DomovNovice in zanimivostiRazvili algoritem, ki lahko na podlagi simptomov razlikuje med covidom in gripo

Razvili algoritem, ki lahko na podlagi simptomov razlikuje med covidom in gripo

Covid in gripa si delita kar nekaj podobnih simptomov. Razlikovanje med boleznima zgolj na podlagi simptomov je lahko tako precej zahtevno. Edina rešitev je testiranje, zanesljivi rezultati pa seveda niso na voljo nemudoma. Vendar bo v prihodnje situacija morda drugačna. Kalifornijskim raziskovalcem je namreč uspelo ustvariti algoritem za razlikovanje med gripo in covidom samo na podlagi simptomov. Algoritem bi bil seveda lahko v veliko pomoč zdravnikom pri ugotavljanju, kateri virus je najverjetneje v ozadju. To sicer ne bo moglo povsem nadomestiti testiranja, vendar bi lahko šlo za dragoceno orodje za hitro prepoznavanje bolnikov, pri katerih je verjetnost za to, da so se okužili z novim koronavirusom, še posebej velika. Algoritem je bil podrobneje predstavljen v prispevku, ki je bil objavljen v zadnji številki revije Quality Management in Health Care’s.

- Oglas -

S pomočjo algoritma možna hitra triaža bolnikov

Razlikovanje med covidom in gripo na osnovi simptomov je še posebej zahtevno med sezono gripe. Simptomi, ki se pogosto pojavljajo tako pri bolnikih z gripo kot pri bolnikih s covidom, so povišana telesna temperatura, kašelj, zadihanost oziroma težave z dihanjem, utrujenost, bolečine v grlu, zamašen nos oziroma izcedek iz nosu, bolečine v mišicah, glavobol, bruhanje in driska. Raziskovalci, ki so razvili poseben algoritem, na podlagi katerega je mogoče ugotoviti, katera kombinacija simptomov je najverjetneje povezana z gripo in katera s covidom, so se osredotočili prav na razlikovanje med boleznima med sezono gripe. S pomočjo algoritma je mogoče izračunati, kako verjetno je, da se je neka oseba okužila z virusom SARS-CoV-2, enim od virusom, ki povzročajo gripo, ali z drugimi virusi, ki povzročajo respiratorna obolenja. Tako je možna hitra triaža, tj. razvrščanje bolnikov glede na resnost obolenja oziroma nujnost obravnave. To je lahko še posebej koristno takrat, ko na voljo ni dovolj testov oziroma ko je zdravstveno osebje preobremenjeno. Kot omenjeno, algoritem ne more povsem odpraviti potrebe po testiranju, vendar lahko zdravnike oskrbi z dragocenimi osnovnimi informacijami in jim pomaga pri sprejemanju najustreznejših odločitev, povezanih z obravnavo posameznih bolnikov. Seveda pa algoritem ne pride v poštev pri bolnikih z asimptomatskim potekom okužbe.

Razumevanje simptomov v kontekstu specifične sezone

Ena od najpomembnejših ugotovitev raziskovalcev je, da bi morali zdravniki pri triaži upoštevati sezono oziroma letni čas. Verjetnost za to, da je za povišano telesno temperaturo kriv covid, je na primer pred sezono gripe in po njej zelo visoka, med sezono gripe pa precej manjša. Obenem je bolj verjetno, da je kašelj med sezono gripe povezan z gripo kot s covidom. Raziskovalci pa so med drugim dokazali še, da je za pravilno diagnosticiranje covida precej bolj od posameznih simptomov pomembna specifična kombinacija. Algoritem je bil ustvarjen s pomočjo analize simptomov nekaj več kot 1000 bolnikov, ki so zboleli za covidom, skoraj 3000 primerov gripe in slabih 1000 primerov drugih respiratornih obolenj, ki so sorodna gripi.

Algoritem kot prototip za hitro ukrepanje v primeru nove pandemije

Algoritem je sicer pretirano kompleksen, da bi bil primeren za neposredno uporabo v praksi. To bi namreč zdravnikom vzelo preveč časa. Naslednji korak je tako razvoj računala, temelječega na umetni inteligenci, ki bi omogočalo hitro triažo na podlagi simptomov in drugih relevantnih dejavnikov (letni čas, starost bolnika ipd.). Študija je pomembna tudi – oziroma morda celo predvsem – zaradi nevarnosti novih pandemij. Posebej na začetku je pomembna hitra analiza razpoložljivih podatkov, ki omogoča vsaj osnovno razločevanje med novo in že znano boleznijo.

- Oglas -

Preberite tudi: Gripa: Kaj moramo vedeti in kako si pomagati

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -