DomovZdravjeZnaki dehidracije pri otrocih in odraslih: Prepoznajmo jih pravočasno

Znaki dehidracije pri otrocih in odraslih: Prepoznajmo jih pravočasno

Znaki in simptomi dehidracije se razlikujejo glede na starost. Dojenčki in mlajši otroci so bolj nagnjeni k temu kot odrasli, zato je pomembno, da vemo, kateri so znaki dehidracije. Pri dojenčkih bodimo pozornosti na opozorila: med jokom samo nekaj ali nič solz, mehka vdolbina na vrhu glave, suhe plenice tri ure, suha usta, urin temno rumene barve, so neobičajno omotični, dihajo nenavadno hitro, dlani in stopala so bolj mrzla in lisasta.

- Oglas -

Dehidracija in znaki dehidracije

Kateri so najpogostejši znaki dehidracije?

Pri odraslih so znaki dehidracije predvsem žeja, manj pogosto uriniranje in urin temne barve.

Voda je za življenje ključnega pomena. Več kot dve tretjini našega telesa je vode. Ta ima pomembne naloge, kot je vlaženje naših oči in sklepov, ohranjanje zdravja naše kože, odplakovanje strupov iz našega telesa, pomoč pri prebavi.  Večina odraslih potrebuje od osem do deset kozarcev vode na dan, čeprav je to samo približna ocena, ki se lahko razlikuje iz več razlogov, na primer vremena.

- Oglas -

Če pa naše telo ne dobiva dovolj vode, preprosto ne deluje pravilno. Poruši se ravnovesje mineralov v njem. Če ničesar ne ukrenemo, lahko pride do poškodb možganov ali v ekstremnim primerih celo do smrti. Zato je ob hudi dehidraciji potrebna nujna zdravniška pomoč.

Znaki dehidracije pri otrocih

Znaki zmerne dehidracije pri otrocih so: splošno slabo počutje, razdražljivi ali lenobni, manj pogosto uriniranje, bolj hitro dihanje (otrok med 6 in 12 mesecem naj bi vdihnili več kot 50-krat na minuto, otrok nad 12 mesecem pa več kot 40-krat na minuto). Njihov srčni utrip postane nenavadno hiter (več kot 160 utripov na minuto pri otroku, mlajšem od enega leta, nad 150 utripov na minuto pri otroku med enim in tretjim letom in nad 140 utripov na minuto pri otroku med drugim in petim letom starosti).

Znaki hude dehidracije pri otrocih so: manjše zavedanje sebe, bleda, listata koža, mrzle roke in noge, cirkulacija se upočasni, še bolj pospešena dihanje in srčni utrip.

Znaki dehidracije pri odraslih

Znaki dehidracije pri odraslih so: manj pogosto uriniranje, apatičnost ali utrujenost, omotičnost, slabost, glavobol, mišični krči, suha usta, jezik, oči, upadle oči, hitrejši utrip. Ob še hujši dehidracijo so znaki naslednji: apatičnost in krhkost, zmedenost, nezmožnost izločanja urina po osmih urah, bledica, hitrejši utrip, izguba zavesti, vrtoglavica, ko vstanete in ne mine po nekaj sekundah.

Ukrepati je potrebno hitro

Kaj storiti v primeru dehidracije? Piti, seveda. A ne pozabimo, da otrokom ne dajemo samo vode, ker ta lahko razredči minerale v telesu. Dajmo jim raztopino za rehidracijo. Poleg materinega mleka jo v primeru dehidracije dajmo tudi dojenčkom, saj bomo tako nadomestili izgubljene soli in sladkorje.

Če sumite, da je vaš dojenček ali otrok dehidriran, je najbolje, če kar takoj pojdete k zdravniku, tudi če znaki niso tako hudi. Prav tako se posvetujte z zdravnikom, če ima otrok šestkrat ali večkrat drisko v 24 urah ali če bruha trikrat ali večkrat v 24 urah.

Zdravnik z odvzemom krvi ali urina preveri, kakšno je ravnovesje kalija in natrija v našem telesu.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -