DomovBolezni in simptomiIzkrivljen nožni palec: Vzrok niso visoke pete

Izkrivljen nožni palec: Vzrok niso visoke pete

Izkrivljen nožni palec ali latinsko hallux valgus je razmeroma pogosta težava, ki jo na svojem stopalu opazijo predvsem ženske. Sprememba prvotne oblike palca nima samo negativnega učinka na videz stopala, ampak tudi na počutje. Če izkrivljenega nožnega palca ne zdravijo, hujših posledic zaradi tega ni. Kadar bolezen močno napreduje, pa se pri starejših lahko pojavijo težave s hojo.

- Oglas -

Izkrivljen nožni palec

Kako pogosto se pojavlja izkrivljen nožni palec?

Izkrivljen nožni palec se pogosteje pojavlja pri starejših ženskah, čeprav posamezne primere beležijo tudi že v otroški dobi. Klemen Ravnihar, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, o pogostnosti te težave pravi: »Od otroštva do približno 30. leta starosti je pojavnost izkrivljenega nožnega palca le nekajodstotna. V starostnem obdobju od 30. do 60. leta pa že 10-odstotna. Po 60. letu starosti se odstotek zviša na 15 odstotkov.«   Vendar so to le ocene, pojasnjuje sogovornik, saj izkrivljen nožni palec ni bolezen, zaradi katere bi pacient vedno obiskal zdravnika. »Na pregled pri zdravniku se običajno naročijo tisti, ki imajo športen slog življenja, in tisti, ki nosijo ozke čevlje. Slednji namreč najbolj občutijo tiščanje in bolečino v predelu nožnega palca. Lahko rečem, da se v naših ambulantah poveča obisk pacientk po 50. letu starosti.«

3 : 1 za ženske

Razmerje med številom žensk in moških, ki trpijo zaradi izkrivljenega nožnega palca, je tri proti ena v »korist« žensk. Takšna je ocena na podlagi zabeleženih primerov ob obiskih zdravnika. Dejanske slike o pogostosti izkrivljenega nožnega palca med moškimi pa zdravniki nimajo. Po mnenju dr. Ravniharja ženske običajno bolj moti izboklina na palcu, zaradi katere ne morejo obuti tesnejših in estetsko privlačnejših čevljev, zato s svojo težavo pogosteje obiščejo zdravnika kot moški.

- Oglas -

Za diagnosticiranje izkrivljenega nožnega palca ortopedi ne potrebujejo veliko časa in pripomočkov, saj se težava takoj opazi, pravi dr. Klemen Ravnihar: »Ko oseba sezuje čevelj, je njegova diagnoza vidna s sprostim očesom. Pogosto pa osebi sploh ni treba sezuti čevlja, saj je izboklino mogoče opaziti že na obuvalu. Na palčevi notranji strani je vidna izboklina. Palec sili navzven in se občasno tudi malenkostno zavrti. Sprednji del stopala je razširjen. Palec in peti prst na nogi kažeta v eno točko. Ljudje včasih zmotno mislijo, da gre samo za pomik palca v zunanjo smer, ampak v resnici je problem v stopalni kosti palca, ki se pomika navznoter, palec pa se posledično pomika navzven. Zaradi teh dveh premikov nastane izboklina, ki pa je pravzaprav glavica prve stopalnice.

Ko bolezen napreduje, se na tej glavici nalaga še več kosti. Na zunanji strani pa so strukture še bolj zategnjene. Posledično se bolezen poslabšuje, celo do te mere, da lahko to vodi do izpaha ali popolne deformacije, ko palec pogleda preko drugega prsta ali pa se skrije pod njim. Lahko se celo zgodi, da palec na drugem prstu povzroči rane zaradi pritiskov.«

 Izkrivljen nožni palec zdravljenje

Kakšni so vzroki za izkrivljen nožni palec?

Natančnega vzroka za nastanek bolezni dr. Ravnihar ne more opisati, saj ga medicinska stroka še ni popolnoma pojasnila. Čeprav vzrok pogostokrat laično pripisujemo nošenju obutve z visokimi petami, pa sogovornik pojasnjuje, da raziskave ne potrjujejo neposredne vzročne povezave med visokimi petami in izkrivljenim nožnim palcem: »Edino ženske, ki že imajo hallux valgus, se jim zaradi ozkih čevljev in visokih pet stanje lahko še poslabša, ker se prst še bolj ukrivi. Ni pa to vzrok za izkrivljenost nožnega palca. Bolj verjeten razlog je, da dandanes nosimo čevlje že od najzgodnejšega otroštva.

Obuvalo pa na nek način umetno zapira stopalo že od prvih korakov naprej in zaradi tega se notranje mišice pravzaprav ne razvijejo pravilno. Podobno, kot če bi roko dali v trd oklep in bi jo vse življenje uporabljali le s tem oklepom. Potem bi se tudi mišice na roki razvile drugače, prsti pa verjetno celo deformirali.« Pri nastanku izkrivljenega nožnega palca ima pomembno vlogo dednost. »Tudi vnetne bolezni na skeletu niso zanemarljive, kot sta na primer protin in revmatoidni artritis. Pa luskavica, ki ima poleg simptomov na koži dodatne učinke tudi na sklepih. Izkrivljen nožni palec je zelo pogosto posledica poškodbe. Če pride na primer do zloma stopalnic, se lahko palec pozneje deformira. Tako imenovani idiopatski (neznanega vzroka, op.a.) izkrivljen nožni palec pa verjetno nastane kot posledica slabše gibljivosti na palcu in povečane mobilnosti stopalne kosti,« pojasnjuje ortoped Klemen Ravnihar, ki povečani telesni teži ne daje večjega pomena pri nastanku izkrivljenega nožnega palca. Lahko pa prevelika telesna teža vodi v nastanek ploskega stopala, ta pa lahko tudi v izkrivljenost nožnega palca.

Kdaj k zdravniku

Izkrivljenost nožnega palca je pogosta težava, ki jo obravnavajo v ortopedskih ambulantah, čeprav na prvi pogled ne gre za »resno« bolezen. Težava pa vendarle ni zanemarljiva, če začne osebo ovirati pri vsakodnevni aktivnosti ali pa celo, ko oseba začne zaradi bolečine uživati protibolečinska zdravila. »Ko težava napreduje do te mere, je potrebno zdravljenje,« ocenjuje dr. Ravnihar. »Mlade ženske pa obiščejo ortopeda, še preden bolezen napreduje do bolečine. Na pregled pridejo že takrat, ko jih začne tiščati čevelj ali pa niso več zadovoljne z videzom svojega stopala. Starejši pa se odločijo za pregled pri zdravniku šele takrat, ko imajo bolečine ali celo mravljince v prstih, ki nastanejo zaradi utesnitve živcev,« pojasnjuje ortoped Klemen Ravnihar.

Zdravljenje

»Zdravljenje izkrivljenega nožnega palca je stopenjsko. Kadar gre za blažje oblike, ne ukrepamo. Bolnikom oziroma bolnicam pojasnimo, kaj je značilno za bolezen izkrivljenega nožnega palca. Opozorimo jih tudi na možnost poslabšanja stanja v poznejših letih. Pozneje jim svetujemo, naj neustrezno obutev zamenjajo: iz ožjega kopita v širšega in iz visokih pet v nižje. Hoje, kolesarjenja in plavanja jim kljub izkrivljenemu nožnemu palcu ne odsvetujemo. Koristne so tudi lokalne protibolečinske terapije, kopeli in vaje za razgibavanje prstov. S tem bolnik krepi notranje mišice stopala, kar sicer ne vodi v ozdravitev, ampak blagodejno vpliva na simptome ali celo zavira napredovanje bolezni,« pojasnjuje sogovornik dr. Klemen Ravnihar.

- Oglas -

Na voljo je tudi več vrst ortopedskih pripomočkov za izkrivljeni nožni palec. Dinamične opornice za korekcijo blage in zmerne oblike imajo po mnenju strokovnjakov dober učinek, saj zavirajo napredovanje bolezni. Opornice priporočajo tistim, ki še oklevajo glede operacije. Na trgu so na voljo tudi silikonski vložki in podpore za prste, ki sicer ne zdravijo deformacije, ampak preprečujejo nastanek nadaljnjih težav zaradi izkrivljenega palca. Tudi bosa hoja, ki sicer na splošno blagodejno vpliva na razvoj stopala, ne zdravi hallux valgus. Priporočljiva pa je v vseh obdobjih življenja, razen če ima oseba deformirano stopalo. V tem primeru ji bosa hoja lahko povzroči neprijetne bolečine. Ko pa zgoraj opisano zdravljenje in blaženje simptomov ni več učinkovito, lahko pomaga le še operacija.

Operativni poseg

Ortoped Klemen Ravnihar pravi, da je v strokovni literaturi opisanih več kot 100 vrst posegov za hallux valgus: »Izbira operacije je odvisna od ocene razvitosti te bolezni, ki ima več stopenj. Operacije so zato bolj oziroma manj korenite glede na to, za katero stopnjo izkrivljenosti nožnega palca gre. Večinoma se izvaja osteotomija oziroma prekinitev kosti stopalnice in palčeve kosti, postavitev v nov položaj in učvrstitev z vijaki. V mesecu in pol kost preraste in dobimo nov položaj stopala. V tem času mora biti noga razbremenjena s hojo po peti ali z uporabo posebnega čevlja, v katerem so prsti razbremenjeni. To je najbolj učinkovito zdravljenje, pri katerem mehanski problem stopala rešimo z mehanskim ukrepom oziroma operacijo. Bolnik ne sme stopiti na stopalo en mesec in pol, popolna rehabilitacija pa traja tri mesece.« Čakalne dobe za tovrstne operacije so razmeroma dolge. Na primer v Valdoltri, kjer je zaposlen naš sogovornik, je treba na operacijo izkrivljenega nožnega palca čakati več kot dve leti.

Ortoped Klemen Ravnihar

Ortoped Klemen Ravnihar

Klemen Ravnihar, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, je zaposlen v Ortopedski bolnišnici Valdoltra v Ankaranu. Od leta 1997 se ukvarja s področjem kirurgije in ortopedije, opravil je specializacijo iz ortopedske kirurgije z večletnim izobraževanjem in delom na Ortopedski kliniki Kliničnega centra v Ljubljani in v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, sedaj pa se redno izobražuje doma in v tujini. Njegovo delo obsega pregledovanje bolnikov v okviru ortopedskih ambulant, vsakodnevno izvajanje ortopedskih operacij in raziskovalno delo. Redno izvaja operacije za vstavitev umetnih kolčnih in kolenskih sklepov, artroskopske operacije kolena in gležnja, rekonstrukcijske posege na večjih sklepih in stopalu.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -