DomovZdravjePovečano tveganje za bolezni srca po premaganem raku

Povečano tveganje za bolezni srca po premaganem raku

Napredek v medicini je zaslužen za to, da rak danes ni več nujno usodna bolezen. Možnosti za ozdravitev so pogosto precej visoke,  vendar pa je po premaganem raku še vedno potrebna povečana previdnost. Ne le da je pri osebah, ki so premagale raka, tveganje za ponovitev te bolezni pogosto precej visoko, zato so potrebna redna testiranja, ampak lahko rak poveča tudi tveganje za druge bolezni, vključno s srčno-žilnimi obolenji. Britanski raziskovalci so pred nedavnim potrdili, da je verjetnost za bolezni srca in ožilja pri osebah, ki so premagale raka, pogosto nadpovprečno visoka …

- Oglas -

Verjetnost za bolezni srca in ožilja večja za približno tretjino

Novo študijo, ki je bila objavljena v znanstveni reviji BMJ Journals, so pripravili raziskovalci iz različnih ustanov, ki so preučili skoraj 20.000 zdravstvenih kartotek oseb, ki so premagale različne vrste rakavih obolenj, vključno z rakom dojk, pljučnim rakom, rakom prostate, kolorektalnim rakom (rak na debelem črevesu ali danki), rakom maternice in krvnim rakom. Te kartoteke so bile primerjane z zdravstvenimi kartotekami oseb, pri katerih ni bil še nikoli diagnosticiran rak. Kartoteke so v povprečju ponujale zdravstvene podatke za 12 let. Primerjava podatkov je razkrila, da je bila verjetnost za kardiovaskularne zaplete po premaganem raku za 33 odstotkov večja kot pri populaciji brez zgodovine rakavih obolenj.

Višja smrtnost – pogosto krivi prav kardiovaskularni zapleti

Kar pri približno tretjini vseh oseb, ki so premagale raka, so se razvile kardiovaskularne težave, kot so atrijska fibrilacija, ishemična srčna bolezen, odpovedovanje srca in kap. Povečanje verjetnosti za tovrstne težave je bilo posebno izrazito pri osebah, ki so premagale krvnega raka ali raka dojk. V obdobju spremljanja je umrlo približno 19 odstotkov oseb iz prve skupine, torej oseb, ki so v preteklosti prebolele raka, medtem ko je bila smrtnost v drugi skupini »samo« 8,5-odstotna. Pri dobrih 8 odstotkih oseb, ki so premagale raka, so bile primarni vzrok za smrt prav kardiovaskularne bolezni. Te ugotovitve seveda ne bi smele biti razlog za paniko, vendar pa je vsekakor smiselno, da se med zdravljenjem rakavih obolenj in po uspešno premagani bolezni posebna pozornost posveti zdravju srca in ožilja.

Bolezni srca in ožilja

Ugotovitve podkrepili tudi MR-posnetki

Pri nekaterih osebah so raziskovalci preučili tudi posnetke, ki so nastali s pomočjo magnetne resonance. Tako so lahko opazovali spremembe, povezane z velikostjo in delovanjem srca, ki so bile pogosto očitne tudi pri osebah, pri katerih se v obdobju, ki je bilo zajeto v zdravstvenih kartotekah, še niso pojavili simptomi kardiovaskularnih težav. Raziskovalci so tudi s to metodo zaznali korelacijo med rakom in negativnimi spremembami, povezanimi s srcem, pri čemer je bila verjetnost za tovrstne spremembe ponovno nadpovprečno visoka pri osebah, ki so imele v kartotekah zabeleženega raka dojk ali krvnega raka. Raziskovalci sicer poudarjajo, da bodo za natančno razumevanje specifik posameznih vrst rakavih obolenj v povezavi s povečanim tveganje za bolezni srca in ožilja potrebne dodatne raziskave.

- Oglas -

Kaj je v ozadju korelacije?

Nova raziskava tako potrjuje, da resnično obstaja korelacija med rakavimi obolenji in kardiovaskularnimi boleznimi, vendar še vedno ni povsem jasno, kaj je v ozadju te korelacije. Ena od teorij je, da si bolezni delijo precej dejavnikov tveganja (kajenje, čezmerna telesna teža, povišan krvni tlak, nezadosten vnos vlaknin ipd.). Ti dejavniki tveganja so bili med najnovejšo raziskavo zares zaznani pri precej osebah, ki so v preteklosti premagale raka. Toda raziskovalci so ugotovili, da je mogoče povečano tveganje za kardiovaskularne bolezni po premaganem raku zaznati tudi neodvisno od teh dejavnikov. Tako se domneva, da so za korelacijo deloma krivi tudi škodljivi biološki procesi, značilni za nekatere vrste raka. Ti procesi naj bi negativno vplivali na zdravje srca in ožilja. Zanemariti pa ne smemo niti negativnih stranskih učinkov metod za zdravljenje rakavih obolenj, kot je kemoterapija.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -