DomovPrehranaKajenski poper za boljše zdravje in vitek stas

Kajenski poper za boljše zdravje in vitek stas

Kajenski poper velja za eno najbolj zdravih začimb. Pomaga vam lahko pri različnih zdravstvenih težavah, poleg tega pa je zelo koristen tudi v boju z odvečnimi kilogrami. Še ne poznate vseh pozitivnih učinkov kajenskega popra? V nadaljevanju se lahko prepričate, da pomen te začimbe nikakor ni le v tem, da poskrbi za pikanten okus jedi …

- Oglas -

Naravna protibolečinska pomoč pri artritisu in drugih težavah

Morda ste že slišali, da sodi kajenski poper med najboljše naravne rešitve za premagovanje bolečin. To je predvsem zasluga kapsaicina, najpomembnejše sestavine kajenskega popra, ki deluje protivnetno. Uporaba kajenskega popra naj bi imela še posebej blagodejen vpliv na ljudi, ki trpijo zaradi artritisa. V tem primeru se priporoča predvsem zunanja uporaba, in sicer tako, da kajenski poper vključite v doma pripravljeno protibolečinsko olje. Potrebujete nekaj žlic olivnega olja, ki mu dodajte ščepec kajenskega popra. V mešanico pomočite čisto gazo, ki jo večkrat dnevno položite na boleče predele. Seveda pazite, da koža ni poškodovana.

Spodbuda za vaš metabolizem

Raziskave kažejo, da lahko dodajanje kajenskega popra vašim obrokom pomembno prispeva k lažjemu in hitrejšemu hujšanju. Kajenski poper namreč pomaga pri dvigu telesne temperature in poskrbi za hitrejše delovanje metabolizma, kar pomeni več pokurjenih kalorij. Poleg tega pa naj bi kajenski poper pripomogel k zmanjšanju apetita.

Hitra pomoč pri zamašenem nosu

Je vaš nos povsem zamašen, kar vam povzroča težave pri dihanju? Kajenski poper je izvrstna izbira tudi v tovrstnih situacijah. Kapsaicin namreč spodbuja redčenje in izločanje sluzi, kar poskrbi za sprostitev dihalnih poti. V primeru prehlada je tako kajenski poper eden izmed vaših najboljših zaveznikov.

- Oglas -

Kajenski poper lahko pomaga tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja

Začinjanje jedi s kajenskim poprom je lahko koristno tudi za diabetike oziroma kot preventiva. Ena izmed raziskav, povezanih z vplivom uživanja kajenskega popra na ljudi s sladkorno boleznijo, je pokazala, da so bolniki po zaužitju obrokov, ki jim je bila dodana tudi omenjena začimba, za uravnavanje krvnega sladkorja potrebovali manjšo dozo inzulina kot sicer.

Boljša prekrvavitev in nižji krvni tlak

Pomemben pozitivni vpliv kajenskega popra je tudi ta, da poskrbi za naravno spodbudo vaše prekrvavitve. Poleg tega pa naj bi kapsaicin v kajenskem popru pomagal tudi vsem, ki se soočate s povišanim krvnim tlakom.

Pomoč pri prebavi in razstrupljanju telesa

Z dodatkom kajenskega popra jedem lahko poskrbite tudi za to, da bo vaša prebava boljša. Kajenski poper namreč pomaga spodbuditi delovanje prebavnih encimov. Telesu pa bo priskočil na pomoč tudi pri odstranjevanju strupenih snovi. Tako je ta začimba tudi kot nalašč za (spomladansko) razstrupljanje telesa!

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -