DomovNovice in zanimivostiV Veliki Britaniji odobrili uporabo »injekcije za hujšanje«

V Veliki Britaniji odobrili uporabo »injekcije za hujšanje«

V Veliki Britaniji je bila pred nedavnim prižgana zelena luč za uporabo nove injekcije oziroma zdravila, namenjenega ljudem s čezmerno telesno težo. Gre za injekcije, ki lahko močno olajšajo hujšanje. Z njihovo pomočjo se lahko namreč telesna teža zmanjša za kar 10 odstotkov.

Primarna ciljna skupina osebe, katerih ITM presega 35

Novo zdravilo za lažje hujšanje, namenjeno injiciranju, se imenuje Semaglutide. Klinične študije, ki so bile izvedene neposredno pred odobritvijo, so pokazale, da gre za izjemno obetavno zdravilo, ki bi lahko pomagalo na tisoče ali celo milijone osebam, ki se spopadajo s povišano telesno težo. Strokovnjaki s področja zdravstva so zdravilo priporočili predvsem za tiste, katerih telesna teža je močno povečana. Novo zdravilo za hujšanje se bo tako primarno uporabljalo za osebe, katerih indeks telesne mase presega 35. Izjemoma pa bo možno tudi predpisovanje tistim, katerih indeks telesne mase je od 30 do 35.

Pomoč posameznikom in razbremenitev zdravstvenega sistema

Predpisovanje zdravila naj bi bilo koristno tako za posameznike, ki se poskušajo znebiti odvečnih kilogramov, kot za britanski zdravstveni sistem. Nenehno povečevanje števila posameznikov, pri katerih je mogoče govoriti o debelosti oziroma o ekstremno povišani telesni teži, kar je trend, ki ga lahko opazujemo v praktično vseh zahodnih državah, je nedvomno zelo obremenjujoče za zdravstvo. Čezmerna telesna teža je namreč povezana s številnimi zdravstvenimi tveganji. Težave s povišano telesno težo naj bi imeli skoraj dve tretjini odraslih Britancev. Pri tem gre nemalokrat za odstopanja, ki močno presegajo priporočila glede zdrave telesne teže. Osebe, ki so nagnjene k debelosti, se s poskusi hujšanja pogosto ukvarjajo praktično vse življenje. Ker je pot do želenega cilja dolga in naporna, so značilni nenehni vzponi in padci.

- Oglas -

Hujšanje tako ni naporno »samo« telesno, ampak tudi psihično. Osnovna uspešnega hujšanja sta seveda urejena prehrana in redna telesna aktivnost, toda ko gre za ekstremne primere, so pogosto potrebni dodatni ukrepi, ki olajšajo celotni proces. Britanski Nacionalni inštitut za zdravje in klinično odličnost (NICE) je v zadnjih letih že odobril nekaj novih farmakoloških možnosti za osebe, pri katerih gre za ekstremno povišano telesno težo. Tovrstna zdravila praviloma niso namenjena samostojni uporabi, ampak v kombinaciji z dieto oziroma spremembo prehrane in programom vadbe. Tem zdravilom se torej zdaj pridružuje še Semaglutide, ki se zdi še posebej obetaven.

Zdravilo lahko odpravi potrebo po bariatrični operaciji

Zdravila za lažje hujšanje, ki jih lahko predpiše zdravnik, se običajno uporabijo kot zadnja možnost pred operacijo. Če kljub zdravilom, dieti in redni telesni aktivnosti osebi, ki se spopada z ekstremno povišano telesno težo, ne uspe shujšati, se lahko odobri t. i. bariatrična operacija, za katero se v laični javnosti običajno uporablja izraz »zmanjšanje želodca«. Čeprav tudi zdravila niso brez varnostnih tveganj, je možnost za zaplete vendarle precej manjša kot pri operativnih posegih, zato se poskušajo zdravniki pred odobritvijo operacije prepričati, da so bile resnično izčrpane vse druge možnosti.

Upočasnjeno praznjenje želodca in pospešeno sproščanje inzulina

Posamezno pakiranje zdravila Semaglutide bo britanski zdravstveni sistem obremenilo za približno 73 funtov. Če bo zdravilo uspešno, bo strošek seveda bistveno nižji od potencialnega stroška zdravljenja bolezni, ki so tesno povezane z debelostjo (srčno-žilna obolenja, sladkorna bolezen tipa 2 itn.). Kot omenjeno, so bile pred odobritvijo zdravila izvedene klinične raziskave. Osebe, ki so prejemale zdravilo Semaglutide, so v povprečju izgubile bistveno več kilogramov od tistih, ki so dobivale placebo. Injiciranje Semaglutida je potrebno samo enkrat tedensko. Zdravilo vpliva na receptorje za GLP-1, ki jih lahko najdemo tako v trebušni slinavki kot v možganih. Posledica uporabe zdravila je povečano sproščanje inzulina in upočasnjeno praznjenje želodca, kar poskrbi za zmanjšanje apetita.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -