DomovAlternativna medicinaPomlajevanje po Indijsko - Ajurveda

Pomlajevanje po Indijsko – Ajurveda

»Po ajurvedi, stari tradicionalni indijski medicini, je glavni vzrok bolezni ama, to je strupena in lepljiva snov, ki je posledica oslabljenega prebavnega ognja – tako imenovanega agnija. Ko agni oslabi, se neprebavljeni delci hrane kopičijo v želodčno-prebavnem traktu in spreminjajo v amo. Da bi amo odstranili iz telesa, ajurveda uporablja pančakarmo, učinkovit očiščevalni program, ki ga je najbolj priporočljivo izvajati v prehodu med letnimi časi, torej spomladi in jeseni,« pojasnjuje ajurvedska terapevtka Renata Marini, iz Ljubljane, ki se je izobraževala v ajurvedskem centru organizacije Art of living v Bad Antogastu v Nemčiji in sodeluje s priznanim ajurvedskim zdravnikom dr. Lokeshom Kumarjem Raturijem, profesorjem ajurvedske medicine na Sri Sri College of Ayurvedic Science & Research v Bangalorju v Indiji.

- Oglas -

ayurveda masažno olje

Pančakarma je ajurvedska metoda za odstranjevanje nečistoč iz telesa in razstrupljanje, ki je dostopna tudi že na Zahodu in pri nas. Panča pomeni pet, karma pa med drugim pomeni postopek ali akcija. Pančakarma namreč vključuje kombinacijo petih postopkov, ki so prilagojeni telesnemu tipu. Obnavlja vez med telesnimi kanali (shrota), ki medsebojno povezujejo vse dele telesa, in tako omogoča imunskem sistemu ohranjanje njegove funkcije. Ne čisti samo telesa, ampak tudi um in čustva. Podaljšuje življenjsko dobo in odstranjuje višek vate (element zraka), pite (element ognja) in kaphe (element zemlje in vode) iz telesa. Renata Marini, ki jo izvaja v bolj poenostavljeni obliki, jo priporoča izvesti pri simptomih, kot so: prebavne motnje, utrujenost, težave s kožo, slabokrvnost, zaskrbljenost in tesnoba, splošna oslabelost, pretirana debelost, curljanje sluza iz nosu in grla, pretirano spanje, brezvoljnost, nespečnost, izguba teka …

Ajurvedska odvajala

Pri pančakarmi ajurvedska terapevtka uporablja tudi odvajalna sredstva. Tako imenovana virečana je namenjena izpiranju tankega in debelega črevesja, čiščenju znojnih žlez, ledvic, želodca, jeter, vranice, nadaljnjemu zmanjšanju prebavnega ognja in doša pite. Renata Marini jo uporablja pri simptomih povečane doše pita in s svojo očiščevalno akcijo odstrani povečano pito iz telesa. Ajurveda uporablja virečano v primeru kožnih bolezni, hemeroidov, tumorjev v trebušni votlini, protina, zlatenice, zakisanosti telesa …

- Oglas -

Najučinkovitejše odvajalo za telesne tipe vata in pita je, da zvečer pred spanjem popijejo skodelico toplega mleka, kateri dodajo dve žlički ghija (prečiščeno maslo). Učinkovita odvajala so tudi ajurvedsko zelišče trifala, sok aloe vere, lanena semena, namočene suhe slive, rozine ali otrobi.

»Ko se izloča veliko žolča pri preseženi doši pita, ki se nakopiči v žolčniku, jetrih ali črevesju, se pojavijo alergijski izpuščaji ali vnetja kože (mozolji, dermatitis). V takšnem primeru ajurveda priporoča izvleček trifalo. Zelišče trifala se lahko jemlje redno kot dodatek za izboljšanje prebave in za razstrupljanje telesa ter ohranjanje čistega tankega in debelega črevesa,« pojasnjuje Renata Marini.

Masaža s toplim oljem

ayurveda masažaPoleg notranjega oljenja in uživanja prečiščenega masla – ghija je pri pančakarmi zelo pomembno tudi zunanje oljenje. Gre za masažo z oljem (abjanga). Ajurvedska terapevtka vse telo temeljito zmasira z olji, ki jih zmeša z zdravilnimi zelišči, ali eteričnimi olji. Olja izbere glede na telesni tip in prisotne simptome ali neravnovesja. Masaža z oljem zmehča površinska in globinska tkiva, umirja živčni sistem in blaži stres. Vrh tega upočasni procese staranja, razstrupi telo, okrepi imunski sistem in povečuje vitalnost. Za globinsko sprostitev živčnega sistema in za uravnoteženje doshe vata in pita pa obstoja še en postopek, ki se imenuje širodhara, pri katerem ajurvedska terapevtka s toplim sezamovim oljem obliva čelo. Širodara je terapija, ki prodre globoko v našo podzavest in nas osvobodi nezavednih negativnih čustev, vzorcev razmišljanja in ravnanja. Za uravnavanje pretoka energije po celem telesu pa terapevtka izvede marma terapijo; ta odpre pretočnost subtilnih kanalov ali nadijev, odstrani blokade in poveča pretok energije v telesu.

Za učinkovito razstrupljanje masažnim terapijam sledi tudi suho ali parno savnanje. Z znojenjem se odprejo pore na koži in skozi žleze znojnice se telo začne osvobajati nečistoč in toksinov.

Zadnji postopek – klistiranje

Terapija pančakarme se konča s terapevtskim klistiranjem (basti). Zadnje tri dni vključuje jemanje zdravilnih klistirjev, ki služijo za izpiranje omehčanih doš skozi črevesje. S klistiranjem se najprej odpravlja presežna vata, katere sedež je v debelem črevesju, in s tem se samodejno uravnovesita ostali dve doši, pita in kapha.

Klistiranje terapevtka izvaja z vodo ali oljem za klistiranje. Kot pravi Renata Marini, je za vata telesne tipe boljše klistiranje z oljem, običajno s sezamovim, za telesni tip kapha pa z vodo. Pri kroničnih zaprtjih potrebujemo za klistir pol skodelice sezamovega olja. Za klistir lahko uporabljamo tudi skodelico toplega mleka. Zdravilno klistiranje povsem zdravi motnje vate, nespečnost, tesnobo, anksioznost, spolne motnje, pomaga pri kamnih v ledvicah, zaprtju, bolečinah v križu in vratu, pri povišani kislini. Mnogo motenj vata – išias, artritis, revmatizem, protin – se uspešno zdravi z ajurvedskim klistiranjem. »Vata je zelo dejavno načelo v patogenezi: okrog 80 odstotkov motenj v organizmu je povezanih z vato. In ajurvedski klistir zdravi 80 odstotkov teh bolezni. Zdravilni klistir se ne sme uporabljati pri bolnikih z drisko, s hemeroidi ali s krvavenjem iz črevesja. Glavno mesto vata doše so debelo črevo in kosti, tu se tudi kopiči presežna vata doša (sluznica debelega črevesja hrani kosti) in zato vsako zdravljenje, ki se izvaja skozi črevo, prodira globoko v tkivo in kosti ter odpravlja motnje vate. Ajurveda priporoča klistiranje pri zaprtju, napihnjenosti trebuha, bolečinah v ledvenem delu, protinu, revmatizmu, išiasu, artritisu, živčnih motnjah, glavobolih, izčrpanosti in atrofiji mišic. Klistiranje z oljem naj bi trajalo najmanj 30 minut. Boljše je, da traja toliko dolgo, kolikor je mogoče. Kontraindikacije so v primeru sladkorne bolezni, debelosti, zmanjšanju prebavnega ognja – agnija, razširjenju vranice, izgube zavesti …«

Jemanje zdravil skozi nos

ayurvedska zeliščaAjurveda pozna tudi nosno uporabo zdravil, ki je tudi sestavni del pančakarme. Dajanje zdravila skozi nos (nasja) je namenjeno zdravljenju zamašenih sinusov, odstranjevanju viška sluzi v grlu in nosu, za lajšanje hripavosti, glavobola ter suhosti nosu. Pri tem postopku klient inhalira medicinsko olje ali mešanico zdravilnih rastlin, s čimer se zdravi višek kaphe v glavi.

- Oglas -

Z masažo nosu se izboljša in olajša dihanje in osvobajajo čustva, ki so zagozdena v področju dihal. Masažo izvedemo lahko sami, tako da mezinec namočimo v prečiščeno maslo ali ghee in zelo počasi in blago masiramo notranjo steno nosu, čim dlje dosežemo, nežno samo z rahlimi krožnimi gibi v smeri urinega kazalca in nasprotno. To masažo lahko izvedemo vsako jutro ali zvečer.

»Višek izločkov organizma, ki se kopičijo v grlu, nosu, sinusih ali v glavi, se odstranjuje skozi najbližje odprtine, skozi nos … To so vrata, ki so povezana z možgani in zavestjo. Prana ali življenjska energija pride v telo z dihanjem, ki se izvaja skozi nos. Prana ohranja senzorne in motorne funkcije organizma, a jemanje zdravil skozi nos pomaga, da se popravijo motnje pretoka prane. Nasja se priporoča pri suhosti v nosu, zamašenih sinusih, migrenah, konvulziji in običajnih težavah z očmi in ušesi. Z masiranjem nosu se lahko izboljša tudi dihanje. Nasja pa ne spremeni le načina dihanja, temveč izboljšuje tudi vid. Pri motnjah vate – migreni, suhosti grla in nosu, nervozi, vznemirjenosti, strahu, vrtoglavici, otrdelosti vratu, vnetju vratnih vretenc (spondiloza), suhosti sinusov in izgubi čutila za vonj lahko prečiščenemu maslu ghiju dodamo sol. Pri uporabi pomirjevalne nasje uporabimo toplo mleko, brahmi ghee in kolmež ghee. To uporabljamo pri motnjah pita, kot so izpadanje las, vnetju očesne veznice (konjuktivitis), šumenju v ušesih. Kontraindikacije nasje so pri menstruaciji, nosečnosti, po spolnosti, kopanju, hranjenju in po uživanju alkohola.«

V času pančakarme Renata Marini svetuje ljudem, da veliko počivajo in uživajo lahko hrano. Najbolj uravnotežena, lahko prebavljiva in hranljiva jed je tako imenovani kičeri, primerna za vse tri doše – vato, pito in kapho; sestavljata jo enaka deleža riža basmati in oluščenega rumenega fižola munga, ki mu dodamo himalajsko sol, kumino, kurkumo, koriander, gorčična semena, ingver in dve čajni žlički ghija. Po pančakarmi se ljudje počutijo kot prerojeni, telesno in duševno. Eden od njenih rezultatov je tudi sprostitev nerešenih čustev, odstranitev nakopičenih strupov in zmanjšanje presežnih doš.

Piše: Andreja Paljevec

 

 

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -