DomovPrehranaBazilika za premagovanje utrujenosti in simptomov depresije

Bazilika za premagovanje utrujenosti in simptomov depresije

Navadna bazilika (Ocimum basilicum) je ena najpogosteje uporabljenih začimb na svetu. Zagotovo lahko tudi v svoji kuhinji najdete kozarček ali vrečko bazilike. Seveda ni treba, da baziliko kupujete v trgovini. Zelo preprosto jo je vzgojiti na vrtu, če ste omejeni s prostorom, pa jo lahko vzgajate kar v lončku, v stanovanju ali na balkonu. Bazilika vsebuje ogromno antioksidantov. Gre za dober vir vitaminov A, C in K ter mineralov, kot so železo, kalcij, mangan, magnezij in kalij. V preteklosti so si ljudje z baziliko pogosto pomagali pri premagovanju prehladov, zelo uporabna pa je tudi za vse, ki se bojujete s stalno utrujenostjo ali z depresivnimi občutki …

Bazilika – izvrstna začimba za premagovanje utrujenosti in simptomov depresije

- Oglas -

Bazilika za več energije, manj žalosti in dvig libida

Uživanje bazilike poviša raven energije. Če se spopadate s kronično utrujenostjo, vam lahko torej pomaga več bazilike v vaši prehrani. Pri tem se vam ni treba bati nezaželenih stranskih učinkov. Čeprav bo bazilika poskrbela za več energije, ne povzroča nemira ali podobnih simptomov. Bazilika je odlična tudi za premagovanje pogoste žalosti in apatije. Poskrbi za bolj pozitiven pogled na svet. Zanimivo pa je tudi, da se bazilika že zelo dolgo uporablja kot naravni afrodiziak, kar pomeni, da povečuje libido, in sicer tako pri ženskah kot pri moških.

Preberite tudi: Depresija: simptomi, zdravljenje in kam po pomoč

Dodatni pozitivni učinki bazilike

Bazilika deluje tudi protivnetno in pomaga pri blaženju krčev. Tako je zelo koristna za ženske z močnimi menstruacijami, pogosto pa se svetuje tudi za lajšanje glavobolov in za ublažitev bolečin v mišicah. Poleg tega bazilika pomaga pri različnih prebavnih težavah, predvsem pri napihnjenosti in pri prekomernih vetrovih. Omeniti je treba še protimikrobno, predvsem protibakterijsko delovanje bazilike, ki hkrati poskrbi za okrepitev imunskega sistema. Zaradi vsebnosti vitamina K je to tudi začimba, ki zmanjša tveganje za nastajanje krvnih strdkov in ki pospešuje prekrvavitev. Dodajanje bazilike različnim jedem se priporoča tudi diabetikom, saj lahko to pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. V poletnem času pa si je mogoče z eteričnim oljem bazilike pomagati tudi pri odganjanju komarjev.

- Oglas -

Kako uživati baziliko?

Predvsem v italijanski kulinariki je bazilika skorajda nepogrešljiva. Poleg tega jo je mogoče uporabiti za pripravo čaja, poleti pa je priporočljivo, da nekaj listov sveže bazilike dodate tudi limonadam. Seveda lahko iz bazilike pripravite tudi zelo okusen pesto ali pa jo vključite v zelene kašaste sokove. Če pa se odločite za uporabo eteričnega olja bazilike, ga morate pred nanosom na kožo zmešati s poljubnim rastlinskim oljem, na primer s kokosovim ali z olivnim. Za pripravo razpršila pa zmešajte eterično olje z malce vode.

Preverite tudi Deset zelišč za boljši spomin

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -