DomovBolezni in simptomiVrtoglavica? Preverite, kako si lahko pomagate sami!

Vrtoglavica? Preverite, kako si lahko pomagate sami!

Vrtoglavica je simptom, ki ga večina ljudi dojema kot občutek, da se svet vrti okoli njih. Ta občutek lahko povzroči veliko nelagodje in zaskrbljenost.

- Oglas -

Vrtoglavica je izjemno neugoden občutek, ob katerem se pojavijo občutja, ob katerih se nam že od branja le-teh zvrti. Ob vrtoglavici – kot že ime pove – imamo občutek, da se nam vrti. Lahko imamo občutek, da se okoli nas vrti okolica, ali pa da se nam vrti v glavi. Pojavi se lahko težava z ravnotežjem, zmrači se nam lahko pred očmi, pademo lahko celo v nezavest. Vrtoglavico lahko spremljajo bruhanje in slabost.

Vrtoglavica ni bolezen, temveč je posledica nečesa drugega

Vrtoglavica ni bolezen, temveč je posledica oz. simptom neke druge težave. Najprej je potrebno najti torej vzrok. Vrtoglavica je pogosto povezana z izgubo ravnotežja, le-to pa deluje skozi delovanje različnih organov (ušesa, očesi, živci, mišice, čutila). Ker je to široko področje v telesu, ni lahko odkriti vzroka. Vendar pa lahko vzrok za vrtoglavico izhaja tudi iz drugih telesnih sistemov, vključno z živčnim sistemom in kardiovaskularnim sistemom.

Notranje uho

Najpogostejši vzroki za vrtoglavico

Vrtoglavica se pojavi iz različnih razlogov in je večinoma nenevarna, lahko pa je znak resne bolezni. Ni nevarna, ampak če ponavlja pogosto, je potrebno ugotoviti vzrok zanjo. 

- Oglas -

Različni dejavniki lahko povzročijo vrtoglavico, vključno z:

 • Menierova bolezen
 • Vestibularni nevritis
 • Migrene
 • Zdravila
 • Hipertenzija
 • Anemija

Vrtoglavica je lahko povezana s težavami v notranjem ušesu

V notranjem ušesu, ki se nahaja v kostnem labirintu, je več struktur, ki so ključne za čutila, med drugim tudi polkrožni kanali, ki omogočajo ravnotežje. Kadar so v notranjem ušesu težave, izgubimo ravnotežje in občutimo lahko vrtoglavico. Vzrok je lahko tudi nakopičenje ušesnega masla v ušesnem kanalu.

Zunanji dražljaji

Vrtoglavice se lahko pojavijo ob prizorih, ko se okolica premika, naše telo pa samo po sebi ne: to so denimo vožnje z avtomobilom, vožnje na vrtiljaku …

Najpogostejša je benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica, ki je kratkotrajna vrtoglavica, ki se pojavi ob nenadnem gibu in menjavi položaja. Nihajna vrtoglavica pa se pojavi denimo v dvigalih ali ko smo na vrhu visoke stavbe, ki se rahlo premika (razgledni stolpi).

Vrtoglavica in strah, čustva, duševni nemir, stres

Kadar smo v hudem stresu, ko se v nas nakopiči veliko jeze, skrbi in žalosti, lahko kaj hitro začutimo vrtoglavico; naši možgani so namreč prepolni slabih misli, kar povzroči nelagodje v celem telesu in kaj hitro se lahko začnemo počutiti slabo. Vrtoglavica se lahko pojavi tudi ob hudem čustvenem šoku – denimo, ko izvemo za slabo novico.

Vrtoglavica je stanje, ki se lahko pojavi tudi ob paničnih napadih. Ob tako neugodnih občutkih, kot jih vrtoglavica povzroči, se strah in panika le še povečata, strah pred ponovno vrtoglavico pa vodi v začaran krog.

Menierova bolezen ali Menierov sindrom

Ob Menierovi bolezni se lahko poveča količina tekočine v notranjem ušesu, posledice pa so prav motnje ravnotežja in vrtoglavica.

- Oglas -

Preobremenjenost limfnega sistema

Limfni obtok je za naše telo izjemnega pomena, čeprav se tega premalo zavedamo. Limfni sistem po telesu prenaša limfno tekočino, ki po telesu prenaša bele krvničke, ki so pomembne za boj telesa proti infekcijam. Prav tako limfna tekočina poskrbi za ‘odvoz’ strupov in odpadnih snovi iz našega telesa. Ko sistem ne deluje pravilno, lahko občutimo tudi vrtoglavico.

Vrtoglavica se lahko pojavi tudi, če imamo nizek ali visok krvni pritisk

Vrtoglavico lahko povzroči tudi nizek ali previsok krvni pritisk, zaradi katerega se nam lahko zamegli pred očmi.

Vid

Ko dobimo nova očala z novo dioptrijo, na katero naši možgani še niso navajeni, lahko občutimo vrtoglavico.

Pomanjkanje kisika

Na letalu ali pri intenzivni vadbi se lahko pojavi pomanjkanje kisika, ob čemer zaznamo vrtoglavico.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Ključ do dobrega počutja je uravnotežena in zdrava prehrana, da telesu zagotovimo dovolj hranil. Vrtoglavica je namreč lahko povezana tudi s pomanjkanjem vitaminov in mineralov.

Droge, alkohol, zdravila

Vrtoglavica je seveda lahko tudi posledica uživanja zdravil, drog in alkohola, ko so naše čutne zaznave močno okrnjene.

Vrtoglavica simptomi

Takole reagirajmo, ko se pojavi vrtoglavica:

 • Usedite se;
 • osredotočite se na eno točko;
 • globoko dihajte;
 • zavestno se umirite;
 • držite se z rokami določene podlage, da imate boljši občutek stabilnosti.

Naravna Sredstva proti vrtoglavici

Obstaja več naravnih metod in sestavin za lajšanje simptomov vrtoglavice:

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Če simptomi vrtoglavice postanejo hudi ali trajajo dlje časa, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Vrtoglavica je lahko namreč tudi kazalnik za resnejše zdravstvene težave..

Diagnostični postopki

Za ugotovitev vzroka vrtoglavice je pomembno opraviti natančno diagnostično oceno. To lahko vključuje teste, kot so:

 • Audiološki testi
 • Testi ravnotežja
 • MRI ali CT
 • Krvni testi

Kako preprečimo vrtoglavico?

Če pogledamo vzroke (razen zunanjih dražljajev), zaradi katerih se vrtoglavica pojavi, lahko opazimo, da je zdrav življenjski slog bistvenega pomena. Dobro počutje je ključno za stabilnost telesa, pri čemer moramo poskrbeti tako za dušo, kot za telo. Stres je namreč velik dejavnik marsikaterih zdrvastvenih in duševnih težav, zato se moramo z njim znati soočati, če se mu že ne moremo izogniti.

Hidracija telesa

Poskrbeti moramo za zadostno količino vode, da se izognemo hidraciji. V hudi poletni vročini pa je priporočljivo, da vodi dodamo elektrolite, da v telo vnesemo še nekaj mineralov.

Gibanje

Z gibanjem boste predramili telo, pospešili limfni sistem in izboljšali svoje počutje, nivo energije in dobrih hormonov.

Zdrava in uravnotežena prehrana

Vnos hranil je izjemno pomemben, saj le tako lahko naše telo in vsi procesi delujejo normalno.

Izogibanje nezdravi hrani in alkoholu, tobaku in drogam

Logično je, da določene substance, kot so alkohol in droge, povzročijo neravnotežje, s tem pa tudi vrtoglavico. Omejite tudi vnos konzervansov, sladkorja in drugih dodatkov, ki povzročajo nestabilen krvni tlak in povišan nivo toksinov. Držite se enostavne prehane in vnesite veliko zdravih maščob, beljakovin, sadja in zelenjave.

Poskrbite za duševni mir

Dandanes smo zelo obremenjeni in pod stresom. Dnevno imamo veliko nalog, obveznosti, opravil, skozi naše misli se pretakajo skrbi, naši možgani pa dnevno prejmejo na tisoče informacij. Moramo se znati umiriti, sprazniti glavo in se sprostiti.

Diagnoza

Možnosti zdravljenja

Zdravljenje vrtoglavice se osredotoča na odpravo vzroka simptoma.

Zdravila

Zdravila, kot so antihistaminiki in antiemetiki, lahko pomagajo pri lajšanju simptomov.

Fizioterapija

Vestibularna rehabilitacija je vrsta fizioterapije, ki se uporablja za zdravljenje motenj ravnotežja in vrtoglavice.

Kirurški Posegi

V redkih primerih je potrebna kirurška intervencija, kot je na primer odstranitev vestibularnega organa (predel notranjega ušesa).

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -