DomovSkrbimo zaseKatere barve so najprimernejše za spalnico?

Katere barve so najprimernejše za spalnico?

Izjemno pomembno je, da se dovolj naspimo. Pomanjkanje spanca lahko prinese več težav, kot je slabša koncentracija, vpliva pa lahko tudi na zaznavanje,  presojo in zmanjšano produktivnost. Če upravljamo s težkimi stroji ali vozimo neprespani, to lahko povzroči lahko tudi nesreče, morda celo usodne. Za boljši spanec je lahko dovolj že sprememba barve zidov v spalnici. Barve, kot sta bledo modra in bledo roza, imajo dokazano pomirjujoč vpliv na telo. Obstajajo pa še druge krasne opcije. Ohranjanje rednega ciklusa spanja, vsaj 7 ur na noč, nam pomaga, da zaradi boljše osredotočenosti naredimo manj napak.

- Oglas -

Roza spalnica

Rožnata celo v zaporih

Dobra spalna higiena je pomemben del zdravega življenjskega sloga. Če se ne naspimo dobro, smo v večji nevarnosti za srčna obolenja. Verjeli ali ne, eden od načinov, ki nam pomagajo do boljšega spanca, je sprememba barve na zidovih spalnice. Nekatere barve nam pomagajo, da se sprostimo, umirimo živce in nam pomagajo, da hitreje zaspimo.

Modra je najbolj učinkovita za umirjanje telesa. Pomagala naj bi mu proizvajati pomirjujoče kemikalije in spodbujala sprostitev. Raziskave so pokazale, da so se pacienti v bolnišnicah počutili bolj čisti, srečnejši in bolj spočiti v modro pobarvanih sobah.

- Oglas -

Bledo rožnata naj bi prav tako imela pomirjujoč vpliv. V zaporih na oddelkih s stenami v tej barvi je bilo precej manj sporov med zaporniki. Pravzaprav v celicah s to barvo dlje časa bivajo najbolj nasilni zaporniki, da se umirijo.

Bledo rumena je lahko krasen dodatek naravni svetlobi. Soba se bo čez dan zdela svetlejša in bolj stimulativna, ponoči pa dovolj nevtralna, da bomo brez težav zaspali.

Odtenki sive

Zelena v odtenku maha je za vse, ki vas privlači ta barva. Ta zemeljski ton odraža naravno okolje, ki pomaga umiriti um.

Siva: čeprav večina pleskarjev za spalnico priporoča hladnejše odtenke, je zaradi hladnih sivih odtenkov spalnica lahko videti depresivna in pusta. Po drugi strani topli toni, kot je vmesni odtenek med rjavo in sivo ali pepelnato siv odtenek, lahko delujejo pomirjujoče, če jim le dodamo modre dodatke (pohištvo in ostalo).

Vsi ti naravni odtenki bodo popestrili vašo spalnico. Hkrati pa so nevtralni in vam ne bodo stimulirali čutov oziroma vam bodo pomagali, da se lažje sprostite.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -