najdejo, čeprav to seveda ne pomeni, da ga ni. Pomemben dejavnik pri opredelitvi neplodnosti je tudi ali gre za primarno neplodnost, torej ko sta oba partnerja še brez otrok, ali pa za sekundarno, kjer se težave pojavijo pri paru, kjer ima vsaj eden od njiju že otroka.

Ženska in moška neplodnost

Medicinska stroka kot najpogostejše razloge za žensko neplodnost opredeljuje motnje v ovulaciji, fizične poškodbe ali spremembe reproduktivnih organov ter endometriozo, kjer maternična sluznica nastaja izven maternične votline. Zelo pomemben faktor je tudi starost ženske, še posebej v današnjem času, ko se za zanositev pari odločajo vse kasneje.

Čeprav težave z zanositvijo še vedno večinoma povezujejo z ženskami, pa razlog enako pogosto tiči v moški neplodnosti. Kaže se predvsem s slabo kakovostjo semena, v 75 odstotkih primerov povzročajo neplodnost pri moškem vnetja, poškodbe, genetske motnje, motnje v spuščanju moda, po operativnih posegih in nekaterih vrstah zdravljenja (predvsem maligne bolezni), ki lahko povzročijo spremembe v kakovosti semena. V 25 odstotkih medicinska stroka ne najde razlogov, pri čemer predvideva, da prihaja do motenega razvoja spolnih žlez že pred rojstvom in takoj po rojstvu (pred puberteto).

- Oglas -

Življenjski slog in okolje vplivata na neplodnost

Poleg zgoraj naštetih lahko vpliva na zmožnost zanositve oziroma donositve tudi življenjski slog obeh partnerjev, torej nezadostna telesna aktivnost, neustrezna prehrana, prevelika stopnja stresa, kajenje, alkohol in mamila. Zgovoren je podatek, da imajo pari, kjer vsaj eden od partnerjev kadi, za tretjino manjše možnosti zanositve. (Zlo)raba alkohola in nelegalnih drog, npr. marihuane, negativno vpliva na kakovost sperme pa tudi na sposobnost donositve zdravega otroka. Pri moških lahko na kakovost semena vpliva tudi pregrevanje, zaradi česar so se pred leti pojavila predvidevanja, da lahko k porastu v moški neplodnosti prispevajo tudi pleničke za enkratno uporabo, v katerih se moški spolni organi lahko pregrevajo.

Tudi okolje lahko doprinese k težavam z neplodnostjo, zanositvijo in donositvijo zdravih otrok, predvsem zaradi izpostavljenosti različnim toksinom in drugim kemičnim sredstvom. Med najbolj škodljivimi so žveplo, različna sevanja (npr. rentgen, kemoterapija) ter pesticidi. Predvsem slednji so žal prisotni v našem okolju vse pogosteje in v vse bolj agresivnih oblikah. Prav tako se poraja vprašanje o vplivu gensko spremenjenih organizmov na plodnost.

Ugotavljanje vzroka neplodnosti

Zdravniška stroka za ugotavljanje vzroka neplodnosti uporablja številne teste, ki so lahko tudi izjemno invazivni tako glede posegov v telo kot posegov v intimno sfero in odnos para, ki se bori z neplodnostjo. Že kratek pregled teh postopkov pokaže, kako močna je lahko želja po otroku in kako zelo hudo mora biti parom, ki se srečajo s težavami na poti do družine.

Med najmanj invazivnimi pregledi so tisti, ki vključujejo ugotavljanje ovulacijskega delovanja pri ženski ter analizo sperme pri moškem. Verjetno težje sprejemljiv pa je test, kjer preverjajo kompatibilnost partnerjev, saj mora biti izveden neposredno po spolnem odnosu. Tem testom načeloma sledijo še pregledi ženskih spolnih organov s pomočjo različnih postopkov slikanja. Enega od njih predstavlja tudi histerosalpingografija, radiološka preiskava, kjer v maternico vbrizgajo kontrastno sredstvo ter potem s pomočjo rentgenskega posnetka razberejo obliko maternice in jajcevodov. Telesno najbolj invazivna je laparoskopija, operativni poseg, s katerim notranje organe pregledajo z napravo, podobno teleskopu, ki jo vstavijo skozi trebušno steno. Podoben, a manj invaziven postopek je histeroskopija, pri katerem pregledajo notranjost maternice skozi maternični vrat.

Neplodnost

Medicinsko zdravljenje in komplementarne oblike

Pri medicinskem modelu ima prednost zdravljenje z zdravili ali kirurško zdravljenje, zanositev s pomočjo biomedicine pa se zaradi tveganj, ki jih prinaša, uporablja kot zadnja možnost. Pri ovulacijskih motnjah pogosteje od operativnih posegov uporabljajo zdravila, ki imajo sicer poleg želenega učinka lahko tudi številne stranske, kot so vročinski vali, nihanje razpoloženja, glavoboli, slabost ter ciste na jajčnikih. Pri fizičnih nepravilnostih oz. poškodbah rodil ter pri entometriozi pa je možno zdravljenje z operativnimi posegi. Ko so izčrpane vse druge primerne možnosti, se lahko par odloči tudi za oploditev z biomedicinsko pomočjo oz. zunajtelesno oploditev.

Čeprav sodobna medicina zatrjuje, da se težav loteva pri izvoru, pa se mnogi predstavniki alternativnih oblik zdravljenja neplodnosti s tem ne bi strinjali. V številnih zdravilskih tradicijah namreč velja, da se na energetski ravni težava pokaže že veliko preden jo lahko zaznamo na našem fizičnem telesu ter da je potrebno iskati vzroke v energetskem neravnovesju ter v razlogih, ki tičijo za njim.

Različne zdravilske tradicije uporabljajo različne pristope in sredstva za spreminjanje in uravnoteženje toka energij po telesu. Izboljšajo fizično in čustveno počutje, zmanjšajo stopnjo napetosti, strahu in jeze, kar lahko že samo po sebi zadostuje za zanositev. Zveni preprosto, vendar ni in trditi drugače bi bilo povsem neumestno tako do teh metod kot tudi do parov, ki se srečajo s to preizkušnjo. Alternativne metode ugotavljanja stanja ter zdravljenja so pogosto bistveno bolj kompleksne kot tiste, ki jih uporablja medicinski model, saj par obravnavajo celostno in se ne osredotočajo predvsem na fizične simptome.

- Oglas -

Alternativne oblike zdravljenja neplodnosti pri nas

Tudi v Sloveniji so na voljo številne različne komplementarne oblike, ki pa so še vedno deležne tudi velikih dvomov. Čeprav so njihove metode praviloma manj invazivne in prav tako lahko dosegajo želene rezultate, pa so izključno samoplačniške, saj zavarovalnice ne krijejo njihovih postopkov. V primeru, da bi bilo potrebno dolgotrajno zdravljenje, to lahko za par predstavlja tudi prehudo finančno oviro. Med te oblike sodijo tradicionalna kitajska medicina z akupunkturo ter zelišči, refleksna terapija, homeopatija, kreativno zdravljenje, vizualizacija, meditacija, aromaterapija in energetske masaže, shiatsu ter ajurvedsko zdravljenje z zelišči in jogo.

Holistični pristop k zdravljenju neplodnosti enakovredno upošteva vse vidike posameznika (fizični, racionalni, emocionalni in spiritualni). Temelji na globokem razumevanju vsakega posameznika kot edinstvene celote in gradi zdravljenje na osnovi tega, namesto da bi se osredotočal le na en del ali na en organ. V središču holističnega pristopa je posameznik, na voljo pa so mu različne vrste terapij, ki smo jih v tem članku že omenili, pri čemer je najpomembnejše kako, zakaj in v kakšni kombinaciji jih izbere.

Življenje z neplodnostjo

Ne glede na številne raziskave, preiskave, postopke in pristope, ki so na voljo parom, ki se srečajo s težavami pri zanositvi, je njihova pot pogosto osamljena, vsekakor pa izjemno osebna in boleča. Soočajo se s šokom, strahom, občutkom nemoči, jezo. Postavljeni so pred hudo preizkušnjo in nemalo zvez se razdre. Takrat, ko bi najbolj potrebovali pomoč, pogosto ostanejo izolirani, saj okolica še vedno neredko pravzaprav ne zna reagirati. Predvsem pa namesto soljenja pameti in dobronamernih nasvetov v slogu »samo sprostiti se morata, pa bo šlo«, potrebujejo sočutje, podporo in razumevanje na poti, ki je pred njimi. Zato na to nikar ne pozabimo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -