DomovNovice in zanimivostiGinekolog ustvaril prve uniseks kondome na svetu

Ginekolog ustvaril prve uniseks kondome na svetu

Kondomi so bili kar nekaj časa namenjeni predvsem moškim. Sčasoma so se na tržišču pojavili tudi t. i. ženski kondomi oziroma »notranji kondomi«, ki jih je mogoče vstaviti v nožnico ali v anus. Teh kondomov ne smemo zamenjevati z diafragmo. Slednja namreč ščiti pred nezaželeno nosečnostjo in pred večino spolno prenosljivih bolezni, vendar ne pred okužbo z virusom HIV. Tovrstna zaščita je značilna samo za kondome.

Kondomi torej niso več nekaj, kar bi bilo primerno samo za moške, vendar je izum malezijskega ginekologa Johna Tang Ing Chinha vendarle nekaj posebnega. Ustvaril je namreč t. i. uniseks kondome, kar pomeni, da uporaba ni več vezana na specifičen spol oziroma spolni organ, ampak gre za izdelek, katerega raba je lahko praktično univerzalna.

- Oglas -

Adhezivni sloj omogoča pritrditev na sramni predel

Uniseks kondomi, poimenovani Wondaleaf Uni, naj bi bili prvi tovrstni kondomi na svetu. Malezijski ginekolog, ki je zaslužen za izum, upa, da bodo uniseks kondomi prispevali k zajezitvi spolno prenosljivih bolezni. Več možnosti izbire pri kontracepciji namreč pomeni tudi večjo možnost za njeno dejansko uporabo, saj so pogosto prav težave z različnimi oblikami kontracepcije tisto, zaradi česar ljudje sprejemajo večja tveganja, ko gre za vprašanje varne spolnosti. Prvi uniseks kondomi na svetu so izdelani iz transparentne plasti, ki se bodisi ovije okoli penisa bodisi vstavi v nožnico, pri čemer je kondom na koncu fiksiran s pomočjo adhezivnega sloja, ki omogoča pritrditev na sramni predel.

Manj neposrednega stika kože v bližini spolovil kot pri klasičnem kondomu

Kondomi Wondaleaf Uni učinkujejo podobno kot klasični kondomi. Preprečujejo namreč izmenjavo tekočin, s čimer se zmanjša nevarnost za spolno prenosljive bolezni oziroma različne vrste okužb, obenem pa seveda tudi za nezaželeno nosečnost. Po besedah izumitelja uniseks kondomov gre tako v osnovi za klasični kondom, ki mi je dodano varna adhezivna plast, ki omogoči, da ostane kondom med uporabo na svojem mestu. Ker adhezivni sloj prekriva sramni predel, pa je zaščita pravzaprav celo boljša kot pri klasičnem kondomu; zmanjšanje neposrednega stika kože oziroma predelov v neposredni bližini spolovil namreč pomeni dodatno zmanjšanje možnosti za različne okužbe.

Tanek kondom brez lateksa ter brez neprijetnega vonja in okusa

Osnovni material za izdelavo uniseks kondomov Wondaleaf Uni je poliuretan. Tako gre za kondome, ki so med drugim tudi povsem varni za ljudi z alergijo na lateks. Uniseks kondomi so obenem opisani kot »kondomi s prijetnim vonjem in okusom«. Malezijski ginekolog John Tang Ing Chinh je skupaj z ekipo poskrbel tudi za to, da so kondomi čim tanjši. Njihova debelina je tako zgolj 0,03 milimetra, kar zagotavlja več užitka med spolnostjo, ne da bi se bilo treba na ta račun odpovedati ustrezni zaščiti.

Za manj bolečin pri odstranjevanju se priporoča depilacija sramnega predela

Pritrjevanje kondomov na sramni predel je sicer sprožilo nekaj ugibanj glede bolečin, povezanih s poznejšim odstranjevanjem. John Tang Ing Chinh zagotavlja, da odstranjevanje uniseks kondomov ni pretirano boleče, vendar priznava, da je izkušnja vendarle prijetnejša, če se kondomi pritrjujejo na depiliran sramni predel.

- Oglas -

Uniseks kondomi za zdaj na voljo samo v Maleziji

Osebe, ki so bile vključene v testiranja, so uniseks kondome opisale kot boljše oziroma zanesljivejše v primerjavi s klasičnimi kondomi. Kondomi Wondaleaf Uni so sicer za zdaj dobavljivi samo v Maleziji. Pred začetkom prodaje v drugih državah bo namreč treba preveriti, ali ustrezajo standardom posameznih držav. Podjetje, ki jih je začelo proizvajati za malezijski trg, sicer upa, da bo mogoče prodajo kondomov Wondaleaf Uni čim prej razširiti tudi na druge trge. Menijo, da pri tem ne bi smelo biti večjih težav, saj so bili rezultati izvedenih kliničnih testiranj zelo dobri. Tako se zdi, da lahko uniseks kondomi Wondaleaf Uni zadostijo tudi najstrožjim standardom.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -