DomovZdravjeZaskrbljujoča študija o povezavi med diabetesom in covidom-19

Zaskrbljujoča študija o povezavi med diabetesom in covidom-19

Okužba z novim koronavirusom ima lahko zelo različne posledice. Pri nekaterih bolezen covid-19 ni povezana s posebnimi zapleti, spet pri drugih pa je lahko okužba celo usodna. To, kako se bo organizem posameznika odzval na virus, je odvisno od različnih dejavnikov. Eden izmed najpomembnejših dejavnikov so zagotovo predhodno obstoječe zdravstvene težave. Med skupine ljudi, pri katerih je verjetnost za zaplete še posebej visoka, sodijo tudi diabetiki. Strokovno recenzirana študija, ki je bila objavljena v reviji Journal of Diabetes Science and Technology, priča prav o tem …

V raziskavo vključeni diabetiki in bolniki s hiperglikemijo v času hospitalizacije

Šlo je za raziskavo, ki jo je vodil dr. Bruce Bodeki in ki je bila izvedena v ZDA, in sicer med 1. marcem in 6. aprilom letos. Vanjo je bilo vključenih 1122 ljudi, ki so v omenjenem obdobju zaradi covida-19 potrebovali hospitalizacijo. Pri tem je šlo pri 40 odstotkih vključenih posameznic in posameznikov za ljudi z diabetesom ali ugotovljenim povišanim krvnim sladkorjem v času hospitalizacije. Analiza zbranih podatkov je pokazala, da je obstajala v primeru diabetesa ali hiperglikemija kar 29-odsotna verjetnost za smrt med hospitalizacijo zaradi covida-19. Po drugi strani je bila verjetnost za smrt pri tistih brez tovrstnih težav 6-odstotna.

Diabetes in covid-19

Visok odstotek smrtnosti med tistimi, ki niso imeli diabetesa

Raziskovalce je še posebej šokiral podatek, da je kar 42 odstotkov tistih, ki sicer uradno niso imeli diabetesa, vendar je prišlo med hospitalizacijo pri njih do hiperglikemije, torej nevarno povišane ravni sladkorja v krvi, v času bivanja v bolnišnici umrlo.               Odstotek tu je torej kar 7-krat višji od siceršnje stopnje umrljivosti tistih, ki so bili vključeni v raziskavo. To torej kaže, da je v primeru hujših zapletov, zaradi katerih je potrebna hospitalizacija, nujno natančno spremljanje bolnikovega krvnega sladkorja in čimprejšnje ukrepanje, tudi če ne gre za diabetike, saj tudi t. i. stresna hiperglikemija, ki je lahko zgolj začasna, poveča verjetnost za smrt.

- Oglas -

Raziskava prinaša pomembne informacije, a ima določene omejitve

Raziskava je imela sicer nekaj omejitev. Ena izmed njih je bila ta, da raziskovalci niso dostopali do informacij o tem, kdaj je šlo za diabetes tipa 1 in kdaj za diabetes tipa 2. Kot je znano, je namreč diabetes tipa 1 avtoimunska bolezen, kjer telo napada lastne celice, odgovorne za nastajanje inzulina, diabetesa tipa 2 pa je bolezen, ki je običajno predvsem posledica nezdravih navad, zaradi česar se zmanjša občutljivost celic na inzulin. Obenem v okviru raziskave ni bila izvedena primerjava med dobro in slabo nadzorovano obliko sladkorne bolezni. Znano je namreč, da je to dejavnik, ki ima pomemben vpliv pri drugih vrstah nalezljivih bolezni. Če diabetes ni pod nadzorom, je namreč možnost za resnejše zaplete mnogo večja.

Naprave za samodejno merjenje krvnega sladkorja so lahko dragocen pripomoček

V mnogih bolnišnicah je zaradi prezasedenosti redno spremljanje krvnega sladkorja pri bolnikih precej bolj oteženo kot sicer. Obenem zdravstveno osebje pri osebah s covidom-19 posveča največ pozornosti oksigenaciji, kar je seveda prioriteta, vendar se lahko pri tem spregledajo drugi pomembni dejavniki, kot je raven sladkorja v krvi – še posebej pri ljudeh, ki niso diabetiki. Doslej so za merjenje krvnega sladkorja običajno skrbeli zdravstveni tehniki, vendar so se marsikje odločili, da si namesto tega raje pomagajo s posebnimi napravami, namenjenimi stalnim meritvam ravni glukoze v krvi, v skladu z vnaprej določenim urnikom. Te naprave omogočajo, da morebitno nevarno povišanje krvnega sladkorja ne ostane neopaženo. Obenem pa zmanjšajo potrebo po neposrednem stiku med bolniki ter zdravstvenimi delavci, posledično pa seveda tudi možnost za prenos virusa.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -