DomovBolezni in simptomiKaj se zgodi, ko si zlomite kolk? (in kako se izogniti zlomu...

Kaj se zgodi, ko si zlomite kolk? (in kako se izogniti zlomu kolka)

Zlom kolka je pogosta poškodba pri starejših ljudeh, najpogosteje kot posledica padca. Kolčni sklep je kroglični sklep, ki je sestavljen iz glave stegnenice in sklepne ponvice kolčnice. Ko zlomite kroglični del vrha stegnenice, se to imenuje zlom kolka.

Zlom kolka

Zlom kolka najpogostejši pri starejših

Največ zlomov kolka se zgodi pri starejših, ob padcu. Zlomi kolka so pogostejši pri ženskah kot pri moških, deloma tudi zato, ker imajo ženske pogosteje osteoporozo, bolezen, zaradi katere se kostna gostota zmanjšuje, zato kosti postanejo bolj krhke in znatno povečajo možnosti za zlom kosti. Kljub pogostim zlomom kolka je potrebna nujna medicinska pomoč in skoraj vedno je potreben kirurški poseg. Okrevanje lahko traja tedne, če ne mesece, odvisno od posameznika. V do 25 odstotkih primerov oseba ne zmore samostojno živeti niti po okrevanju, čeprav je to bolj verjetno pri ljudeh s številnimi zdravstvenimi težavami kot med sicer zdravimi ljudmi.

- Oglas -

Kako se izogniti zlomu kolka?

Da bi se izognili zlomu kolka, se morate zavedati nevarnih območij znotraj in zunaj svojega doma. Prav doma si namreč večina ljudi zlomi kolk. Da bi preprečili padec, upoštevajte naslednje nasvete:

 • Na tleh naj bo čim manj ovir. Odstranite preproge, kable in pospravite čevlje ter morebitne stvari na tleh.
 • Tla naj bodo čista.
 • Kopalnico še posebej starejšim osebam prilagodite tako, da je vstop in izstop v kad ali kabino za prho čim lažji. Če je potrebno, namestite ustrezna držala.
 • Zagotovite, da imajo vse stopnice na vsaki strani ograje, da so dobro osvetljene in brez ovir.
 • Predmete, ki jih pogosto uporabljate, hranite v dosegu vaše bližnje osebe, če ima omejeno mobilnost.
 • Poskrbite, da bodo sprehajalne poti pred domom dobro očiščene v primeru snega ali ledu.
 • Zunaj doma lahko padce preprečite tako, da nosite primerno in se držite ograj na stopnicah.

Kaj storiti, ko padete?

Če začnete padati in se ne morete ustaviti, se ne skušajte rešiti, saj lahko to povzroči večjo škodo. Poskusite ostati sproščeni in pustite, da vaše telo naravno pade. To je seveda lažje reči, kot storiti.

Po padcu počasi poskusite vstati. Poskusite oceniti, ali ste bili poškodovani in kje. Če lahko, se preusmerite na bok, nato se postavite na roke in kolena ter pojdite na najbližji stol in si med vsakim korakom privoščite premore. Če ste poškodovani, pokličite pomoč.

- Oglas -

Kako vedeti, če je zlomljen kolk?

Večina pacientov ob zlomu kolka občuti bolečine, nekateri pa le nelagodje. Bolečine se pojavijo v kolku, kolenu, spodnjem delu hrbta. Pride lahko do podplutb, otekanja in nezmožnosti hoje. Zlomi kolka se diagnosticirajo z rentgenskim, MRI ali CT slikanjem. Nadaljnje zdravljenje je odvisno od vrste zloma in resnosti poškodbe. Na žalost zapleti, kot so krvni strdki, pljučnica in celo slabše delovanje možganov pri starejših bolnikih niso redki. Zlom kolka je zaradi zapletov lahko za marsikoga usoden. Zlom kolka je resna poškodba, zato je treba poskrbeti za varno gibanje, da se zmanjšajo možnosti za padec. Kateri so še dejavniki tveganja?

 • premalo gibanja;
 • velika telesna višina;
 • težave z vidom ali spominom;
 • prekomerno uživanje alkohola ali kofeina;
 • majhna telesna teža.

Na telesno višino seveda nimate vpliva, lahko pa veliko naredite glede drugih dejavnikov tveganja. Lahko se poslužite zdravega načina življenja: vsakodnevno gibanje, odpovedovanje alkoholu, kavi in cigaretom ter zadostna količina vitaminov in mineralov bodo preprečili padce in zmanjšali možnosti za zlom kolka.

Preberite tudi: Osteoporoza: prenehanje zdravljenja je lahko usodno

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -