DomovZdravjeViroze: Zimske neprijetnosti, ki se jim ne moremo vedno izogniti

Viroze: Zimske neprijetnosti, ki se jim ne moremo vedno izogniti

V zimskem času se kaj hitro zgodi, da nas napade prehlad, pogosto pa se zgodi tudi to, da se pomembnosti grla sploh ne zavedamo, dokler nas ne boli, imamo oteženo požiranje ali smo morda celo hripavi. Grlo se nam pomaga izraziti, z njim govorimo, se smejimo, pojemo in tudi požiramo. Vse to pa je lahko zelo oteženo, kadar nas napadejo takšne ali drugačne viroze. Takrat si čisto vsi, brez izjeme, najbolj želimo, da bi se težave v grlu kar čim prej končale. 

- Oglas -

Zimske viroze

Okužbe zgornjih dihal

Okužbe zgornjih dihal so najpogostejše akutne infekcijske bolezni. Mednje sodi tudi akutno vnetje žrela oziroma boleče grlo, kot to imenujemo v laičnem jeziku. Pri tem prof. dr. Irena Hočevar Boltežar, dr. med., poudarja, da so v 90 odstotkih vzroki okužbe virusi, lahko pa tudi bakterije in glivice. Pri virusnih okužbah je zdravljenje simptomatsko, kar pomeni, da je cilj zdravljenja v čim krajšem času in čim bolj učinkovito blažiti simptome vnetja. Kadar so povzročitelj bakterije, se pri zdravljenju uporabljajo antibiotiki, kadar so povzročitelj glivice, pa antimikotiki, vendar se tudi tu kot dopolnilo svetuje simptomatsko zdravljenje.

Bolečine v grlu

Običajno gre za praskanje v grlu, neprijetno skelenje, boleče požiranje in pekoč občutek v žrelu, tudi izsušenost grla in žrela. Opazimo pa lahko tudi oteklo in vneto sluznico ter težave pri govorjenju ali celo hripavost.

- Oglas -

Grlo ali žrelo?

Radi rečemo, da nas boli grlo, vendar gre v resnici za žrelo. Če gre za vneto grlo, pogosto izgubimo tudi glas, če pa gre za žrelo, opazimo bolečine pri požiranju. Vnetje po navadi nastane zaradi oslabljenega imunskega sistema ali pogostega stika s prehlajenimi ljudmi. Pogosteje se loti ljudi, ki v vsakdanjem življenju veliko govorijo ali pojejo (denimo učitelji, predavatelji, pevci itd.) ali pa živijo v prostorih s suhim zrakom. Prav tako si ne delate usluge, če radi kadite ali ste pogosto izpostavljeni prašnemu okolju.

Prehlad ali gripa?

Morda se vam na prvi pogled zdi, da so simptomi prehlada in gripe enaki, a sta si težavi tudi precej različni. Prehlad se pojavi počasi, priplazi se in njegovi simptomi se počasi pojavljajo in stopnjujejo. Gripa se pojavi naenkrat in z vso močjo, tudi vsi simptomi nas napadejo naenkrat in v nekaj urah smo povsem brez moči. Tu je značilna tudi visoka temperatura z mrazenjem ter hud glavobol in bolečine v telesu, predvsem v mišicah in sklepih – znana je tudi splošna utrujenost.

Napad na boleče grlo

Poznamo kar nekaj izdelkov za lajšanje bolečin, ki nastanejo zaradi vnetja grla. Priporočamo vam pastile, na voljo pa so tudi pršila. Vsekakor so najbolj znane pastile, ki pogosto vsebujejo antiseptik za usta in grlo, najrajši pa posezite po takšnih, ki delujejo protibolečinsko, protivnetno in antiseptično hkrati, saj tako ne le odpravljate simptome in posledice bolečega grla, pač pa tudi odpravljajo vzroke okužbe.

Ostanite zdravi

Najboljši način je seveda še vedno ta, da ostanete zdravi, zato ne pozabite na naslednje pomembne točke!

  1. Dobra telesna pripravljenost pomeni, da je vaše telo tudi dovolj močno, da se napadom viroz upre. K temu sodi dovolj spanca, tekočine in gibanja na prostem. Ne pozabite na raznoliko prehrano z veliko sadja in zelenjave.
  2. Vzemite si čas za počitek. Velikokrat k prehladu pripomorejo tudi psihične obremenitve, zato počnite tudi tisto, kar vas veseli, ne le tisto, kar je na seznamu nujnih opravil.
  3. Redno si umivajte roke. Tako boste preprečili prenašanje bacilov.
.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -