DomovZdravjeZa rakom pljuč zboleva vedno več (mlajših) žensk

Za rakom pljuč zboleva vedno več (mlajših) žensk

Niti strokovnjaki še ne razumejo najbolje, kaj je krivo za to, da postaja rak pljuč vse bolj razširjen med mlajšimi ženskami in ženskami srednjih let. Dolgo je veljalo, da je rak pljuč »moška bolezen«. Če bi vprašali naključnega mimoidočega, katera vrsta raka ubije največ žensk, obstaja velika verjetnost, da bi vam odgovoril, da gre za raka dojk. Vendar pa bi bil odgovor napačen. Tako za ženske kot za moške je najbolj smrtonosen rak pljuč, pri čemer pa se v raziskovanje raka pljuč pri ženskah vlaga bistveno manj sredstev kot v raziskovanje te oblike raka pri moških. Prav to je bila ena izmed tem na mednarodni konferenci, ki jo je prejšnji mesec organiziralo združenje GO2 for Lung Cancer.

Rak pljuč vedno pogostejši tudi pri nekadilkah

Samo v ZDA rak pljuč vsakodnevno ubije kar 164 žensk. Tako o tej vrsti raka nikakor ne moremo več govoriti kot o »moški bolezni« oziroma o bolezni, za katero običajno zbolevajo starejši moški. V preteklosti tovrstno dojemanje raka pljuč ni bilo povsem zgrešeno. Primarna tarča tobačne industrije so bili namreč prav moški, vendar pa se je kajenje postopoma razširilo tudi med ženskami.

- Oglas -

Vendar pa ta sprememba ne more v celoti razložiti naglega povečanja števila žensk, ki jih preseneti diagnoza rak pljuč. V zadnjih letih oziroma desetletjih se namreč število kadilcev zmanjšuje, tako med moškimi kot med ženskami. Kot je bilo mogoče pričakovati, se je pogostost raka pljuč med moškimi zaradi teh sprememb zmanjšala, po drugi strani pa postaja med ženskami rak pljuč vedno pogostejši. Posebno nelogično se zdi, da se rak pljuč naglo širi med ženskami, ki niso nikoli kadile.

V preteklosti so bili moški rakotvornim snovem izpostavljeni pogosteje kot danes

Da se dogaja nekaj nenavadnega, potrjuje tudi študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji JAMA Oncology. Raziskovalci so analizirali primere oseb, pri katerih je bil pljučni rak diagnosticiran v obdobju med letom 2008 in letom 2019, ter ugotovili, da je bilo v starostni skupini 35–54 let več novih primerov raka pljuč diagnosticiranih pri ženskah ko pri moških.

Ta pojav je mogoče deloma razložiti z dejstvom, da se pogostost raka pljuč pri moških zmanjšuje, saj so danes moški v povprečju redkeje izpostavljeni rakotvornim snovem (v primerjavi z izpostavljenostjo pri moških v preteklosti) – ne le zaradi zmanjševanja deleža kadilcev, ampak tudi zaradi ugodnejših delovnih pogojev, vendar niti ta razlaga ne more v celoti pojasniti trenda, ki ga opažajo strokovnjaki.

- Oglas -

Manko sredstev za poglobljeno proučevanje raka pljuč pri ženskah

Za to, da se zdi povečevanje števila primerov raka pljuč med (mlajšimi) ženskami tako skrivnostno oziroma nenavadno, je najverjetneje v precejšnji meri krivo dejstvo, da je, kot omenjeno, proučevanje raka pljuč pri ženskah precej zanemarjeno področje. Strokovnjaki upajo, da bodo njihove ugotovitve osnova za pridobivanje sredstev, ki bi lahko omogočila bolj poglobljene raziskave.

V zadnjih štirih desetletjih se je pogostost raka pljuč pri ženskah povečala kar za 84 odstotkov, medtem ko se je pri moških zmanjšala za 36 odstotkov. V preteklosti so bile ženske precej redko vključene v večje raziskave, povezane z rakom pljuč. Tako ni presenetljivo, da tudi strokovnjaki ne morejo zares pojasniti, kaj je krivo za porast te vrste raka med ženskami, posebno med nekadilkami. Verjetnost za to, da za rakom pljuč zboli ženska, ki ni nikoli kadila, je denimo kar dvakrat večja od verjetnosti za raka pljuč pri moških nekadilcih.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -