DomovZdravjeAmazon bo začel zdravila dostavljati z droni

Amazon bo začel zdravila dostavljati z droni

Največji spletni trgovec na svetu Amazon je pred nedavnim sporočil, da bo začel strankam ponujati novo storitev, in sicer dostavo zdravil z droni. Pri tem obljubljajo ekspresno dostavo: stranke, ki bodo v spletni trgovini Amazon oziroma v njihovi spletni lekarni Amazon Pharmacy oddale naročilo za zdravila, lahko dostavo z dronom pričakujejo že v roku ene ure.

Dostava zdravil z droni bo sprva na voljo samo v teksaškem mestu College Station

Amazonova dostava zdravil z droni bo sprva pilotni projekt, omejen samo na prebivalce teksaškega mesta College Station, v katerem živi približno 120.000 ljudi. Dostava z droni sicer za podjetje ni popolna neznanka. Amazonov program za dostavljanje pošiljk z droni je bil namreč vzpostavljen že leta 2013, prva dostava pa je bila uspešno izvedena leta 2016, vendar storitev doslej še ni zajemala ekspresne dostave zdravil na recept.

- Oglas -

Strankam bo na voljo 500 različnih zdravil

Prebivalcem mesta College Station, ki se bodo odločili za naročanje zdravil v spletni lekarni Amazon Pharmacy, bo na voljo kar 500 različnih zdravil. Med drugim bodo lahko naročili zdravila za lajšanje simptomov gripe, zdravila za astmo in celo zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje pljučnice. Po oddanem naročilu bodo zdravila odposlana z enim izmed Amazonovih dronov, ki praviloma letijo na višini približno 120 metrov. Preden bo dron odvrgel pošiljko pred izbrani objekt, se bo prepričal, ali je območje zares prazno. To med drugim pomeni, da bo preveril, ali so na mestu, predvidenem za dostavo, morda otroci ali živali. Preučil pa bo tudi morebitno prisotnost ovir, ki bi lahko poškodovale paket.

Po testnem obdobju možna širitev storitve na druga območja

Če bo pilotni projekt dostavljanja zdravil z dronom v mestu College Station uspešen, bo spletna lekarna Amazon Pharmacy storitev razširila tudi na druga tržišča, vendar za zdaj še ni določeno, kdaj natančno bo prišel čas za evalvacijo uspešnosti in morebitno širitev ponudbe.

Amazon ni prvo podjetje, ki se je odločilo za dostavljanje zdravil z droni

Ideja o dostavljanju zdravil z droni ni povsem nova. Družba za poštne storitve UPS se je že leta 2019 povezala s podjetjem CVS Health in uspešno izvedla prve dostave z droni v mestu Cary v Severni Karolini, leta 2020 pa so začeli zdravila z droni dostavljati še na Floridi, vendar storitev danes ni več na voljo. Dostavo zdravil z droni so lani napovedali tudi pri ameriškem neprofitnem sistemu zdravstvenega varstva Intermountain Healthcare, pri čemer so se začetek omejili na izbrana okrožja v zvezni državi Utah. Dostavo z droni kupcem ponuja tudi ameriška trgovska veleveriga Walmart, ki pa v ponudbi nima zdravil na recept.

- Oglas -

Število Amazonovih dostav z droni v prvi polovici leta ni doseglo napovedi

Kot se zdi, se sicer Amazon pri dostavi z droni še vedno lovi. Na začetku leta so namreč napovedali, da bo v letu 2023 kar 10.000 naročil dostavljenih z droni, vendar so v prvih mesecih oziroma do maja z droni dostavili samo 100 naročil. Tako je težko verjeti, da bodo do konca leta dosegli zastavljeni cilj.

Kako varne so v resnici dostave z droni?

Čeprav naj bi droni pred dostavo paketa skrbno prečesali območje, so nekateri prebivalci mesta College Station ob napovedanem testnem projektu izrazili nestrinjanje. Ne verjamejo namreč, da je lahko dostava z droni zares povsem varna. Predstavniki podjetja Amazon sicer zatrjujejo, da je zagotavljanje varnih dostav glavna prioriteta podjetja, vendar tistih, ki nasprotujejo tej nekonvencionalni obliki dostave, to ni pomirilo.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -