DomovAlternativna medicinaDihalne vaje za lajšanje stresa

Dihalne vaje za lajšanje stresa

Morda spadate med tiste, ki se bodo že ob naslovu tega članka namrdnili. Dihati pa menda znamo že vse od rojstva, če bi bilo res, da lahko tako zmanjšamo stres, bi to že počeli! Pa vendar je res in to morate početi. Zakaj? Preprosto zato, ker ima kisik čudovit vpliv na nas. Opazujte svoje odzive v stresnih situacijah in kaj hitro boste ugotovili, da takrat dihate plitko in kratko ter skorajda lovite sapo. Ujemite se in zadihajte globoko, ugotovili boste, kako zelo vas to v resnici pomirja. Indijski strokovnjaki so zdaj delili nekaj preprostih dejstev in vaj.

- Oglas -

dihalne vaje

Dihalne vaje lahko delajo čudeže pri lajšanju stresa. Strokovnjaki pravijo, da je izvajanje rednega globokega dihanja enostavna in odlična sprostitvena tehnika. Najboljše pri tem je, da je preprosto in da to lahko naredite praktično kjerkoli. Vse, kar potrebujete, je nekaj prostih minut dnevno. Dihalne vaje so znane tudi po zniževanju krvnega tlaka in spodbujanju občutka miru. Dali pa vam bomo še nekaj namigov, ki jih imejte v mislih, ko se odločite poskusiti z dihalnimi vajami.

Pomembnost trebuha

Vedno imejte v mislih, da morate globoko dihanje izvajati iz trebuha. Vaš cilj naj bo pridobiti čim več zraka v pljuča. Strokovnjaki namreč zatrjujejo, da kadar globoko dihate iz trebuha, namesto iz svojega zgornjega dela prsnega koša, vdihnete več kisika. In kadar vdihnete več kisika, so možgani nagnjeni k umirjanju.

- Oglas -

Poskrbite, da boste sedeli udobno in da bo vaš hrbet vzravnan. Vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Izdihnite kar čim več zraka kot lahko, medtem ko skrčite trebušne mišice. Med izdihom počasi štejte. Nekaterim ljudjem je morda malce težje dihati iz trebuha, kadar sedijo vzravnano. Druga možnost je, da se uležejo na tla in tam naredijo to dihalno vajo. Kraj, kjer boste izvajali dihalne vaje naj bo miren prostor, kjer je le malo ali nič možnosti motenj. Mobilne telefone dajte potiho in na stran, da vas pri tem ne bodo motili, prav tako ugasnite radio in televizijo.

Izberite fokus in vadite

Številne študije pravijo, da je koristno, če imate fokusno točko. To je lahko notranji prizor (predstavljajte si ga v svoji glavi) ali pa prijeten prizor, ki je fizično pred vami. Osredotočite se nanj, da vaš um ne bo begal z enega konca na drugega. Morda boste na začetku ugotovili, da je težko zbistriti um in ne dovoliti nepovabljenim mislim, da se prikradejo v vaš um. A sčasoma boste uspeli vedno bolje nadzorovati svoje misli.

  • Ena najbolj preprostih vaj je, da vdihnete in preštejete do štiri, nato pa z izdihom spet štejete do štiri. To pomirja živčni sistem, vam pomaga pri osredotočenosti in zmanjšuje raven stresa. To vajo lahko naredite, preden greste spat.
  • Druga vaja zahteva, da imate eno roko na prsih, drugo pa na trebuhu. Vdihnite globoko skozi nos, dokler ne začutite rahle razširitve v pljučih. To zniža srčni utrip in krvni tlak.
  • Ta vaja pomirja in prinaša ravnovesje v telesu. Sedite v udobnem položaju in se z desnim palcem zaprite desno nosnico. Vdihnite globoko skozi levo nosnico in potem zaprite levo nosnico s svojim prstancem ter izdihnite skozi desno nosnico. To naredite približno dvajsetkrat na dan in postopoma zvišujte število ponovitev.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -