DomovSkrbimo zaseKako ponovno zaupati po prevari

Kako ponovno zaupati po prevari

V več kot 150 kulturah je nezvestoba navedena kot glavni vzrok za ločitev. Vsi odnosi, osebni ali poslovni, temeljijo na zaupanju, zato to ne preseneča.  Izdaja zamaje temelje vsakega odnosa, pa tudi samozavest, samozavedanje, našo presojo ljudi ali vero v dobro. Prevara je še posebej pogubna za pare. Oseba, ki prevara, občuti sram, krivdo in izgubi samozavest. Pogosto odnosa po tem ni mogoče popraviti. Včasih pa ga je vseeno lahko.

- Oglas -

Varanje

Brez izgovorov

Oseba, ki je prevarala, mora za svoja dejanja prevzeti odgovornost. Brez izgovorov. Ne glede na to, kako slabe so bile okoliščine, sprejeta je bila napačna odločitev in izdano partnerjevo zaupanje. Ne krivite ne partnerja ne okoliščin, ker bo izdani partner težje odpustil in ponovno zaupal.

Oseba naj se iskreno opraviči za prizadejano in obžaluje svoja dejanja. S tem se človek zaveda posledic svojih dejanj. Izdanemu partnerju naj oseba pojasni, zakaj je do prevare prišlo.

- Oglas -

Besede naj bodo podprte z dejanji. Če ste partnerja prevarali s sodelavko/cem, zamenjajte službo. Če ste zašli na stranpota in imate težave z alkoholom, partnerju povejte, če ste srečali starega pivskega prijatelja. S tem dokazujete, da ste predani temu, da se odnos ponovno zgradi.

Bodite iskreni. Ko prevarate partnerja, bo ta poslej budno spremljal vsak vaš korak. Ne govorite samo tistega, kar druga oseba hoče slišati. Potrudite se. Počnite stvari, s katerimi si boste ponovno prislužili zaupanje.

Pa obesite perilo!

Bodite dosledni, tudi pri vsakdanjih dejanjih in opravilih. Zato se ne osredotočite samo na velike stvari. Če ste obljubili, da boste obesili perilo, ga dajte. Če ste obljubili, da boste nehali kaditi, to tudi storite.

S partnerjem ponovno najdita skupne cilje in interese, da bosta utrdila čustvene vezi. Če bo partner videl, da vam vajin odnos veliko pomeni oziroma da je za vas na prvem mestu, vam bo lažje spet zaupal. In pustite času čas. Pripravite se, da boste pogojno smeli spet imeti odnos z izdano osebo. Pokažite razumevanje in empatijo do travme in prizadetih čustev izdanega partnerja. Naj bodo njegova čustva na prvem mestu. Ne izogibajte se bolečih pogovorov. Sprijaznite se, da bodo v odnosu po novem veljala nova pravila in omejitve.

In kaj lahko stori tisti, ki je bil prevaran?

Odpusti, ko le more, saj je to pomemben del zdravljenja. Partnerja naj ne ponižuje ali se mu maščuje. Naj ne izpostavlja napak v absolutnem pogledu. Pogovarjajta se o kršitvah zaupanja vsak dan. Šele sčasoma, ko bosta dorekla že veliko stvari, naj se število teh pogovorov zmanjša. In če je potrebno odnos izboljšati, se lahko potrudi tudi prevarani partner. S tem bo dobil občutek nadzora oziroma tega, da ima aktivno vlogo v odnosu.

Preberite tudi: Varanje oziroma nezvestoba – kaj je in kako ga dojemamo?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -