DomovKlub MamaPorod in nosečnostBolečine v trebuhu med nosečnostjo – kateri so možni razlogi?

Bolečine v trebuhu med nosečnostjo – kateri so možni razlogi?

Občasne bolečine v trebuhu med nosečnostjo so normalne. Navsezadnje se vaša maternica širi, prihaja pa tudi do mnogi drugih sprememb. V redkih primerih pa so lahko bolečine v trebuhu med nosečnostjo tudi znak resnejših težav. Tako je pomembno, da se posvetujete z ginekologom, če imate občutek, da bi lahko šlo za znak, da je nekaj narobe. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj možnih razlogov za bolečine v trebuhu med nosečnostjo, od povsem benignih do resnejših.

- Oglas -

Nenevarni razlogi za bolečine v trebuhu med nosečnostjo

Bolečine v trebuhu med nosečnostjo

Zaradi širjenja maternice pride do spremembe položaja črevesja, kar lahko privede do slabosti in občutka napetosti v trebuhu. V tem primeru vam lahko pomagajo manjši, lažji obroki večkrat dnevno. Poskrbite tudi za to, da boste imeli dovolj časa za počitek, in za dovolj pogosto odvajanje vode.

Vzrok za bolečine v trebuhu med nosečnostjo so lahko tudi prebavne težave

Neizogiben del nosečnosti so pogosto tudi prebavne težave, na primer zaprtje ali vetrovi. Progesteron, hormon, katerega količina v telesu se med nosečnostjo močno poveča, namreč upočasni vašo prebavo. Če imate težave z zaprtostjo, pijte veliko vode in uživajte čim več živil, bogatih z vlakninami. Kadar gre za hujše prebavne težave, se je smiselno posvetovati tudi z zdravnikom, ki vam lahko predpiše ustrezno zdravilo.

Braxton-Hicksovi popadki

Še eden od možnih razlogov za nelagodje oziroma bolečine v trebuhu med nosečnostjo so t. i. Braxton-Hicksovi popadki. Gre za nekakšno vajo maternice, ki se pripravlja na porod, seveda pa to še niso pravi popadki. Braxton-Hicksovi popadki so sicer lahko precej neprijetni, vendar načeloma ne bi smeli biti posebej boleči. Medtem ko je za prave popadke značilno, da postajajo časovni intervali med njimi vse krajši, to načeloma ne velja za »lažne popadke«. Braxton-Hicksovi popadki so lahko včasih povezani tudi z dehidracijo, kar je še eden od razlogov, zaradi katerih morate paziti, da boste popili dovolj tekočine. Če niste prepričani, ali gre v vašem primeru za Braxton-Hicksove ali prave popadke, vsekakor obiščite zdravnika. Zagotovo je namreč bolje, če se izkaže, da je šlo za lažni alarm, kot pa če bi z iskanjem pomoči odlašali predolgo.

- Oglas -

Kdaj so lahko trebušne bolečine v nosečnosti povezane z resnejšimi zapleti?

Čeprav so trebušne bolečine v nosečnosti v večini primerov nenevarne, pa so lahko včasih tudi znak resnejših težav. Tako so lahko denimo simptom zunajmaternične nosečnosti, ki jo običajno spremlja tudi krvavitev med 6. in 10. tednom nosečnosti. Tveganje za zunajmaternično nosečnost je večje pri tistih ženskah, ki so jo že doživele, zato morate biti v tem primeru še posebej pozorni na kakršne koli nenavadne simptome oziroma na bolečine v trebuhu.

Še posebej problematična je lahko bolečina v trebuhu, ki se pojavi v prvem trimesečju, saj lahko nakazuje tveganje za spontani splav, zato morate v tem primeru nemudoma poiskati zdravniško pomoč. Med simptome, povezane z možnostjo spontanega splava, sodijo tudi krči, podobni menstrualnim, in krvavitev.

Včasih so lahko bolečine v trebuhu med nosečnostjo povezane tudi s tveganjem za prezgodnji porod. Če doživljate bolečine, ki imajo vse značilnosti popadkov, pred 37. tednom nosečnosti in so prisotne tudi bolečine v hrbtu, je prav tako nujno, da se odpravite k zdravniku oziroma na urgenco.

Nevarnejši razlogi za bolečine

Med nevarnejše razloge za bolečine v trebuhu sodi tudi preeklampsija, ki se lahko načeloma pojavi vse do 20. tedna nosečnosti. Prav možnost preeklampsije je eden od razlogov, zaradi katerih je potrebno redno merjenje krvnega tlaka. Za preeklampsijo je namreč značilen povišan krvni tlak med nosečnostjo, ki ga spremlja tudi prisotnost beljakovin v urinu. Ker prihaja zaradi visokega krvnega tlaka do zožitve žil v maternici, se lahko rast zarodka upočasni. Preeklampsija pa predstavlja tudi povečano nevarnost za poškodbo placente. V hujših primerih spremljajo preeklampsijo tudi bolečine v zgornjem desnem delu trebuha, slabost, glavoboli in težave z vidom.

Za bolečine v trebuhu je lahko kriva tudi okužba sečil, ki je v nosečnosti dokaj pogosta. Značilni simptomi okužbe sečil so pogosta potreba po uriniranju, bolečine ob uriniranju in pekoč občutek ter kri v urinu, včasih pa se lahko pojavijo tudi trebušne bolečine. Čeprav okužba sečil večinoma ni posebej nevarna, je med nosečnostjo povečano tveganje za resnejše zaplete. Če pride tudi do okužbe ledvic, obstaja velika nevarnost prezgodnjega poroda. Redne analize urina in ukrepanje že ob prvih znakih okužbe senčil naj bodo zato sestavni del nosečniškega obdobja.

Simptomi, na katere morate biti še posebej pozorni

Nikakor vas ne sme biti sram ali strah poiskati zdravniške pomoči, kadar niste povsem prepričani, kaj se dogaja z vašim telesom oziroma kaj je razlog za nenavadne bolečine v trebuhu med nosečnostjo. To velja še posebej takrat, kadar se trebušne bolečine pojavijo pred 12. tednom nosečnosti in kadar jih spremljajo tudi naslednji simptomi:

  • krvavitev ali močni krči,
  • več kot štirje popadki v eni uri,
  • težave z vidom,
  • hud glavobol,
  • otekanje rok, nog ali obraza,
  • bolečine med uriniranjem ali kri v urinu.

Preberite tudi: Trebušna gripa – ko smo privezani na straniščno školjko

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -