DomovUncategorizedVraščena bolečina

Vraščena bolečina

Nohti, te male prosojne roževinaste ploščice na koncih prstov rok in nog, ki prste ščitijo, nam pa pomagajo pri prijemanju in tipanju, so lahko včasih prava nadloga. Prekrivajo namreč zelo občutljivo tkivo, in če noht poškodujemo, imamo zelo boleče posledice, zaradi katerih moramo pogosto po pomoč k zdravniku.

- Oglas -

nohti

Noht raste iz nohtne posteljice. Spodnji del oziroma polmesečasto lunico (lunulo) pokriva kožna guba (kutikula), kožo ob nohtu pa imenujemo stranska kožna guba. Nohti so občutljivi na poškodbe, najpogosteje na zmečkanja ali na pritisk, okvarijo jih lahko tudi glivične ali bakterijske okužbe. Nohtne nepravilnosti so včasih znak kakšne bolezni:
• krhki, razbrazdani, vbočeni nohti so znak slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa
• nohtna plošča lahko odstopi pri povečanem delovanju ščitnice
• zelenkasto obarvanje pomeni bakterijsko okužbo pod nohtom
• pomodreli nohti so večkrat znak bolezni srca in dihal
• rumeni, trdi in ukrivljeni nohti so lahko znak bronhitisa in limfedema.

Nohti na rokah rastejo približno šest mesecev, na nogah pa dvakrat počasneje. In ker stalno rastejo, si jih moramo tudi striči. Če pri tem nismo dovolj previdni, lahko noht zastrižemo ali ga nepravilno oblikujemo, kar povzroči njegovo nepravilno rast. Ob straneh se začne vraščati, in to je ena najpogostejših težav z nogami, ko obiščemo zdravnika.

- Oglas -

Boleča sprememba

Vraščanje povzroči poleg nepravilnega striženja tudi nošnja pretesnih čevljev, odebelitev nohtov pri starejših ljudeh zaradi staranja, glivice, slaba higiena, poškodba pri športu ali uživanje nekaterih zdravil (retinoidov). Noht se vrašča v stransko kožno gubo običajno na nožnih palcih. Če se rana okuži, pride do hudega vnetja in hudih bolečin.

Če vnetje ni prehudo, si lahko pomagamo tako, da noge večkrat na dan namakamo v slani topli vodi. Potem noht zaščitimo in palec povijemo. Če je okužba hujša, moramo k zdravniku, ki nam predpiše antibiotik.

Največkrat pa se vse skupaj konča pri kirurgu. Ta noht povsem odstrani ali pa s klinasto zarezo ob strani odstrani le del nohta. A to ni rešitev za vedno. Če pozneje nismo previdni tako pri striženju kot pri obutvi, se težave rade ponavljajo.

roka

Nohte prepustimo strokovnjakom

Ob ponavljajočih se težavah je najbolje obiskati strokovnjakinjo za nego nog – pedikerko. Naučila nas bo pravilne nege in pravilnega striženja nohtov in pokazala, kako se lahko s tamponi (vatiranimi svaljki) pod rob nohta težavi izognemo.

Obstaja pa tudi rešitev, ki po številnih izkušnjah pomaga težavo odpraviti za vedno. O tem smo se pogovarjali z Vido Ozis iz Ljubečne pri Celju, ki že nekaj let pomaga bolnikom z vstavljanjem tridelne sponke.

S to sponko zagotovimo ponovno pravilno rast nohta. Vstavljanje je hitro in neboleče, takoj olajša bolečine zaradi vraščenega nohta, obujemo lahko katerokoli obuvalo in nas ne ovira pri vsakodnevnih opravilih ali pri športnih dejavnostih.

- Oglas -

Marta Krpič

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -