DomovZdravjeVečja verjetnost za slepoto pri uporabnikih zdravil proti erektilni disfunkciji

Večja verjetnost za slepoto pri uporabnikih zdravil proti erektilni disfunkciji

Študija, ki je bila na začetku aprila objavljena v znanstveni reviji JAMA Ophthalmology, prinaša slabe novice za uporabnike zdravil, namenjenih lajšanju težav z erektilno disfunkcijo. Raziskovalci so namreč odkrili, da lahko t. i. zaviralci fosfodiesteraze tipa 5 povečajo verjetnost za zaplete, povezane z očmi, vključno z verjetnostjo za izgubo vida. Ugotovitve izvirajo iz analize več študij primerov in epidemiološke raziskave.

- Oglas -

Raziskovalci so analizirali več kot 200.000 zavarovalniških zahtevkov

V skupino, imenovano fosfodiesteraze tipa 5, spadajo številna zdravila, namenjena osebam z erektilno disfunkcijo. Del te skupine je tudi dobro znana viagra. Že kar nekaj časa se sicer šušlja o tem, da naj bi tovrstna zdravila prispevala k povečanju tveganja za slepoto in druge težave z očmi, vendar je šlo doslej večinoma za anekdotične dokaze. Primanjkovalo je torej relativno zanesljivih znanstvenih dokazov, vključno z epidemiološkimi študijami. Raziskovalci, ki so se podpisali pod uvodoma omenjeno študijo, objavljeno v reviji JAMA Ophthalmology, so se zato odločili, da bodo poskusili zapolniti manko. Tako so se lotili znanstvene preučitve problematike. Analizirali so približno 213.000 zavarovalniških zahtevkov, ki so jih vložili moški, živeči v Združenih državah Amerike. Šlo je za redne uporabnike zdravil za blaženje težav z erektilno disfunkcijo.

Študija je bila osredotočena na tri resnejše motnje vida

Raziskovalce je zanimal predvsem delež tistih, pri katerih se je med uporabo zdravil proti erektilni disfunkciji razvila najmanj ena od treh motenj vida, in sicer 1) resna oblika odstopa mrežnice (za pojav se uporablja tudi izraz ablacija retine), 2) okluzija mrežničnih žil ali 3) ishemična optična nevropatija. Za odstopanje je običajno krivo kopičenje tekočine tik za mrežnico. Okluzija mrežničnih žil je poimenovanje, ki se nanaša na krvni strdek v mrežnici. Za ishemično optično nevropatijo pa je značilen oviran dotok krvi do mrežnice. Raziskovalci so upoštevali samo tiste osebe, ki pred začetkom uporabe zdravil za zdravljenje erektilne disfunkcije niso opažale simptomov, značilnih za naštete motnje.

Korelacija neodvisna od drugih dejavnikov z negativnim vplivom na oči

Analiza zbranih podatkov je osvetlila korelacijo med uporabo zaviralcev fosfodiesteraze tipa 5 in povečano verjetnostjo za težave z vidom. Korelacija je bila neodvisna od drugih dejavnikov, ki povečujejo verjetnost za motnje vida (hipertenzija, sladkorna bolezen, koronarna arterijska bolezen itn.).

- Oglas -

Pri uporabnikih zdravil proti ED zaznana večja verjetnost za vse tri motnje

Uporaba zdravil za zdravljenje erektilne disfunkcije je bila povezana s povečano verjetnostjo za vse tri oblike težav z vidom, ki so bile preučevane. Verjetnost za okluzijo mrežničnih žil je bila pri osebah, ki so uporabljale zaviralce fosfodiesteraze tipa 5, 1,5-krat večja kot pri splošni populaciji oziroma pri ljudeh, ki niso nikoli posegli po zdravilih za pomoč pri erektilni disfunkciji. Pri odstopu mrežnice se je verjetnost povečala kar za 2,5-krat, pri ishemični optični nevropatiji pa za približno 2-krat.

Nenavadni simptomi zahtevajo takojšnje ukrepanje

Raziskovalci poudarjajo, da je absolutno tveganje pri uporabnikih zaviralcev fosfodiesteraze tipa 5 še vedno minimalno; relativne številke so tako manj zaskrbljujoče, kot se zdijo na prvi pogled. Vendar bi morale biti osebe, ki redno uporabljajo zdravila za lajšanje težav z erektilno disfunkcijo, kljub temu še posebej pozorne na zdravje svojih oči. Če opažate kakršne koli nenavadne simptome (zmanjševanje ostrine vida, oženje vidnega polja, migetajoče lise svetlobe, zaznavanje črnih pik ipd.), je pomembno, da o tem čim prej obvestite zdravnika, ki vam je zdravila predpisal. Še posebej nevarna je ishemična optična nevropatija, ki lahko privede celo do popolne slepote.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -