DomovZdravjeMiti o zdravju, ki ne držijo

Miti o zdravju, ki ne držijo

Tako imenovani zdravi nasveti so imeli takrat, ko so prvič (in potem še velikokrat) obkrožili svet čisto dober namen, žal pa marsikakšen v resnici sploh ne drži, kot so pokazale najnovejše raziskave.

- Oglas -

Zdravo življenje

Brez čarobne številke in pravih položajev

Mnogi so prenehali uporabljati dezodorante in druga sredstva proti potenju, ker naj bi povzročali raka. Čeprav dišave, ki jih uporabljajo pri njihovi izdelavi, velikokrat res niso varne, ni neposrednih dokazov o povezavi med njimi in rakom. Seveda pa je potrebno preveriti, kakšne sestavine vsebujejo dezodoranti, preden jih kupite, saj so lahko nekatere med njimi tudi na splošno škodljive za zdravje.

Obstaja čarobna številka, ko gre za to, koliko kozarcev vode naj bi spili na dan? Ne! Pomembno je, da pijemo, Ko smo žejni, ne pa, da sledimo številčnim navodilom. Če vas skrbi dehidracija, poglejte barvo svojega urina. Če je temnejši in ne svetle barve, ste morda dehidrirani.

- Oglas -

Kar nekaj parov je prepričanih, da določeni položaji pri spolnosti povečajo možnost zanositve. Še več, odločali naj bi celo o spolu otroka. Znanstvenih dokazov o tem seveda ni.

Alkohol, navkljub splošnemu prepričanju, ne dviguje telesne temperature. V resnici zaradi njega telo temperaturo izgublja. Občutek, da nam je topleje, je posledica dejstva, da se krvne žile razširijo in tako pritisnejo kri bližje koži.

Jetra, ne diete

Zadnje čase so zelo v modi razstrupljevalne diete, predvsem tiste, ki ekstremne ter hitre in svetujejo izključno pitje sadnih sokov, kar naj bi naše telo očistilo strupov. Vlogo razstrupljevala imajo naša jetra in začasna sprememba načina prehranjevanja vam na noben način ne bo pomagala. Za jetra najbolj uporabna rastlina je pegasti badelj.

Na splošno velja, da je najbolj zdravo, če gre človek na blato enkrat dnevno. Vse, kar je več ali manj, naj bi nakazovalo na težavo z zdravjem. V resnici pa imajo ljudje različne presnove, od katere je odvisno vse ostalo. Zdravniško pomoč poiščemo, če čutimo bolečino, nelagodje ali če krvavimo.

Sladkanje s čokolado radi opravičimo s tem, da naj bi imela koristi za zdravje. Bistveno je, da vemo, da ni čokolada tista, ki nam koristi, ampak kakav, ki je v njej. Večina čokolad na policah trgovin ima veliko kalorij in niso zdrave. Če želite zdravo čokolado, se odločite za temno, grenko, ki vsebuje več kot 60 odstotkov kakava. In ne pojejte je preveč.

In še zadnji mit, ki ne drži. Kar nekaj vnetih športnikov je prepričanih, da lahko je, kar hoče, če le telovadijo. Vendar ne podcenjujete števila kalorij, ki ga zaužijete. Prava pot do ohranjanja zdravja je ustrezno ravnovesje prehrane in vadbe.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -