DomovKlub MamaPorod in nosečnostDruga nosečnost: Ali je drugič kaj drugače?

Druga nosečnost: Ali je drugič kaj drugače?

Se sprašujete, ali boste med drugo nosečnostjo imeli drugačne ali podobne simptome nosečnosti? Nekatere stvari se bodo pojavile prej, druge pozneje ali sploh ne. Dobra stran vsekakor je, da so ženske, ki pričakujejo drugega otroka, bolj mentalno pripravljene na vse.

- Oglas -
Druga Nosečnost

Trebuh raste hitreje

Trebuh v drugo postane hitreje viden, ker so zaradi prve nosečnosti abdominalne mišice oslabljene. Drugi razlog je, da se maternica ni skrčila do prvotne velikosti. Trebuh skratka postane vidnejši kakšen mesec prej. Prav tako prej boste zaznali premikanje otroka, ker boste pač bolje razlikovali med plini in premikanjem, do katerega med drugo nosečnostjo pride lahko že pri 13 tednih.

Kaj pa jutranja slabost?

Še en zgodnji znak druge nosečnosti je tako kot pri prvi jutranja slabost. Povzročajo jo hormonske spremembe v telesu, običajno po prvem mesecu. Večina žensk s slabostjo in bruhanjem nima več težav po 16 do 20 tednu. Pri drugi nosečnosti se boste tej neprijetnosti morda v celoti izognili, je pa večja verjetnost, da jo boste izkusili, če ste je jo tudi prvič.

Drugačen občutek v trebuhu?

Pri drugi nosečnosti se vam bo morda zdelo, da nosite otroka nižje v abdomnu kot prvič. To se zgodi zaradi raztegnjenih mišic v tem predelu, ki so zdaj šibkejše, zato otroka težje nosimo višje. Dobra novica je, da je pritisk na pljuča manjši, zato boste tokrat lažje dihali. Nekatere ženske imajo celo manj težav s prehranjevanjem, ker je trebuh manj stisnjen. Slaba stran tega, da je otrok bolj spodaj, pa seveda je, da pritiska na mehur in ženske ves čas tišči na stranišče.

- Oglas -

Utrujenost in zaspanost

Utrujenost oziroma izčrpanost je eden zgodnjih znakov nosečnosti. Do tega pride zaradi padca krvnega tlaku in nivoja sladkorja, ker telo proizvaja več krvi, da bi z njo oskrbelo rastočega otroka. Dvigne se tudi nivo hormonov, kot je progesteron, zaradi česar je ženska zaspana bolj kot običajno. Med drugo nosečnostjo ste tudi starejši, skrbite že za enega otroka in tudi to vam krade energijo.

Kaj pa čustva?

Pripravite se na čustveni orkan skrbi in strahov. Skrbelo vas bo, kako bo prvorojenec reagiral na prišleka. Če ste imeli med prvo nosečnostjo veliko težav, vam to vsekakor ne bo dalo spati. Po drugi strani pa vam je zaradi prve nosečnosti marsikaj jasno in je negotovosti precej manj. Ko boste stopili v porodnišnico, se boste počutili že skoraj kot profesionalka!

V drugi nosečnosti pogostejše bolečine v sklepih in medenici

Med drugo nosečnostjo ženske pogosteje izkušajo bolečine v sklepih v medenici, bolečine v križu, dobijo hemoroide in krčne žile, lažne popadke (Braxton Hicksove popadke) v zadnjem trimesečju. Prav tako bodite pazljivi, če ste med prvo nosečnostjo dobili diabetes ali imeli težave s rèeklampsíjo.

Preberite tudi: Jutranja slabost: naravne rešitve in ukrepi

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -