DomovNovice in zanimivostiZačetek prvega testiranja cepiva proti raku dojk na ljudeh

Začetek prvega testiranja cepiva proti raku dojk na ljudeh

Začenja se prelomno testiranje, ki bi lahko imelo izjemno pomemben vpliv na prihodnost preprečevanja rakavih obolenj. Prvič v zgodovini bodo namreč na ljudeh preizkusili cepivo proti raku dojk.

- Oglas -

Testiranje na clevelandski kliniki kot vrhunec 20-letnega raziskovalnega dela

Vse je torej nared za prvo fazo testiranj posebnega cepiva, ki je namenjeno zaščiti pred najbolj agresivno obliko raka dojk, ki je pogosto usodna. Gre za t. i. trojno negativnega raka. Znanstveniki, ki so razvili cepivo in ki bodo bdeli nad rezultati testiranja, seveda upajo, da gre za učinkovito zaščito pred trojno negativnim rakom dojk in da bo cepivo v prihodnosti mogoče uporabiti pri zdravih osebah kot pomemben del preventive. Možnosti, ki so trenutno na voljo za zdravljenje tega podtipa, ki predstavlja približno 12–15 odstotkov vseh oblik raka dojk, niso najboljše, zato je preventiva tu še posebej pomembna.

Testiranje bo potekalo v ameriški zvezni državi Ohio, na kliniki v Clevelandu oziroma na raziskovalnem inštitutu, ki spada pod okrilje klinike. Širša javnost je bila o tem obveščena konec oktobra, ko so raziskovalci, ki si razvili cepivo, končno dobili zeleno luč za začetek. Pred tem je bilo namreč treba pridobiti odobritev ameriškega Urada za hrano in zdravila (angleško Food and Drug Administration oziroma FDA). Začetek testiranja tako predstavlja vrhunec približno dve desetletji trajajočega raziskovalnega dela.

Prva faza bo vključevala osebe z visokim tveganjem za ponovitev raka dojk

V prvo fazo testiranj naj bi bilo vključenih 18–24 oseb, ki so preživele trojno negativnega raka dojk. Pri teh osebah je šlo za zgodnji stadij tega podtipa raka. Čeprav so možnosti preživetja pri trojno negativnem raku dojk zelo slabe, je dejstvo, da je bila bolezen odkrita relativno zgodaj, povečalo možnosti za uspešnost zdravljenja. Vendar pa je tveganje za ponovitev pri osebah, ki so preživele trojno negativnega raka dojk, zelo visoko. Tako ni presenetljivo, da so se raziskovalci odločili, da cepivo najprej preizkusijo na tej skupini. Kot omenjeno, znanstveniki upajo, da bodo naslednje faze vključevale tudi zdrave osebe oziroma osebe, pri katerih ni bil še nikoli diagnosticiran rak, vendar bodo prišli tudi v tej skupini najprej na vrsto tisti, ki spadajo med ljudi z visokim tveganjem za raka dojk.

- Oglas -

Ena od najzanesljivejših možnosti ugotavljanja stopnje tveganja ta hip je povezana z onkološkim genetskim testiranjem. O visokem tveganju govorimo predvsem v primeru odkrite mutacije gena BRCA1. Med osebe, za katere bi bilo lahko morebitno cepivo proti raku dojk še posebej koristno, tako nedvomno spadajo tudi tisti, pri katerih je bila odkrita ta mutacija. Trenutno je najbolj učinkovita preventivna možnost mastektomija, torej odstranitev dojk.

Na rezultate bo treba počakati do prihodnjega septembra

Med ključne cilje prve faze testiranja spadajo ugotavljanje, kolikšen je maksimalni odmerek cepiva, ki ga lahko telo prenese, ter opis in poskus optimizacije odziva imunskega sistema. Sodelujoči v prvi fazi testiranja bodo prejeli po tri odmerke cepiva, med vsakim odmerkom pa bosta minila dva tedna. Testiranje se bo začelo z nizkim odmerek cepiva, ki ga bo prejelo omejeno število oseb. Odmerek se bo nato postopoma povečeval, prav tako pa se bo povečevalo število oseb, ki bodo prejemale cepivo. Osebe, vključene v testiranje, bodo spremljane še 84 dni po prejemu zadnjega odmerka.

Tarča cepiva bo beljakovina, imenovana α-laktalbumin, ki naj bi bila v telesu zdrave osebe prisotna le med laktacijo; pri kar 70–80 odstotkih primerov trojno negativnega raka dojk so namreč zaznani presežki te beljakovine v telesu. Cepivo naj bi tako spodbudilo imunski sistem k napadanju celic, v katerih se tvori α-laktalbumin. Testiranje naj bi bilo zaključeno septembra prihodnje leto. Če bodo rezultati ugodni, bi bil lahko princip, na katerem temelji cepivo, uporabljen tudi pri razvoju cepiv za preprečevanje drugih vrst rakavih obolenj.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -