DomovZelena stranIzvlečki ingverja kot pomoč pri avtoimunskih obolenjih

Izvlečki ingverja kot pomoč pri avtoimunskih obolenjih

Študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji JCI Insight, prinaša zanimiva spoznanja, povezana z možnostmi naravnega zdravljenja avtoimunskih obolenj. Kot se zdi, so lahko izvlečki ingverja odlična izbira, posebno pri tistih avtoimunskih obolenjih, ki so povezana z vnetnim odzivom (revmatoidni artritis, lupus itn.).

- Oglas -

Ingver zavre tvorbo zunajceličnih nevtrofilnih pasti

Raziskovalci so se osredotočili predvsem na proces, med katerim nastajajo t. i. zunajcelične nevtrofilne pasti. Te tvorbe proizvajajo imunske celice, imenovani nevtrofili (od tu tudi ime). Sestavljene so iz DNK-materiala in beljakovin, ki lahko uničijo bakterije. Začetek nastajanja zunajceličnih nevtrofilnih pasti je lahko posledica različnih sprožilcev, na primer okužb ali aktivacije imunskega sistema. Ključna ugotovitev študije je, da lahko izvlečki ingverja vsaj pri zdravih ljudeh zmanjšajo verjetnost za nastajanje zunajceličnih nevtrofilnih pasti. Gre za pomembno odkritje, saj zunajcelične nevtrofilne pasti prispevajo k vnetjem v telesu, ki so povezana s številnimi avtoimunskimi obolenji.

Prostovoljci dnevno prejemali 20 mg gingerola

V raziskavi so sodelovali zdravi prostovoljci, ki so teden dni vsakodnevno prejemali 20-mikrogramski odmerek gingerola. Raziskovalci so pri tem v nevtrofilih zaznali povečevanje količine snovi, imenovane cAMP, kar je nato zavrla nastajanje zunajceličnih nevtrofilnih pasti. Kot se zdi, lahko torej izvleček ingverja vpliva na delovanje imunskih celic, predvsem na delovanje nevtrofilov, kar bi lahko poskrbelo za pravo revolucijo pri zdravljenju oseb z revmatoidnim artritisom, lupusom in drugimi avtoimunskimi boleznimi, ki so povezane s sistemskimi vnetji.

Potrditev rezultatov na ljudeh pomemben korak

Raziskovalci so izhajali iz preteklih študij, ki so proučevale vpliv ingverja (oziroma predvsem gingerola v ingverju) na imunski sistem in avtoimunska obolenja. Nova študija je pomembna, ker so bili učinki izvlečkov ingverja preizkušeni na ljudeh, zaradi česar so najdbe posebno relevantne. Obenem prinaša pomembne informacije, povezane z višino odmerka, ki je potreben za opažanje pozitivnih rezultatov. Kot se zdi, za pozitivne spremembe zadostuje že 20 mikrogramov izvlečka ingverja oziroma gingerola na dan. Seveda pa bodo za določanje optimalnega odmerka za zaustavitev tvorbe zunajceličnih nevtrofilnih pasti potrebne natančnejše analize.

- Oglas -

Izsledke bo treba preveriti na osebah z avtoimunskimi obolenji

Študija je imela sicer precej dobrih plati (na primer preizkušanje učinkov na ljudeh), žal pa tudi nekaj slabosti. Ena izmed glavnih je bila ta, da so v raziskavi sodelovali izključno zdravi posamezniki oziroma ljudje brez avtoimunskih obolenj. Zanimivo bi bilo torej videti, ali bi izvleček ingverja nastajanje zunajceličnih nevtrofilnih pasti zavrl tudi pri osebah z različnimi avtoimunskimi boleznimi, predvsem tistimi, ki so skorajda neločljivo povezane z vnetji. Obenem pa bi bilo dobro, da bi raziskava trajala malce dlje. Kot omenjeno, je šlo zgolj za enotedensko študijo. Tako ni povsem jasno, kakšen vpliv na tvorbo zunajceličnih nevtrofilnih pasti bi imelo dolgotrajnejše prejemanje gingerola.

Raziskovalci upajo na sredstva za nadaljnje študije

Oprijemljivejši dokazi bi lahko spodbudili pogostejšo uporabo dodatkov z izvlečki ingverja pri zdravljenju avtoimunskih obolenj. Raziskovalci upajo, da bodo izsledki zadostovali za pridobitev finančnih sredstev za nadaljnje raziskovanje tega področja. V bližnji prihodnosti se želijo osredotočiti konkretno na bolnike z avtoimunskimi in vnetnimi boleznimi, za katere je značilno hiperaktivno delovanje nevtrofilov, ki lahko privede do pospešenega nastajanja zunajceličnih nevtrofilnih pasti in s tem do vnetij v telesu – ne »samo« tistih, ki so povezana z avtoimunskimi obolenji, ampak tudi do vnetnih odzivov, ki jih je mogoče opažati pri ljudeh, ki zbolijo za covidom-19.

Preberite tudi: Ingver: zdrava začimba in domače zdravilo

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -