DomovZdravjeJabolčni kis – čudežna rešitev številnih težav z zdravjem

Jabolčni kis – čudežna rešitev številnih težav z zdravjem

Jabolčni kis je popolnoma naravna, vendar izredno koristna tekočina. O zdravilni moči jabolčnega kisa je danes na voljo že ogromno informacij. Kljub temu pa se še vedno pojavljajo nove možnosti uporabe tega napitka, ki ga nekateri imenujejo kar eliksir zdravja. Zdi se, da zdravilne lastnosti jabolčnega kisa še vedno niso do konca raziskane.

- Oglas -

Tokrat vam predstavljamo nekaj najbolj zanimivih možnosti njegove uporabe. Preverite, ali zares poznate vse blagodejne učinke jabolčnega kisa, omenjene v nadaljevanju! Jabolčni kis ponuja široko paleto zdravstvenih koristi, od izboljšanja prebave do podpore srčno-žilnemu zdravju. Vendar je pomembno, da ga uporabljate zmerno.

Jabolčni kis za uravnavanje krvnega sladkorja

Jabolčni kis zniža raven sladkorja v krvi takoj po obroku, obenem pa tudi na tešče. Redno uživanje jabolčnega kisa je tako zelo priporočljivo za diabetike in za ljudi s t. i. preddiabetesom, zagotovo pa je koristno tudi preventivno. Če boste pili jabolčni kis, je namreč tveganje za to, da zbolite za diabetesom tipa 2, precej manjše.

Ublažitev mišičnih krčev

Krči v mišicah so lahko izjemno neprijetni, podobno pa velja tudi za menstrualne krče. Obstajajo sicer zelo različni razlogi za krče v mišicah, vendar pa je eden najpogostejših pomanjkanje kalija – minerala, ki ga v večjih količinah najdemo prav v jabolčnem kisu. Kalij ima tudi blagodejen učinek na mišice v maternice, zato bo jabolčni kis ublažil tudi neprijetne bolečine, ki se pri mnogih ženskah pojavijo med menstruacijo.

- Oglas -

Pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov

To, da je jabolčni kis zelo koristen pri hujšanju, je povezano z njegovo sposobnostjo uravnavanje krvnega sladkorja, ki smo jo že omenili. S tem ko jabolčni kis prepreči prevelika nihanja sladkorja v krvi, vam pomaga tudi pri preprečevanju nenadnih napadov lakote ter poskrbi za hitrejši in dolgotrajnejši občutek sitosti. Z jabolčnim kisom lahko uspešno ublažite tudi simptome t. i. metaboličnega sindroma.

Uporaba jabolčnega kisa

Rešitev težav z bolečim grlom

Bolečine v grlu so lahko izjemno neprijetne. Na srečo pa si lahko tudi v takšnih situacijah zelo uspešno pomagate prav z jabolčnim kisom. Ta je namreč znan po svojem protibakterijskem delovanju. Grgranje jabolčnega kisa, razredčenega z vodo, bo uničilo problematične bakterije in ublažilo bolečine, obenem pa bo tudi dezinficiralo vaša usta in grlo.

Antioksidativne lastnosti

Jabolčni kis je bogat z antioksidanti, ki igrajo ključno vlogo pri boju proti prostim radikalom v telesu. Prosti radikali so molekule, ki lahko povzročijo oksidativni stres in prispevajo k številnim kroničnim boleznim.

Uporaba v kozmetiki in varovalni učinki za kožo

Jabolčni kis ni uporaben samo za notranjo uporabo, temveč je priljubljen tudi v kozmetiki. Uporablja se lahko kot tonik za kožo, za odstranjevanje ličil in celo za krepitev las. Ker je naravno kisel, pomaga uravnavati pH kože in las.

Jabolčni kis se pogosto uporablja tudi za zdravljenje različnih kožnih težav, vključno z aknami in opeklinami. Acetična kislina v jabolčnem kisu deluje antiseptično in lahko pomaga pri celjenju manjših ran.

Izboljšanje Srčno-žilnega Zdravja

Nekatere študije kažejo, da lahko jabolčni kis zmanjša raven holesterola in trigliceridov v krvi, s čimer izboljša srčno-žilno zdravje. Vendar so potrebne dodatne raziskave na tem področju.

Kako uporabljati jabolčni Kis?

Priporočljivo je, da jabolčni kis vedno razredčite z vodo ali drugo tekočino, preden ga zaužijete ali nanesete na kožo. Za notranjo uporabo se pogosto priporoča razmerje ena del jabolčnega kisa do deset delov vode.

Za notranjo uporabo

  1. Za Uravnavanje Krvnega Sladkorja: Dodajte eno do dve čajni žlički jabolčnega kisa v velik kozarec vode in popijte 20 minut pred obrokom.
  2. Za Prebavne Težave: Zmešajte eno žlico jabolčnega kisa in eno žlico medu v kozarcu tople vode. Popijte pol ure pred obrokom.
  3. Za Izboljšanje Imunskega Sistema: Dodajte eno čajno žličko jabolčnega kisa in sok polovice limone v kozarec tople vode. Popijte zjutraj na tešče.

Za zunanjo uporabo

  1. Kot Tonik za Obraz: Zmešajte en del jabolčnega kisa z dvema deloma vode. Uporabite bombažno blazinico za nanašanje na obraz po čiščenju kože.
  2. Za Lase: Dodajte 2–3 žlice jabolčnega kisa v kozarec vode in to uporabite kot izpiranje po šamponiranju. Pustite delovati nekaj minut, nato sperite z vodo.

Za čiščenje doma

  1. Dezinfekcijsko Čistilo: Zmešajte en del jabolčnega kisa z enim delom vode v razpršilki. Uporabite za čiščenje površin v kuhinji in kopalnici.
  2. Odstranjevanje Vodnega Kamna: Neposredno nanesite malo nerazredčenega jabolčnega kisa na območja z vodnim kamnom. Pustite delovati 10 minut, nato obrišite.
.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -