DomovZelena stranNaravna pomoč pri glivičnih okužbah nožnice

Naravna pomoč pri glivičnih okužbah nožnice

Glivične okužbe nožnice so zelo pogosta težava. Večina žensk se mora s tovrstnimi težavami spopasti najmanj enkrat v življenju. Med najpogostejše dejavnike, ki vplivajo na razvoj glivičnih okužb nožnice, spada uporaba antibiotikov. K povečanemu tveganju za tovrstne okužbe pa lahko med drugim prispevajo tudi hormonsko neravnovesje, čezmerno znojenje, sladkorna bolezen, nosečnost in kemoterapija.

Za glivično okužbo nožnice sta najpogosteje krivi kandida in monilija. Gre za glivici, ki sta del naravne telesne flore, težava pa se pojavi, če se pretirano razmnožita.

- Oglas -

Najpogostejši simptomi glivične okužbe nožnice so gost, moten in rumenkast izcedek iz nožnice, ki ima pogosto tudi neprijeten vonj, pekočina ter srbečica.

Na srečo v večini primerov ne gre za pretirano resen zaplet. Tako si je mogoče pomagati s protiglivičnimi mazili, ki so na voljo v lekarnah, preizkusite pa lahko tudi naravne metode za pomoč pri glivičnih okužbah nožnice …

1. Česen

Česen je znan po protivnetnih in protimikrobnih učinkih. Uspešen je tako pri uničevanju nevarnih bakterij in virusov kot pri uničevanju glivic, za kar je zaslužna snov, imenovana alicin. Tako gre za odlično naravno pomoč pri glivičnih okužbah. Česna ne smete nanašati neposredno na intimne predele, saj bi to razdražilo kožo in okrepilo pekoč občutek. Precej boljša metoda je uživanje česna, za posebno hitro izboljšanje stanja pa poskrbijo kakovostni prehranski dodatki z izvlečki česna. Tako lahko namreč hitro in enostavno zaužijete večjo količino alicina in drugih koristnih snovi.

- Oglas -

2. Ognjič

Ognjičevo mazilo je pogosta izbira za pospeševanje celjenja ran, pomoč pri opeklinah ipd. Koristno pa je lahko tudi pri spopadanju z glivičnimi okužbami nožnice. Ognjič namreč odlikuje protiglivično delovanje, obenem pa gre za rastlino, ki lahko pomiri razdražene predele. Mazilo za intimno nego z izvlečki ognjiča lahko tako pospeši premagovanje glivične okužbe nožnice in poskrbi za ublažitev neprijetnih simptomov.

3. Probiotiki

Kot je bilo omenjeno že uvodoma, se glivične okužbe nožnice pogosto razvijejo po uporabi antibiotikov. Antibiotiki so sicer zelo učinkoviti pri uničevanju škodljivih bakterij, ki povzročajo okužbe, vendar žal uničijo tudi precej koristnih bakterij. Porušeno ravnovesje odpre prostor za čezmerno razmnoževanje glivic, kar nato privede do glivične okužbe nožnice. Za ponovno vzpostavitev ravnovesja je potreben vnos probiotičnih kultur, torej koristnih bakterij. To pomeni, da je priporočljivo povečati vnos probiotičnih živil in napitkov. Za posebno hitre rezultate pa uporabite probiotično prehransko dopolnilo.

4. Ohlapnejša oblačila

Izogibajte se nošnji zelo oprijetih oblačil, predvsem pa nošnji zelo oprijetega, tesnega perila. Tovrstna oblačila in perilo namreč olajšajo razmnoževanje glivic. Če se pogosto spopadate z glivičnimi okužbami, je posebno pomembno, da izbirate nekoliko ohlapnejša, zračna oblačila in perilo. Obenem pazite, da bo perilo izdelano iz naravnih materialov.

5. Grenka sol

Grenka sol sicer ne more pozdraviti glivične okužbe nožnice, vendar lahko pomaga pri blaženju neprijetnih simptomov, povezanih z okužbo (srbečica, bolečina ipd.). Kad napolnite z vročo vodo, ki ji nato dodajte nekaj žlic grenke soli. Kopel naj traja približno 10–15 minut.

6. Eterično olje čajevca & eterično olje origana

Kopeli lahko namesto (ali poleg) grenke soli dodate eterična olja s protiglivičnim učinkom. Odlična izbira je eterično olje čajevca, ki se uporablja kot naravna pomoč pri najrazličnejših vrstah glivičnih okužb. Pripravite lahko tudi mazilo za intimne predele, in sicer tako, da kokosovemu olju dodate nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Pazite, da mazila ne boste nanesli neposredno v nožnico. Če začutite pekočino, mazilo nemudoma izperite. Poleg eteričnega olja čajevca je po močnem protivnetnem delovanju znano tudi eterično olje origana, ki lahko uniči tudi kandido (Candida albicans), ki velja za najpogostejšo krivko za glivične okužbe nožnice.

7. Jabolčni kis

Jabolčni kis lahko pomaga pri vzpostavitvi zdravega pH-ja nožnice. S tem se ustvari neugodno okolje za čezmerno razmnoževanje glivic. Podobno kot grenko sol/eterična olja lahko tudi jabolčni kis dodate kopeli. Pomaga pa lahko tudi pitje jabolčnega kisa, ki ga morate pred tem seveda razredčiti z vodo.

- Oglas -

8. Preoblačenje po vadbi

Po intenzivnejši telesni aktivnosti, med katero ste se močno znojili, se čim prej preoblecite v sveža, suha oblačila, pri tem pa ne pozabite zamenjati tudi perila. Glivice se namreč najlažje razmnožujejo v vlažnem, toplem okolju. Obenem vam priporočamo, da se tudi po plavanju v bazenu ali v morju čim hitreje preoblečete v suha oblačila ali v suhe kopalke.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -