DomovZelena stranZdravilna zelišča za ušesa, oči, usta in grlo

Zdravilna zelišča za ušesa, oči, usta in grlo

Sodobna splošna medicina se nagiba k temu, da vid, sluh in govor ločuje od ostalega telesa, čeprav prav oči, ušesa in usta odražajo zdravje telesa kot celote. Trdovratne težave s temi organi so pogosto povezane z drugimi sistemskimi motnjami; na primer pri otrocih so »zamašena« ušesa povezana z alergijami na mleko, ponavljajoči se herpesi pa so povezani z utrujenostjo, stresom in porušenim imunskim sistemom.

V kitajski medicini so težave z očmi povezane s porušenim ravnovesjem jeter, težave s sluhom in zvonjenje v ušesih (tinitus) lahko kažejo na šibke ledvice, trdovratni problemi z usti ali vnete ustnice pa lahko nakazujejo povečano »vročino« vranice. Zeliščna zdravila so za te bolezni idealna, saj zdravijo bolezenske znake, hkrati pa se spoprijemajo tudi s prikritim vzrokom.

- Oglas -

Zdravilna zelišča za ušesa oči usta grlo

V nekaterih primerih je bistvo zdravljenja spremenjen način prehrane ali življenjskega sloga. Utrujene, vnete oči je, na primer, mogoče pomiriti z očesnimi kopelmi z rožno vodo ali z blagim poparkom metlike, zdravilnega ognjiča, plavice ali jagodnih listov, edina prava rešitev pa je morda izboljšanje osvetlitve in čim manj sedenja pred ekranom.

Vnetje ušes

Boleče uho je lahko povezano z gnojnim vnetjem ali infekcijo. Ključni simptomi vnetja ušes so: bolečine, pogosto hude, v enem ali obeh ušesih, neobčutljivost na dražljaje v ušesih, šumenje ali zvonjenje v ušesih, izdatno izločanje ušesnega masla in vrtoglavica ali slabost, če je poškodovano notranje uho. Resne infekcije lahko povzročijo izgubo sluha, zato se posvetujte z zdravnikom, če bolezenski znaki ne izginejo.

- Oglas -
Drobnocvetni lučnik
Drobnocvetni lučnik

Najbolj učinkovita zelišča pri vnetju ušes so velikonočnica (Anemone pulsatilla) – nadzemni deli, hidrastis ali kanadski zlati koren (Hydrastis canadensis) – korenika, suličasti trpotec (Plantago lanceolata) – listi, in papeževa sveča ali drobnocvetni lučnik (Verbascum thapsus) – cvetovi.

Velikonočnica deluje pomirjevalno (sedativ), odpravlja bolečino (analgetik) in deluje neposredno na ušesa. Uporabljamo jo tako, da trikrat dnevno uporabimo 1–2 ml tinkture. Velikonočnico lahko kombiniramo z zelišči proti gnojnim vnetjem, kot sta hidrastis ali smetlika.

Hidrastis ali kanadski zlati koren močno oži krvne žilice (adstringens), ohlaja in deluje proti gnojnim vnetjem. Uporabljamo ga tako, da jemljemo dve 200-miligramski kapsuli ali 20 kapljic tinkture trikrat na dan ali pa uporabimo 10 ml tinkture v 100 ml vode kot ušesne kapljice. Pri tem moramo vedeti, da ušesnih kapljic ne smemo uporabljati, če obstaja sum, da je bobnič predrt. Za intenzivnejše delovanje proti gnojnim vnetjem dodajajo v kapsule s hidrastisom tudi smetliko v prahu. Hidrastis ni primeren za nosečnice ali ljudi z visokim krvnim tlakom. Navedenih odmerkov hidrastisa ne smemo povečevati.

Suličasti trpotec krepi napetost (tonus) sluznih membran in umirja katar ter je primeren za gnojna vnetja v srednjem ušesu. Uporabljamo ga v obliki poparka ali tinkture. Proti gnojnim vnetjem zmešamo trpotčevo tinkturo z bezgovo, če pa ji dodamo 10 kapljic tinkture iz velikonočnice, delovanje osredotočimo na ušesa.

Papeževa sveča ali drobnocvetni lučnik deluje blažilno in pomirjevalno na poškodbe (blag sedativ). Kot ušesne kapljice uporabljamo hladno zeliščno olje (olje, v katerem smo namakali papeževo svečo). Tudi tu moramo vedeti, da ušesnih kapljic ne uporabljamo, če obstaja sum, da je bobnič predrt. Papeževo svečo lahko podkrepimo z zelišči, ki imajo antibiotične lastnosti, kot so kapsule škrlatne rudbekije, in z zdravilnimi rastlinami, ki delujejo proti katarju, na primer s poparkom bezgovega cvetja ali kapsulami hidrastisa.

Konjunktivitis in blefaritis

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, to je opne, ki prekriva očesno jabolko. Pri blefaritisu so vneti robovi očesne veke (»ječmenček«). Obe bolezni lahko nastopita zaradi okužbe, alergije in fizičnega ali kemičnega dražljaja. Ključni simptomi konjunktivitisa so: občutek »peska« v očeh, povečana občutljivost na svetlobo, bolečina, vnetje ali oteklina, rdeče ali pordele oči ter voden ali gnojen izliv. Ključni simptom blefaritisa pa so rdeče, zatekle očesne veke.

- Oglas -
Navadni repnik
Navadni repnik

Najboljša zdravilna zelišča, ki pomagajo pri konjunktivitisu in blefaritisu so gladišnik ali navadni repik (Agrimonia eupatoria) – nadzemni deli, zdravilni ognjič (Calendula officinalis) – cvetni listi, džu hua oziroma krizantema (Chrysanthemum morifolium) – cvetovi, ter smetlika (Euphrasia officinalis) – nadzemni deli.

Gladišnik ali navadni repik krči žilice in tkivo ter zdravi sluznico. Je krepčilo za jetra, lahko pomaga tudi za oči. Z dobro precejenim poparkom (10 g navadnega repika na 500 ml vode) si pripravimo očesne kopeli. Če gre za infekcijo, navadni repik dopolnimo z antibakterijskimi zelišči, kot je škrlatna rudbekija za interno uporabo.

Zdravilni ognjič deluje protivnetno, pomaga pri strjevanju krvi v ranah in razkužuje ter pomaga pri lokalnih vnetjih. Blazinico, navlaženo v dobro razredčeni tinkturi zdravilnega ognjiča, uporabimo kot obkladek za oči. Za ječmenček na veki pa uporabimo kopel iz 5 ml tinkture, zmešane s 50 ml vode. Zdravilnega ognjiča ne mešamo z drugimi zelišči.

Džu hua oziroma krizantema deluje antibakterijsko in protivnetno ter je zelišče za jetra. Dobra je za trdožive očesne težave. Uporabljamo jo v obliki poparka ali tinkture. Džu hua kombiniramo z zelišči proti katarju, kot sta smetlika ali bezgovo cvetje, ali z jetrnimi zelišči, kot sta navadni repik ali črnoglavka.

Smetlika oži krvne žilice, deluje protikataralno in protivnetno. Uporabimo kompreso za oči, ki smo jo navlažili s poparkom smetlike, ali si pripravimo vodno očesno kopel s 5–10 kapljicami tinkture na osnovi smetlike. Pri infekcijah smetliko podkrepimo z antibakterijskimi zelišči, kot je škrlatna rudbekija za interno uporabo.

Ustne afte

Boleči ognojki v ustih so pogosto povezani z glivično ali bakterijsko infekcijo. Vzrok je lahko tudi v preveliki količini zaužitega sladkorja ali druge hrane, ki spodbuja razmnoževanje glivic. Če so razpokane ali vnete tudi ustnice, to kaže na pomanjkanje vitaminov. Ključni simptom ustnih aft so boleče, belkaste, otekle in včasih zelo trdovratne obloge.

Najboljše zdravilne rastline, ki pomagajo pri ustnih aftah, so mira (Commiphora molmol) – eterično olje in smola, kačja dresen (Polyonumgum bistorta) – korenina, in žajbelj ali škrlatna kadulja (Salvia officinalis var. purpurea) –listi.

Mira učinkuje protimikrobno in oži krvne žilice ter s tem zdravi rane. V kozarec tople vode damo 5–10 kapljic olja ali 5 ml tinkture na osnovi mire in uporabimo za ustno izpiranje. V ustno vodo na osnovi mire lahko dodamo 5 ml žajbljeve ali rožmarinove tinkture. Vedeti moramo še to, da mira ni primerna za nosečnice.

Kačja dresen oži krvne žilice (deluje kot adstringens), deluje blažilno in protivnetno ter je primerna tudi za druga ustna vnetja. Za izpiranje ust uporabimo izvleček ali zmešamo 5 ml tinkture na osnovi kačje dresni v kozarcu vode. V ustno vodo lahko dodajamo protibakterijska zelišča, kot so črnoglavka, rožmarin ali divji indigo. V trdovratnih primerih pa jemljemo tudi kapsule škrlatne rudbekije ali česna.

Žajbelj ali škrlatna kadulja razkužuje in oža krvne žilice (antiseptik in adstringens). Primeren je tudi za obolele in vnete dlesni. Za izpiranje ust vzamemo običajni poparek ali pa zmešamo 10 ml žajbljeve tinkture v kozarcu vode. V ustno vodo lahko dodamo tinkturo rožmarina ali škrlatno rudbekijo za večje delovanje proti bakterijam. Pomembno je, da vemo, da med nosečnostjo ne smemo jemati terapevtskih odmerkov žajblja.

Herpes na ustnicah

Herpes na ustnicah se pojavlja v obliki množice majhnih mehurčkov na koži obraza, običajno okrog ustnic. Če smo se enkrat okužili z virusom Herpes simplex, se bolezen rada ponavlja, kadarkoli je imunski sistem oslabljen, če smo izčrpani in ob stresu. Ključni simptom herpesa na ustnicah je, da je obolelo območje boleče, bolnik pa ima občutek zbadanja.

Najboljši zdravilni rastlini za herpes na ustnicah sta sivka (Lavandula spp.) – eterično olje, in melalevka ali čajevec (Melaleuca alternifolia) – eterično olje.

Sivka je lokalni antiseptik (razkužuje). Uporabljamo jo tako, da v 25 ml navadnega olja zmešamo 10 kapljic sivkinega olja in rahlo pomažemo obolelo območje. Sivkino eterično olje uporabimo samostojno. Če je grlo vneto zaradi prehlada, lahko jemljemo tudi kapsule škrlatne rudbekije ali česnove tablete.

Melalevka ali čajevec deluje kot antibiotik in poživlja imunski sistem. Uporabljamo ga tako, da eterično olje zmešamo v desetkrat večji količini navadnega olja in s tem rahlo premažemo prizadeto območje, kakor hitro se začne srbenje. Tudi to eterično olje uporabljamo samostojno. Če se herpes pogosto ponavlja, vzamemo huang či (Scutellaria baicalensis), da izboljšamo imunski sistem, ali pa tablete sibirskega ginsenga, da zmanjšamo možnost stresa.

Vneto grlo

Vneto grlo je pogost pojav, ki ga povzroči infekcija ali kemično draženje. Pojavlja se kot samostojna bolezen (laringitis) ali pa spremlja vnetje mandljev ali žrela (tonzilitis in faringitis). Ključni simptomi vnetega grla so: bolečina v grlu, težko požiranje, rdeče grlo z oblogami, hripav ali hreščeč glas ter zmerna vročina ali rahla podhlajenost ob začetku bolezni.

Krvenka
Krvenka

Najbolj uporabna zelišča za vneto grlo so navadni repik ali gladišnik (Agrimonia eupatoria) – nadzemni deli, navadna plahtica ali rosnik (Alchemilla vulgaris) – nadzemni deli, škrlatna rudbekija (Echinacea spp.) – korenina, in krvenka (Lythrum salicaria) – nadzemni deli.

Navadni repik ali gladišnik deluje kot adstringens in zdravi sluznice. Uporabljamo ga tako, da grgramo poparek ali 10 ml tinkture, ki smo jo raztopili v kozarcu tople vode. Navadni repik uporabimo samostojno ali pa mu dodajamo žajbljevo ali rožmarinovo tinkturo za grgranje.

Navadna plahtica ali rosnik oži krvne žilice, zdravi vnetja ter pomaga pri vnetju grla. Uporabljamo ga tako, da grgramo poparek ali 10 ml tinkture, ki smo jo raztopili v kozarcu tople vode. V pripravek za grgranje lahko dodamo tudi 5 ml rožmarinove ali žajbljeve tinkture ali pa do 5 kapljic tinkture kajenske paprike za laringitis. Vedeti moramo še to, da med nosečnostjo ne smemo jemati navadne plahtice.

Škrlatna rudbekija deluje protibakterijsko, oži žilice in je uporabna za težave z grlom in mandlji. Uporabljamo jo tako, da 10 ml tinkture, ki smo jo raztopili v kozarcu tople vode, najprej grgramo in nato pogoltnemo. Škrlatna rudbekija se uporablja samostojno, veliki odmerki pa lahko povzročijo slabost in omotico.

Krvenka oži žilice, zmanjšuje vnetja ter je koristna za prehlade z vročino. Uporabljamo jo tako, da grgramo poparek ali 10 ml tinkture, ki smo jo raztopili v kozarcu tople vode. V pripravek za grgranje lahko dodajamo adstringentna zelišča proti katarju, kakršna sta gosji petoprstnik ali božja strešica.

Tonzilitis

Tonzilitis je vnetje mandljev in je običajno povezan z bakterijsko ali virusno infekcijo. Ključni simptomi tonzilitisa so: močno vneto grlo, težko požiranje, vročina ter rdeči, povečani mandlji, iz katerih lahko teče gnoj. Ognojke na mandljih (in gnojno angino) mora zdraviti zdravnik.

Barvilna jagoda
Barvilna jagoda

Najboljše zdravilne rastline, ki pomagajo pri tonzilitisu, so divji indigo (Baptisia tinctoria) – korenina, plezajoča lakota (Galium aparine) – nadzemni deli, božja strešica (Gnaphalium uliginosum) –-nadzemni deli, in barvilna jagoda (Phytolacca americana) – korenina.

Divji indigo deluje protimikrobno, antikataralno, čisti limfni sistem ter je dober za ponavljajoče se infekcije. Jemljemo ga tako, da trikrat na dan vzamemo 10–20 kapljic tinkture. Dodajamo lahko protibakterijska zelišča, na primer rudbekijo, posušene barvilne jagode ali timijan, v obliki tinkture, do 5 ml. Vedeti moramo še to, da ne smemo prekoračiti navedenih odmerkov divjega indiga, ker veliki odmerki povzročajo bruhanje.

Plezajoča lakota je zdravilna rastlina, ki spreminja prebavne procese in čisti limfni sistem. Dobra je za vse limfne probleme, vključno z vnetimi žlezami in polipi. Jemljemo jo tako, da trikrat na dan popijemo poparek ali 10 ml svežega soka. V sok lahko dodajamo protibakterijska zelišča v obliki tinkture, na primer hidrastis (5–10 kapljic), rudbekijo (do 10 ml) ali posušene barvilne jagode (10–20 kapljic), vse skupaj pa še podkrepimo s tekočinami za grgranje kot pri vnetem grlu (glej zgoraj).

Božja strešica deluje protivnetno in vrača napetost sluznim membranam. Dobra je tudi za vnetje grla in žrela ter gnojno angino. Poparek ali tinkturo na njeni osnovi uporabljamo za grgranje. Za močnejše delovanje proti bakterijam in čiščenje limfnega sistema pa tekočino za grgranje na osnovi božje strešice kombiniramo s tinkturo plezajoče lakote ali rudbekije.

Barvilna jagoda deluje proti katarju, čisti limfni sistem in zmanjšuje oteklino limfnih žlez. Jemljemo jo tako, da trikrat na dan vzamemo 10–20 kapljic tinkture, pripravljene iz posušenih barvilnih jagod (sveže so strupene). Lahko jo kombiniramo z zelišči, ki čistijo limfni sistem, kot je plezajoča lakota, ali hladilnimi zelišči, ki delujejo protibakterijsko, kot je hidrastis, do 5 ml tinkture. Vedeti moramo še, da ne smemo prekoračiti navedenih odmerkov barvilne jagode in da je ne smemo jemati med nosečnostjo.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -