DomovZdravjeRak mehurja: nove možnosti zdravljenja

Rak mehurja: nove možnosti zdravljenja

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Evropskega združenja za internistično onkologijo, prinaša dobre novice za bolnike z napredovalim oziroma metastaziranim rakom mehurja, torej rakom mehurja, ki se je že razširil v druge dele telesa. Nova kombinacija protirakavih zdravil lahko namreč poskrbi za izrazitejše podaljšanje življenjske dobe kot kemoterapija, ki trenutno velja za standardno terapijo pri tej obliki rakavih obolenj.

- Oglas -

Nova kombinacija poskrbela za občutno podaljšanje življenjske dobe

Znanstveniki so preizkusili kombinacijo dveh zdravil, in sicer učinkovine enfortumab vedotin (konjugat protitelo-zdravilo) in učinkovine pembrolizumab (humanizirano monoklonsko protitelo). Pri bolnikih z napredovalim rakom mehurja, ki pred tem še ni bil zdravljen, je uporaba navedene kombinacije tveganje za nadaljnje napredovanje bolezni in smrt zmanjšala za 55 odstotkov. V povprečju se je življenjska doba tako podaljšala za 31,5 meseca, medtem ko se je pri standardni kemoterapiji življenjska doba v povprečju podaljša za 16,1 meseca.

Standardna kemoterapija postane hitro neučinkovita

Pri napredovalem raku mehurja so sicer rezultati kemoterapije sprva precej dobri, vendar rakave celice kmalu razvijejo odpornost. Pričakovana življenjska doba je zato precej kratka. Z novim pristopom se lahko obdobje remisije občutno podaljša, kar pomeni, da lahko bolniki z napredovalim rakom mehurja živijo precej dlje. Rak mehurja je sicer šesta najpogostejša vrsta raka pri moških. Vsako leto zaradi te vrste raka umre kar približno 200.000 ljudi, pri čemer se pri številnih izmed njih pred smrtjo rak razširi v druge organe. Možnosti zdravljenja so odvisne od faze bolezni. Praviloma prideta v poštev operacija in kemoterapija s standardnimi učinkovinami, kot sta karboplatin in cisplatin.

Nezaželeni stranski učinki pri novi kombinaciji celo nekoliko redkejši

Študija, predstavljena na kongresu Evropskega združenja za internistično onkologijo, ki je bil letos organiziran v Madridu, opisuje 3. fazo kliničnega testiranja, v katero je bilo vključenih 886 bolnikov z napredovalim rakom mehurja. Bolniki so bili naključno razdeljeni v dve skupini. Prva skupina je bila zdravljena s kombinacijo enfortumab vedotina in pembrolizumaba, pri drugi pa je bila uporabljena klasična kemoterapija s cisplatinom ali karboplatinom. Ugotovljeno je bilo, da je varnost obeh možnosti primerljiva. Nezaželeni stranski učinki (izpuščaji, povišan krvni sladkor ipd.) so bili zaznani pri 55,9 % bolnikih iz prve in pri 69,5 % bolnikih iz druge skupine.

- Oglas -

Raziskovalci upajo, da bo nova metoda že kmalu na voljo vsem bolnikom

Ekipa znanstvenikov, ki je bdela nad kliničnim testiranjem, namerava pridobljene podatke zdaj predložiti ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) in drugim agencijam po svetu, ki so pristojne za odobritev novih zdravil in metod zdravljenja. Študija sicer še ni bila objavljena v strokovno recenzirani reviji, vendar so rezultati tako nedvoumni, da ni treba čakati na ta korak. Raziskovalci, ki so se podpisali pod študijo, so prepričani, da ni časa za čakanje, saj mora nova metoda zdravljenja čim prej doseči bolnike z napredovalim rakom mehurja. To je posebno pomembno zaradi oteženega dostopa do karboplatina in cisplatina, s katerim se spopadajo v številnih zdravstvenih ustanovah.

Ne le da lahko kombinacija enfortumab vedotina in pembrolizumaba nadomesti omenjeni učinkovini, ki se sicer uporabljata pri kemoterapiji, ampak lahko, kot omenjeno, poskrbi celo za boljše rezultate in manj nezaželenih stranskih učinkov. Znanstveniki, ki so zaslužni za izvedbo testiranja in pripravo študije, so zato prepričani, da bo kombinacija enfortumab vedotina in pembrolizumaba že kmalu postala zlati standard pri zdravljenju bolnikov z napredovalim rakom mehurja, ki se je razširil v druge dele telesa.

Preberite tudi: Vnetje mehurja: Kakšni so znaki in kdaj k zdravniku?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -