DomovNovice in zanimivostiZaradi masturbiranja pristal na urgenci

Zaradi masturbiranja pristal na urgenci

Užitek ima lahko zelo visoko ceno. Primer 20-letnika, ki je bil opisan v reviji Radiology Case Reports, to nedvomno potrjuje. Mladenič je namreč na urgenci pristal zaradi navidezno precej nenevarne dejavnosti – masturbiranja …

- Oglas -

Pomoč poiskal zaradi hudih težav z dihanjem in bolečin v prsnem košu

Ob sprejemu na urgenco je imel 20-letnik hude težave z dihanjem in bolečinami v prsnem košu. Njegov obraz je bil otečen, hkrati pa je bilo mogoče slišati pokanje v spodnjem delu njegove čeljusti, ki se je širilo proti vratu, prsnemu košu in komolcem. Zaradi resnosti simptomov je bil nemudoma premeščen na oddelek za intenzivno nego, kjer je začel prejemati kisik in močna protibolečinska sredstva. Zdravniki so se nato odločili za slikanje s pomočjo računalniške tomografije  oziroma za t. i. CT-slikanje, ki je razkrilo nekaj zelo nenavadnega …

Težave so bile povezane s pnevmomediastinumom

Zdravniki so pomočjo CT-slikanja ugotovili, da so bili fantovi simptomi posledica resne oblike pnevmomediastinuma. Gre za zaplet, za katerega je značilno uhajanje zraka iz traheobronhialnega sistema v medpljučni prostor. Zaplet je običajno posledica poškodbe. Eden od najbolj tipičnih simptomov je prav ovirano dihanje. Zaradi pnevmomediastinuma pa je lahko oviran tudi krvni obtok. Z otipom kože na predelu vratu, rok in prsnega koša je bilo mogoče »pobegle« zračne mehurčke tudi začutiti.

Zaplet posledica poškodbe ali nenadnega povečanja tlaka

Kot omenjeno, je pnevmomediastinum v večini primerov povezan s poškodbo, in sicer s poškodbo pljuč ali požiralnika. Za zaplet pa je lahko krivo tudi nenadno povečanje tlaka v poprsnični oziroma plevralni votlini. Gre za prostor med prsnima mrenama (plevrama), ki obdajata pljučni krili. Če je za težave krivo nenadno povečanje tlaka, govorimo o t. i. spontanem pnevmomediastinumu.

- Oglas -

Težava se najpogosteje pojavi pri mladih moških

Spontani pnevmomediastinum je zelo redek zaplet. Najpogosteje pa prizadene prav moške v njihovih dvajsetih. Sprožijo ga lahko različni dejavniki. Ena od najbolj ogroženih skupin so osebe z astmo. Spontani pnevmomediastinum je lahko namreč posledica akutnega poslabšanja oziroma astmatičnega napada. Poleg tega je lahko za spontani pnevmomediastinum krivo tudi pretirano fizično naprezanje. Med znane sprožilce pa spadata tudi intenzivno kašljanje in bruhanje.

Izključitev pogostejših krivcev je končno privedla do pravega vzroka …

Mladenič, ki je moral zaradi simptomov, povezanih s pnevmomediastinumom, poiskati urgentno pomoč, je zdravnikom povedal, da je bila pri njem diagnosticirana blažja oblika astme, vendar je ekipa, ki je obravnavala primer, hitro ugotovila, da težave niso bile povezane z astmo. Prav tako pa so bili izključeni drugi dejavniki, ki spadajo med najpogostejše krivce za pnevmomediastinum. Primer se je zdel tako resnično zelo nenavaden, toda ko je mladenič povedal, kaj je počel tik pred pojavom simptomov, so se začeli koščki sestavljanke hitro povezovati …

Prvi znani primer pnevmomediastinuma, povezanega z masturbacijo

Zdravniki so tako ugotovili, da je bila za pnevmomediastinum najverjetneje kriva prav masturbacija. Znanih je sicer nekaj primerov pnevmomediastinuma, ki so bili povezani s spolno aktivnostjo, vendar v nobenem od zabeleženih primerov ni šlo za posledico masturbiranja. Gre torej za prvi tovrstni primer doslej.

Konec dober – vse dobro

Simptomi ob prihodu na urgenco so bili sicer zelo resni, vendar ima zgodba srečen konec. Ko so zdravniki ugotovili, kaj je krivo za težave, jim je postalo jasno tudi to, kaj je najboljše »zdravilo«, ki ga lahko ponudijo fantu: čas. Večinoma se namreč težava razreši sama od sebe, ne da bi bila potrebna zdravniška intervencija. Izjema so le najresnejši primeri. Fant je tako ostal v bolnišnici na opazovanju, simptomi pa so postajali postopoma vse manj intenzivni, dokler niso povsem izginili.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -