DomovSkrbimo zaseKako se znebimo slabih razvad

Kako se znebimo slabih razvad

Priznajmo si: slabe navade zlahka ohranjamo, več križev in težav imamo z dobrimi. Lahko prisegamo na žive in mrtve, da se bomo novih držali (se še spomnite svojih novoletnih zaobljub?), a kaj hitro na vse skupaj pozabimo in si rečemo: Saj bom spet šla na telovadbo jutri! Pa tisti jutri nikoli ne pride! Ali: Ne bom več jedla tort! Pa gremo mimo slaščičarne in vsega je konec. Vsi vemo, kako to gre in nikar se preveč ne vznemirjajte, če vam je že kdaj spodletelo. Od 21 do 30 dni namreč traja, da osvojimo neko novo navado in kar 66 dni, da nam ta res preide tako rekoč v kri.

- Oglas -

Navade

Poleg tega je ta proces odvisen od vsakega posameznika in od navade, ki se je želimo znebiti ali jo osvojiti. Ničesar pa ne moremo brez odločnosti in vztrajnosti. Še nekaj nasvetov, ki nam bodo pomagali vztrajati, pa je:

  • Naj bo preprosto. Osredotočimo se samo na eno slabo razvado naenkrat, samo na ta način bo prišlo do spremembe. Lepo počasi, določite, katerih navad bi se radi znebili najprej, določite eno in se lotite dela. Enako storimo, ko bi radi osvojili dobro navado.
  • Naredimo načrt: spišimo ga. V trenutku, ko zapišemo, da bomo spremenili neko navado, boste obljubili sami sebi, da boste to nalogo opravili. V strategiji, ki jo boste začrtali, ne pozabite omeniti, zakaj ste sprejeli odločitev o odpravi starih navad ali sprejetju novih. Zapišite, kaj vas žene, kje pričakujete ovire, kateri ljudje bi vam lahko bili v pomoč. Ničesar ne izpustite, kajti le to prinaša uspeh.
  • Zdržite 30 dni: začnite po malem. Saj vam ni potrebno vsega narediti že prvi dan. Če ste se recimo odločili, da bi radi vstajali prej, si budilko sprva nastavite samo na pet ali na deset minut prej kot običajno. Če ste se odločili, da bi zjutraj vadili jogo, začnite s krajšo sekvenco.
  • Zapišite si vse dobro, kar vam prinaša odločitev, da se boste znebili določene razvade. Ugotovite, kaj bi vas utegnilo zmamiti na stara pota, in poiščite način, ki vas bo od tega odvrnil. Poiščite tudi nadomestno, pozitivno razvado. Če ste med jutranjo kavo vedno vajeni pokaditi cigareto, se potrudite med pitjem narediti nekaj dihalnih vaj, na primer. Morda bo lažje!
.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -