DomovPrehranaKardamom – začimba, ki ne bi smela manjkati v vaši kuhinji

Kardamom – začimba, ki ne bi smela manjkati v vaši kuhinji

Kardamom je v Indiji zelo razširjena začimba unikatnega sladkastega vonja in okusa, ki se pojavlja v številnih jedeh in napitkih. Obenem pa postaja vse bolj priljubljena tudi v mnogih drugih državah po vsem svetu. Ste jo sami že poskusili? Če je še niste, je vsekakor skrajni čas, da svojo poličko z začimbami obogatite s kardamom. Ne le da je začimba zelo okusna, ampak tudi izjemno zdrava …

- Oglas -

Kardamom

Kardamom odličen vir mangana, pomembnega minerala

V eni žlici kardamoma v prahu se nahaja količina mangana, ki pokrije približno 80 odstotkov naših dnevnih potreb po tem mineralu. Mangan je sicer mineral, ki je nujen za vezivna tkiva in kosti, sodeluje pa tudi pri nastajanju spolnih hormonov. Poleg tega je mangan nepogrešljiv pri normalnem delovanju našega živčnega sistema, pomembna pa je tudi njegova vloga pri absorpciji kalcija in pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Pomoč pri preprečevanju kariesa in pri hitri osvežitvi zadaha

V Indiji se kardamom pogosto uporablja za osvežitev zadaha, in sicer si ljudje pomagajo kar z žvečenjem semen. Tovrstni učinki kardamoma so povezani predvsem z njegovim protibakterijskim delovanjem. Tako ni presenetljivo, da se nemalokrat pojavi tudi v zobnih pastah in v žvečilnem gumiju. Ker je zelo uspešen pri uničevanju škodljivih bakterij v ustni votlini, pa lahko kardamom pomaga tudi pri preprečevanju kariesa oziroma zobne gnilobe.

- Oglas -

Začimba kardamom uporaba

Naravno zniževanje krvnega tlaka z rednim uživanjem kardamoma

Uporaba kardamoma je lahko še posebej koristna za tiste, ki se spopadate s povišanim krvnim tlakom. Tako lahko kardamom na dolgi rok pomaga celo pri zniževanju nevarnosti za številne resne bolezni srca in ožilja, ki so danes eden najpogostejših razlogov za prezgodnjo smrt.

Uporaba kardamoma pri diabetesu

Zaradi že omenjene visoke vsebnosti mangana naj bi bil kardamom tudi ena najboljših izbir za diabetike – pa tudi nasploh kot pomoč pri regulaciji količine sladkorja v krvi. Pokazalo se je namreč, da je diabetes precej pogostejši pri tistih ljudeh, ki jim primanjkuje mangana.

Začimba, ki pomaga pri mnogih prebavnih težavah

Tako v ajurvedski kot v tradicionalni kitajski medicini ima kardamom zelo pomembno mesto tudi med tistimi začimbami, namenjenimi lajšanju prebavnih težav. Tako se na primer priporoča pri trebušnih krčih, vetrovih, zgagi ipd.  Pozitivni učinki te začimbe na naša prebavila so potrjeni tudi s sodobnimi študijami. Uživanje kardamoma  pa naj  bi celo zmanjševalo tveganje za želodčne razjede, ki se lahko poveča ob (rednem) jemanju določenih zdravil.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -