DomovKlub MamaPorod in nosečnostHujšanje po porodu: potrpežljivost je ključ do uspeha!

Hujšanje po porodu: potrpežljivost je ključ do uspeha!

Danes ženske po porodu pogosto skoraj tekmujejo, katera se bo prej znebila kilogramov, ki so ostanek nosečnosti. Vendar pa morate vedeti, da vaše telo po porodu potrebuje čas, da si opomore. Zato hujšanje po porodu ni najbolj pomembna stvar, s katero naj bi se začeli ukvarjati prehitro. S potrpežljivostjo in z zdravimi odločitvami boste najbolj zanesljivo dosegli svoj cilj.

- Oglas -

Kako uspešno shujšati po porodu

Ne poskušajte tekmovati z zvezdnicami, pri katerih se včasih zdi, da so z oblikovanjem postave začele že v porodni sobi. Upoštevati morate, da so imele pri hujšanju po porodu verjetno ob sebi ekipo, ki jih je usmerjala, poleg tega pa je vprašanje, ali je bil celotni proces res najbolj zdrav zanje. Kako se torej lotiti hujšanja po porodu, če želite doseči rezultate, ki bi bili zares dolgotrajni?

Hujšanje po porodu

Hujšanje po porodu – stran z dietami

Zelo nespametno bi bilo, da bi že kmalu po porodu začeli z dietami, ki so zelo restriktivne. Če se boste na primer povsem odpovedali določeni skupini hranil, lahko s tem povzročite veliko škodo svojemu telesu, seveda pa tudi otroku, če dojite. Za doječe matere naj bi bila meja, pod katero se ni priporočljivo spustiti, 1800 kalorij dnevno. Seveda pa je priporočljivo, da posegate po polnovrednih živilih in da upoštevate svoje telo, ki vam bo najbolj pravilno povedalo, kdaj ste zares lačni in kdaj gre zgolj za željo po hrani zaradi stresa ali drugih dejavnikov. Svetujemo vam, da imate vedno na zalogi zdrave prigrizke, s katerimi lahko potešite svojo željo po tem, da bi se zamotili s hrano.

Pazite na vnos tekočine

Zaradi številnih novih obveznosti mnoge novopečene mame pogosto pozabijo na zadosten vnos tekočine, pri čemer se seveda priporoča predvsem voda ali nesladkan čaj. Pomanjkanje tekočine ima zelo negativen vpliv na številne procese v vašem telesu, poleg tega pa otežuje tudi hujšanje. Tekočina vas napolni, zato boste pojedli manj, kot bi sicer, poleg tega pa lahko tudi pospeši vaš metabolizem. Ker se potreba po tekočini pri ljudeh nekoliko razlikuje, je najbolje, da opazujete barvo svojega urina. Ta bi namreč moral biti zelo svetel in čist, saj je temnejši urin pogosto znak dehidracije oziroma pomanjkanja tekočine.

- Oglas -

Kaj pa telovadba in hujšanje po porodu?

Pomemben del hujšanja je zagotovo tudi telovadba, ki mora biti sestavljena iz aerobne dejavnosti in vaj za moč. Vendar pa je hujšanje po porodu nekoliko specifično. Odsvetovano je namreč, da prehitro začnete z zelo intenzivno dejavnostjo, kar pa ne sme biti izgovor za popolno neaktivnost. Tudi v tem primeru je najbolje, da uberete srednjo pot. Pogosti sprehodi z vozičkom so lahko zelo koristni tudi za hitrejšo izgubo odvečnih kilogramov. Sprva naj bo hoja zelo počasna, postopoma pa lahko tempo povečujete. Po nekaterih raziskavah naj bi bilo priporočljivo, da sprehodi trajajo vsaj pol ure dnevno, pri čemer mora vaš srčni utrip zmerno narasti.

Kako shujšati po porodu

Ko boste imeli občutek, da si je vaše telo že dovolj opomoglo, lahko začnete tudi z intenzivnejšo telovadbo, predvsem z vajami za moč. Morda lahko poiščete tudi posebno skupinsko vadbo, namenjeno ženskam po porodu. Na srečo je izbira danes precej večja oziroma bolj raznolika kot v preteklosti. Seveda pa vam priporočamo, da se pred začetkom intenzivnejše telesne dejavnosti posvetujete tudi s svojim zdravnikom, še posebej če je za vami carski rez.

Poiščite čas za spanje

Morda se vam zdi nemogoče, da bi ob novorojenčku našli čas za spanje, vendar pa je lahko prav pomanjkanje spanje eden pomembnih dejavnikov, ki otežujejo hujšanje po porodu. Raziskave kažejo, da so se tiste ženske, ki so po porodu v povprečju spale 5 ur na noč ali manj, precej težje znebile odvečnih kilogramov. Ko ste utrujeni, vaše telo sprošča hormone, ki zavirajo proces hujšanja.

Poleg tega pa obstaja precej večja verjetnost, da boste takrat, ko ste zelo utrujeni, posegali po nezdravih, zelo kaloričnih prigrizkih in da boste težje našli motivacijo za telesno aktivnost. Poskušajte spati takrat, ko spi tudi vaš otrok. Ne poskušajte biti popolna mama. Nepomita posoda je nekaj, kar lahko vedno počaka. To, da najdete čas za spanje, namreč ni pomembno le zaradi hitrejšega in uspešnejšega hujšanja, ampak ima velik vpliv tudi na vaše zdravje in počutje, zato ne poskušajte »goljufati«.

Preberite tudi: Prehrana nosečnice: Je res potrebno jesti za dva?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -